miercuri, 15 aprilie 2009

Sistemul si schimbarea

Va aduc in vedere o traducere din Peter Joseph, despre ce trebuie sa facem acum. Ii multumesc lui Buster pentru faptul ca a trimis-o.

Peter Joseph este omul care a facut documentarul Zeitgeist. Un documentar pe care il recomand cu caldura celor care vor sa isi deschida un pic mintea in legatura cu ceea ce se intampla in zilele noastre.

Dar iata si traducerea:

Am fost condiţionaţi de societate să gândim că incorectitudinea, corupţia şi crima sunt inevitabile şi că vor fi întotdeauna oameni care vor să abuzeze, să rănească sau să profite de ceilalţi.
Realitatea este că trăim într-o societate care produce lipsuri, deficite. Consecinţa acestor lipsuri este că fiinţele umane trebuie să se comporte într-un mod egoist, mergând până la înşelăciune sau furt pentru a obţine ceea ce vor. Cercetările au dus la concluzia că aceste lipsuri reprezintă una dintre cauzele fundamentale ale comportamentului uman aberant, provocând de asemenea, pe diverse căi, forme complexe de nevroză. Analiza statisticii a dependenţei de droguri, a delicvenţei şi a detenţiilor, arată că sărăcia şi condiţiile sociale precare formează o bună parte din viaţa celor care au astfel de comportamente.

Fiinţele umane nu sunt bune sau rele ... ele trăiesc, în permanenţa combinând experienţele de viaţă care le-au influenţat. Calitatea unei fiinţe umane (dacă se poate vorbi de aşa ceva) depinde în principal de educaţie şi deci, de sistemul de valori în care a fost crescută.
Acest simplu fapt a fost neglijat cu desăvârşire şi oamenii de azi cred în mod primitiv că lăcomia, competiţia şi corupţia sunt elemente definitorii ale comportamentului uman şi, în consecinţă, că avem nevoie de închisori, poliţie şi de o întreagă colecţie de metode de control pentru a contracara aceste tendinţe. Această opinie este falsă.

Este clar că, pentru a rezolva într-adevăr problema, trebuie să te ocupi de adevăratele ei cauze. Societatea actuală foloseşte moduri de corecţie antice, inumane şi ineficiente. Când un criminal în serie este prins, majoritatea oamenilor se agită cerând condamnarea la moarte a acelei persoane. Este anormal. O societate cu adevărat normală, care înţelege ce suntem şi modul în care sunt create sistemele noastre de valori, ar studia persoana respectivă pentru a determina care sunt motivele reale ale violenţelor sale. Ar folosi după aceea informaţiile obţinute pentru a cerceta modul în care, prin educaţie, astfel de comportamente pot fi evitate.

Este timpul să oprim ineficienţa. Este timpul să dezvoltăm o abordare sociala nouă, adaptată cunoştinţelor actuale. Din păcate, societatea rămâne în continuare bazată pe mentalităţi superstiţioase şi metode antice.

Este important să precizăm că nu există utopii sau rezolvări definitive. Toate dovezile demonstrează că schimbarea este continuă la toate nivelele. Acţiunile noastre însă, tind permanent să perpetueze sistemele sociale deja existente. La rândul lor, influenţele acestor sisteme sunt cele care, paradoxal, ne modeleaza percepţiile şi opiniile. În consecinţă, adevărata schimbare se va produce nu doar modificând propriile opinii şi decizii, ci şi schimbând în aceeaşi măsură structurile sociale care influenţează aceste opinii.


Sistemele politice elitiste sunt prea puţin afectate pe termen lung de metodele tradiţionale de protest sau activism politic. Trebuie să trecem dincolo de metodele standard de rebeliune şi să folosim un instrument mult mai puternic:Vom înceta să mai susţinem sistemul.

Intrebarea este cum vom inceta sa mai sustinem sistemul? mi-a spus un prieten dupa ce a citit textul.
Pentru mine este simplu: imi voi sustine propriul set de valori si stil de viata !

Pentru tine cum poate fi ?

Niciun comentariu: