duminică, 24 aprilie 2016

21 de idei pentru a folosi timpul mai bine

Managementul Timpului = autoDisciplină în Acţiune

De multe ori avem senzaţia că timpul ne scapă printre degete şi ne trezim spunând:
Of, Doamne, de aş avea mai mult timp, câte aş mai face!!! sau
Nu mai am timp pentru copii/soţie/soţ/prieteni şi nici pentru mine, nu prea mă văd bine!! sau
Îmi doresc foarte mult ca cineva să îmi dea o soluţie, să mă înveţe ceva care să mă ajute să gestionez timpul mai bine şi să termin ce am de făcut în fiecare zi!

Aici este problema multor oameni, iar eu întreb: Cât de mult îţi doreşti să înveţi asta? Cât de mult efort personal vrei să depui în acest sens? deorece cheia succesului în Managementul Timpului este Disciplina.
Nu există Management al Timpului ci autoDisciplină în Acţiune.
Dacă răspunsul tău este unul de angajament personal atunci citeşte mai departe cele 21 de idei pentru a folsoi timpul mai bine şi în avantajul tău personal.

Ideea 1 – Setează-ţi obiective!
Ideea de bază în Managementul Timpului, axa în jurul căreia se învârte tot conceptul de Management al Timpului sunt OBIECTIVELE.

Care sunt obiectivele mele? Ce doresc să îndeplinesc? Ce vreau să devin, să am sau să fac? Cine sunt eu? Încotro mă îndrept? Ce vreau să îndeplinesc în viaţă?
Dacă ai răspuns la aceste întrebări, te numeri printre cei 10-15% din oamenii care au obiective şi ţi-ai mărit deja cu 50% şansele de succes în viaţă.

Sunt trei arii majore la care este bine să te gândeşti când îţi setezi obiective:
1.    Obiectivele personale sau de familie – acestea sunt motivele pentru care suntem în viaţă. Ce vrei să îndeplineşti pentru tine sau pentru familia ta?
2.    Obiectivele materiale – de business, carieră, financiare. Ce vrei să îndeplineşti în mediul extern? Care este contribuţia ta?
3.    Obiectivele de autodezvoltare – Cine vrei să fi? Cu ce te identifici tu?

Te poţi folosi şi de urmtaorele întrebări clarificatoare (eu le spun „crudele întrebări de dragoste”J):
  1. Ce ai face dacă ai gâştiga 1.000.000 EUR la Loto?
  2. Ce ai face sau ce ai începe să faci dacă ai şti că mai ai de trăit doar 6 luni?
  3. Ce vis doreşti să ţi se îndeplinească dacă ai fi sigur că nu vei eşua să-l îndeplineşti?
Îţi recomand cu căldură să scri aceste obiective, să le rescri când este cazul, să le corectezi dacă trebuie, să le actualizezi şi să le rafinezi.


Ideea 2 –Planifică-ţi succesul!
Acţiunea fără Planificare, poate fi uneori calea sigură către eşec.
Deci, iei obiectivele scrise şi îţi scri, pentru fiecare din ele, paşii necesari pe care alegi să îi faci ca să se îndeplinească obiectivul respectiv. Paşii iau forma unor activităţi/comportamente care vor fi organizate şi ordonate de tine în funcţie de priorităţi, succesiune şi urgenţă.
Dacă nu ai obiective setate, cu siguranţă lucrezi pentru cineva care le are.
În viaţă, lucrezi pentru îndeplinirea obiectivelor tale sau ale altora, alegerea este a ta!

Ideea 3 – Fă o listă!
Fă o listă! Statistica arată că dacă îţi faci o listă de to do-uri la începutul oricărei activităţi importante pe care doreşti să o desfăşori, îţi măreşti cu 25% productivitatea.
Lista de activităţi îţi dă direcţia şi sensul efortului, cu ajutorul ei şti unde eşti la un moment dat. Scrie Lista de Activităţi pentru o săptămână în sâmbăta sau duminica premergătoare. Pentru fiecare zi, concepe o listă cu o seară înainte.

Ideea 4 – Setează-ţi priorităţile!
Ce este relevant? Ce este irelevant? Când îmi setez priorităţile întrebarea cheie este:
Care este cea mai valoroasă utilizare a timpului meu acum?
Cheia măsurării valorii este „viitorologia”-nu este magie ci tot o întrebare J, care mă orientează către viitor:
Cum îmi va influenţa viitorul îndeplinirea acestei activităţi? sau
Care este impactul acestei activităţi în viitorul meu?

Ideea 5 – Menţine focusul pe câte un singur lucru în acelaşi timp!
Învaţă cum să te concentrezi pe câte un lucru, pe rând. A învăţa să te concentrezi este lucrul cu cel mai mare impact în eficienţa folosirii timpului disponibil.
Dacă ai început o activitate, o laşi doar atunci când ai terminat-o. Dacă este prea mare, „împarte elefantul în bucăţi digerabile”.

Ideea 6 – Termene şi Recompense – Recompensează-te!
Este important să ai termene realiste şi recompense la finalizarea unei acţiuni. Doar faptul că ai bifat în listă acţiunea ca fiind finalizată este o recompensă în sine. Nu strică să te gândeşti şi la ce îţi aduce ţie personal finalizarea acţiunii respective, te ajută să fi cu ochii pe premiu.

Ideea 7 – Fi în control!
Oamenii eficienţi ştiu unde se duce timpul lor. Tu şti unde se consumă timpul tău?
Inregistrează timpul consumat, te va ajuta la creşterea eficienţei şi la a învăţa cum să faci asta.

Ideea 8 – Contracarează Procrastinarea!
Obişnuieşte-te să fi un om de acţiune şi să intrii rapid în acţiune. Dacă te procrastinezi (nu este o înjurătură-te asigurJ), dezvoltă-ţi un sentiment de urgenţă şi acţionează rapid. Spune-ţi în fiecare dimineaţă: O fac acum! O fac acum! (despre acţiunea este vorba, ţi-ai dat seama nu !?J).

Ideea 9 – Delegă!
Oamenii eficienţi delegă activităţile neproductive către cei pe care îi pot plăti. Foloseşte timpul tău într-un mod productiv. Delegă tot ceea ce poţi delega.
Delegarea are un singur principiu cheie: CLARITATEA.
Dacă este clar pentru cel ce delegă cât şi pentru cel ce primeşte delegarea, atunci este o delegare eficientă.
Paşi pentru delegare eficientă sunt:
  •  Clarifică şi scrie specific ce trebuie delgat. 
  • Găseşte persoana potrivită care poate duce activitatea delegată la bun sfârşit.
  • Transmite clar ceea ce doreşti şi care este termenul de finalizare.
  • Verfică cu persoana în cauză dacă sunt clare termenele şi calitatea dorită.

Dacă presupui, fără să verifici, că cineva termină la timp sarcina delegată, te înşeli. Verifică finalizarea şi bifează activitatea incheiată în lista de activităţi.

Ideea 10 – Fi eficient cu şedinţele!
Şedinţele sunt de multe ori consumatoare ineficiente de timp, deorece: se iese din agendă şi oamenii vorbesc despre altceva; oamenii aşteaptă până apar întârziaţii; scopul şi agenda sunt neclare, etc.
Dacă poţi evita şedinţele, fă-o, dacă nu ai cum sau tu eşti iniţiatorul şedinţei, atunci ţine cont să:
  • Clarifici scopul şedinţei - întreabă sau stabileşte.
  • Clarifici agenda şedinţei – întreabă sau stabileşte.
  • Începi şi să termini şedinţa la timp.

Ideea 11 – Contolează întreruperile!
La birou, majoritatea întreruperilor vin de la telefon, vizitatori neaşteptaţi sau „mirajul tehnologiei” (email, SMS-uri, socializare virtuală, etc.).
Roagă pe altcineva să îţi preia telefoanele sau activează mesageria vocală. Scurtează vizitele neaşteptate. Programează-ţi timp de socializare virtuală şi lasă-te sedus de tehnologie doar atunci.
Acordă atenţia cuvenită în comunicare. Dacă nu acorzi atenţie şi nu eşti concentrat atunci când comunici poţi pierde multe.  10 minute de conversaţie concentrată face mai mult decât 1 oră de conversaţie întreruptă şi defocusată.

Ideea 12 – Clarifică-ţi ariile cheie ce aduc rezultate!
Fiecare din noi, chiar dacă suntem angajaţi sau antreprenori avem anumite arii cheie care ne aduc rezultate. Orice slujbă sau afacere are o serie de funcţii: Primare şi Secundare. Dacă îmi clarific funcţiile primare şi mă concentrez pe ele, îmi cresc eficienţa garantat. Îţi poţi pune următoarele întrebări: Care sunt acele rezultate importante pentru care am fost angajat? De ce sunt eu pe ştatul de plată? Ce rezultate se aşteaptă de la mine? Ce rezultate trebuie să aduc ca să fiu avanasat? sau Ce rezultate trebuie să aduc ca să câştig mai mulţi bani?

Ideea 13 – Grupează activităţile asemănătoare!
Ţine cont de „curba învăţării”, care spune: Când faci ceva pentru prima oară îţi va lua ceva mai mult timp, pentru că atunci înveţi să o faci. A doua oară îţi va lua timp mai puţin, a treia oară îţi va lua timp şi mai puţin, şamd. Poţi reduce cu aproape 80% timpul de îndeplinire a unei activităţi, dacă o faci repetitiv, pe o anumită perioadă de timp. Gruparea sarcinilor ajută foarte mult în acest caz. De ex.: dacă dai telefoane clienţilor, dă-le pe toate odată; dacă faci rapoarte, grupează-le şi fă-le pe toate odată. Grupează întotdeauna activităţile atunci când este posibil.

Ideea 14 – Eliberează-te prin organizare!
Ingrijeşte şi eliberează spaţiul, curăţă şi menţine ordinea la locul tău de muncă, indiferent dacă eşti angajat sau antreprenor. Dacă faci acest lucru şi te concentrezi doar la o activitate pe rând, îţi creşti productivitatea cu 25% până la 40%.
Uită-te la biroul tău şi întreabă-te: Ce fel de persoană lucrează la el?
Uită-te la maşina ta şi întreabă-te: Ce fel de persoană conduce o astfel de maşină?

Ideea 15 – Porţionează timpul!
Alocă timp pentru munca importantă. Munca importantă este definită de acele activităţi care îţi aduc cele mai multe rezultate, acele activităţi care te ajută la îndeplinirea obiectivelor tale. De multe ori, munca importantă apare în cadranul important-neurgent. Studiile arată că munca importantă este eficient prestată în intervale de timp mai mari de 60-90 de minute. Alocă timp destul, fără întreruperi, pentru activităţile importante.

Ideea 16 – Foloseşte timpul de tranziţie!
Învaţă mult pentru a obţine mai mult. În mod normal cunoştinţele tale ar trebui să se dubleze o dată la 5-6 ani. Ar fi bine să investeşti minim 1 oră pe zi în dezvoltarea ta. Aici, te poţi folosi de timpul de tranziţie: pauzele de cafea, prânz, drumul de acasă la servici şi înapoi, etc.

Ideea 17 – Eficientizează telefoanele!
Telefonul este o unealtă de business puternică. Pe lângă rolul de socializare, trebuie să înţelegem că telefonul este o unealtă de business. Dacă vrei să câştigi timp, sună tu în timpul programat de tine pentru telefoane. Nu răspunde la telefon dacă eşti ocupat, sună înapoi atunci când ţi-ai programat timp pentru telefoane.
Dacă răspunzi la telefon şi vrei să câştigi timp, pune repede întrebarea: Ce pot face pentru tine?

Când suni tu, mai ales când suni clienţii, gândeşte-te că această convorbire este ca o şedinţă prin telefon. Iată ce îţi recomand ca să fi eficient cu timpul tău:
  • Stabileşte o agendă a „întâlnirii telefonice”. Scrie agenda pe o foaie de hârtie şi respect-o. Ba mai mult cominic-o clientului, mai ales dacă suni din motive de business. Păstrează o sumarizare scrisă a convorbirii tale cu clientul şi revizuieşte informaţia înainte să îl suni iar.
  • Urmează agenda propusă şi la încheiere mulţumeşte clientului: Vă mulţumesc, ştiu că sunteţi ocupat şi de aceea vă spun la revedere! şi închide telefonul.
  • Eficientizează-ţi timpul, iar dacă oamenii insistă să discute cu tine şi în afara subiectului, dacă eşti grăbit, găseşte o scuză şi încheie convorbirea. Fă asta mai ales cu acei oameni care nu pun preţ pe timpul lor şi care cred că şi tu faci la fel.
  • Când ai teleconferinţe, ţine înregistrări ale acestora, notează ce se discută. Un om deştept spunea că „Puterea este de partea celui care are cele mai bune notiţe!”. Poţi pierde mulţi bani dacă faci o înţelegere pe care nu ai notat-o şi alţii au notat. Când eşti la servici, nu ridica receptorul dacă nu ai ceva de scris la îndemână.
Ideea 18 – Construieşte-ţi o reputaţie de om punctual!
Este un proverb de business care spune: „Dacă cineva nu ajunge la o întâlnire un pic mai devreme, cu siguranţă va întârzia!” Dacă eşti privit ca punctual, oamenii te vor respecta pentru asta. Toţi oamenii au o părere bună despre cei punctuali: sunt de încredere, profesionişti, etc. Cei care nu sunt punctuali, nu realizează că pot să insulte persoana care a fost de acord să se vadă cu ei atunci.
Nu angaja o peroană care întârzie la un interviu.
Dacă eşti şef, nu lăsa angajaţii să te aştepte, respectă-le timpul şi nu le consuma această resursă în aşteptarea ta.

Ideea 19 – Simplifică-ţi munca!
Sistematizează-ţi procesle de muncă. Iată câteva idei care te pot ajuta să realizezi mai mult:
  •  vezi ce procese pot fi simplificate şi simplifică.
  •  munceşte mai mult pe perioade scurte şi ai grijă să „nu uzezi motorul”-pe perioade lungi poţi produce erori în muncă şi scăderi mari de energie în organism.
  •  munceşte mai rapid.
  • fă lucruri mai puţine dar mai importante pentru tine şi obiectivele tale.
  • fă acele lucruri la care te pricepi mai bine.
  • fă lucruri împreună cu alţii-munca în echipă este mai efcientă.

Ideea 20 – Învaţă să spui NU, din timp şi cât de des poţi!
Spune nu activităţilor care nu corespund obiectivelor tale importante. Este uimitor cât timp pierdem din viaţă, făcând lucruri din obligaţie pentru alţii.
Dacă cineva pe care îl respecţi şi îl stimezi vrea să îţi ocupe timpul cu ceva ce nu este în obiectivele tale, spune-i: Lasă-mă să mă gândesc şi revin eu la tine cu un răspuns! este o forma delicată de a spune încă de la început că nu eşti de acord. Lasă să treacă 24 de ore şi spune-i că nu ai timp şi mulţumeşte-i că s-a gândit la tine. Mergi mai departe şi vezi de viaţa ta.

Ideea 21 – Imbunătăţeşte-ţi calitatea vieţii-caută echilibrul!
Scopul managementului timpului este să îţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii. Calitatea vieţii tale, a relaţiilor tale, a sănătăţii tale, este măsura managementului timpului tău. Calitatea relaţiilor cu cei dragi este măsura calităţii vieţii tale.
Investeşte timp în relaţiile importante pentru tine: familie, părinţi, prieteni apropiaţi, etc. Un studiu recent, pe o perioadă foarte mare de timp, a arătat că oamenii care au avut şi au relaţii de calitate cu cei dragi, trăiesc mai mult şi sunt mai împliniţi cu minim 30% mai mult decât ceilalţi.
Puneţi-vă încă o dată întrebările: Ce fac dacă mai am 6 luni de trăit? Cu cine mi-aş petrece timpul rămas? Unde aş merge? Ce aş vrea să fac? Cum aş sorta lucurile importante de cele neimportante pentru mine?
Dacă îţi pui mereu aceste întrebări vei reuşi să îţi echilibrezi viaţa şi să fi fericit!

Pentru încheiere, aşa cum spune şi Brian Tracy-expert în managementul timpului, de la care am preluat multe din aceste idei şi le-am pus în practică, în esenţă:
·       cheia în managementul timpului este setarea obiectivelor;
·       cheia de a atinge obiectivele este să le notezi, să le planifici, să le organizezi şi să acţionezi pentru a le atinge;
·       cheia pentru planificare, organizare şi reuşită este prioritizarea (ce este mai important şi mai puţin important) şi concentrarea pe lucrurile care aduc valoare (claritatea);
·       cheia pentru concentrarea pe lucrurile care aduc valoare este să acţionezi până termini, să fi concentrat şi perseverent – Fă lucrurile pe care le doreşti, ACUM!


Pentru că toate acestea îţi cer energie vom discuta într-un articol viitor despre Managementul Energiei Personale. Până atunci, fi curios sau curioasă şi „joacă-te” punând în aplicare câteva dintre ideile prezentate!

miercuri, 20 aprilie 2016

Antrenament pentru fericire în 3 paşi

Lucrurile se întâmplă acolo unde ne concentrăm atenţia sau altfel spus vom determina acele evenimenete din viaţa noastră conforme cu ceea ce credem şi pe care ne concentrăm atenţia.
Este ca în povestea următoare:
„Un individ stă în metroul care îl duce către casă. Ca toată lumea din metrou, îşi rumegă gândurile şi îşi spune în sinea lui:
-        - Şi azi a fost o zi nashpa la servici. Şeful parcă se prosteşte şi se face mai rău pe zi ce trece. Am nişte colegi... îmi vine să-i dau cu capul de pereţi. Clienţii ăştia parcă au înebunit. Colac peste pupăză mă mai inghesui şi cu toţi ţăranii în metrou. Acasă...ce să mai zic...ajung în cartierul ăla cenuşiu şi trist..în apartamentul întunecat şi rece.. Mă aşteaptă aceeaşi.....
Monolgul din capul lui continuă cu diferite gânduri în acelaşi ton.
Nevăzut şi neştiut de nimeni, îngerul păzitor al respectivului stătea în spatele lui şi nota grăbit tot ce îşi spunea omul în gând. Nota, citea, ridica din umeri şi îşi spunea:
-        - Uf, câte dorinţe are omul ăsta şi cât de ciudate! Dar nu am ce să fac, sunt îngerul lui păzitor şi trebuie să le îndeplinesc pe toate!”

  De cele mai multe ori, modul în care noi gândim ne aşează pe ochi ochelarii percepţiei. Ne uităm în jurul nostru şi nu mai vedem decât ceea ce ne arată şi filtrează aceşti ochelari. Iar creierul nostru funcţionează pe rolul îngerului păzitor, nu comentează ci execută ordinele primite. Dacă aceşti ochelari ne arată doar partea negativă şi urâtă a vieţii noastre de zi cu zi, ne-am ales cu un antrenament eficient către o „frumuseţe” de depresie.

  Personal, am învăţat până acum ceva foarte important din experienţele mele de viaţă şi mai ales de la cursele de maraton la care am participat: Totul ţine de antrenament!
Te antrenezi constant, ai şanse mari şi dorinţele se îndeplinesc!
Acum, dacă cumva, din întâmplare ne trezim că povestea de mai sus este şi a noastră, nu trebuie să disperăm şi să începem să ne „coafăm venele”J, adică să le tăiem pentru că sunt prea lungi şi se poartă scurt. Aşa cum individul din poveste se antrena foarte bine să trăiască o viaţă nefericită şi să atragă în ea numai evenimente la fel de negre, tot aşa ne putem antrena să trăim o viaţă fericită şi împlinită în care să atragem evenimente frumoase, luminoase şi pline de semnificaţie.
Este simplu.
Ajunge doar să schimbăm „ochelarii” percpţiei.
Cum facem asta?
Şi mai simplu, dăm alte comenzi creierului/îngerului păzitor.

  Este ca antrenamentul pentru o cursă de alergare. Nu trebuie să alergăm maratonul, este îndeajuns o alergare uşoară, veselă şi plină de curiozitate. Dacă o facem zilnic, după 21 zile (atâta timp au nevoie neuronii) devine o mică obişnuinţă, După 45-90 de zile, deja sunt bine antrenat, obişnuinţa mea are „suflu şi ceva rezistenţă” şi chiar pot să mă bag la un semimaraton. Dar după 6-9 luni, când obişnuinţa mea are o legătură neuronală puternică, sunt foarte bine antrenat şi pot să alerg lejer Maratonul pentru Fericire.

Practic, aleg să urmez 3 paşi:
1. Dau atenţie dialogului meu interior. Ce îmi spun în cap? Ce dorinţe transmit îngerului meu păzitor?
2. Fac zilnic 2-3-4 sau toate exerciţiile pentru fericire de mai jos. Unul este obligatoriu de făcut minim 21 de zile-cel în care scriu în Jurnalul Fericirii.
3. Aleg să îmi activez energia şi disciplina pentru acest antrenament pe o perioadă lungă.

Despre o parte din exerciţii am mai scris, acum enumăr mai multe (pot fi şi mai multeJ), pentru ca fiecare să îşi aleagă ce crede că îi este mai la îndemână şi mai uşor să practice. Mă bazez pe curiozitatea voastră că până la sfârşitul primelor 45 de zile să le încercaţi pe toate.
  • Exprimă 3 recunoştinţe zilnic-minim 3 lucruri pentru care eşti recunoscător (lui Dumnezeu, mamei, partenerului/partenerei, vieţii, EU-lui tău interior, etc-sunt sigur că poţi găsi minim 3 în fiecare zi). Antrenăm creierul să caute pozitivul înaintea negativului.
  •  Scrie în Jurnalul Fericirii – deschide un jurnal în care să treci în fiecare zi câteva experienţe plăcute din ultimele 24 de ore. Îi permiţi creierului să o trăiască din nou, indiferent cât de simplă este ea. Poţi trece în Jurnalul Fericirii cele 3 recunoştinţe şi faptele bune conştiente pe care le faci. Eu mai trec descoperirile despre mine şi visele mele. Scrisul este primul pas al creaţiei
  •  Fă conştient fapte bune –poţi începe atunci când deschizi emailul şi îi trimiţi o laudă sau o mulţumire cuiva din reţeaua ta socială. Poţi să o ajuţi pe femeia care urcă scările la metrou cu câteva sacoşe grele. Poţi să laşi locul tău unui bătrân sau poţi să dăruieşti o pungă cu bomboane copiilor care se joacă în faţa blocului.
  • Gândeşte-te la ceva plăcut care se va întâmpla în viitorul tău. Visează. Numai dacă te gândeşti că te vei uita la serialul tău preferat, că îţi vei vizita prietenii cei mai buni, că vei avea o întâlnire amoroasă sau orice ţi-ai planificat şi îţi va face plăcere îţi poate creşte nivelul endorfinelor cu 27%. Este ca în dragoste, partea cea mai plăcută este anticiparea. Gândeşte-te la visele şi dorinţele tale şi imaginează-ţi ca deja sunt împlinite. Îţi spun care este secretul şi de ce funcţuinează aşa de bine: circuitul neuronal al amintirilor este acelaşi cu cel al imaginaţiei.
  • Practică mişcarea fizică – mişcarea fizică eliberează endorfine, menţine tonusul, aduce energie şi îmbunătăţeşte sănătatea. Pe lângă toate astea, mişcarea fizică ne îmbunătăţeşte motivaţia,  ne întăreşte senzaţia că deţinem controlul şi are o putere incredibilă de a îmbunătăţi starea de spirit cu efecte durabile. Mersul pe jos, pedalatul, aleragatul, practicarea oricărui sport este benefică atâta timp cât faci mişcare. Eu fac în ficare dimineaţă 15-20 minute de exerciţii fizice, pe lângă alergare şi alte tipuri de mişcare-este o diferenţă foarte mare in calitatea vieţii, faţă de perioadele din viaţa mea când nu făceam asta.
  • Meditează – permite creierului să treacă de ADHD-ul cultural pe care l-am învăţat încercând să facem mai multe lucruri în acelaşi timp. Meditaţia antrenează creierul să se concentreze asupra sarcinii actuale. Meditaţia îţi dă şansa să fi atent la vocile din capul tău, să le linişteşti şi încet, încet să le dai pauzăJ. Nu trebuie să fi yoghin sau integrat în absolut ca să meditezi. Câteva minute cu tine însuţi, în linişte, în care urmăreşti cum inspiri şi expiri sunt îndeajuns. Dacă simţi că mintea dă fuga în altă parte, o iei uşurel de mână şi o aduci înapoi la punctul de concentrare. Poţi căuta pe net diferite fişiere audio de relaxare şi meditaţie care pot fi ascultate lejer la căşti.
  • Ocoleşte ştirile şi „gunoiul mediatic” – ştirile şi tot gunoiul mediatic sunt special construite să se vândă, iar frica se vinde cel mai uşor şi cel mai bine. Selectează ştirile şi programele pe care le urmăreşti. Este important să fi la zi cu ce se întâmplă, dar fi selectiv, nu lăsa „gunoiul” să îţi umple mintea. Nu tot ce vezi la ştiri se întâmplă obligatoriu şi în viaţa ta şi în general lumea nu este atât de neagră, rea şi proastă cum o arată ştirile.
  •  Insuflă sentimente pozitive în jurul tău – zâmbeşte, încurajează, mulţumeşte, iubeşte. Dă şanse egale oamenilor să realizeze dar şi să greşească. Iartă, şi ocoleşte autoînvinovăţirea. Iartă-te întâi pe tine şi repară cât poţi din greşeli. Am zis să zâmbeşti? Deci, zâmbeşteJ. Întunericul nu este decât lipsa luminii, iar frigul nu este decât lipsa căldurii.
  • Investeşte mai mult în experienţe decât în bunuri – cheltuirea banilor pentru a trăi experienţe, mai ales împreună cu alţi oameni, produce emoţii pozitive cu mai mult sens şi mai durabile decât acumularea de bunuri. Cunosc copii care au ajuns adulţi nefericiţi şi care îmi spun: „Aş fi preferat ca tata să stea cu mine şi să jucăm baschet împreună 30 de minute pe săptămână decât să îmi fi cumpărat maşina de 10.000 EUR!” La fel cunosc oameni care vin la coaching şi îmi spun cât de singuri se simt în casa lor mare de 150.000 EUR dotată cu tot ce trebuie şi cât de reci au ajuns relaţiile lor cu familia. Iar când îi întreb când au petrecut ultima oară timp de calitate împreună cu familia nu îşi aduc aminte. Dar mai cunosc oameni care sunt fericiţi atunci când se întorc dupa un weekend plin şi solicitant petrecut la azilul de bătrâni sau la căminul de copii unde au ales să fac voluntariat. Mai cunosc oameni care preferă să meargă la munte împreună cu prietenii chiar dacă stau în chirie şi sunt mai fericiţi decât alţii.
  • Adoptă poziţii corporale de putere – tot din neuroştiinţe ştiu şi am experimentat personal că mintea
    influenţează trupul şi invers trupul sau poziţiile noastre corporale ne influenţează mintea. Poziţiile
    corporale închise, de protecţie şi capul plecat în pământ ne duc cu gandul la toate tristeţiile posibile. Poziţia „Superman” sau „Wonder-Women” cu capul sus, pieptul bombat, picioarele bine ancorate pe
    sol, trupul drept şi plin de energie, mâinile pe şolduri, practicate timp de 2-3 minute ne reduc cu minim 10% nivelul de cortizol (hormonul stresului) şi ne cresc cu minim 20 % nivelul de testosteron
    (hormonul puterii). Doar adoptarea poziţiilor de putere pentru o mică perioadă de timp duce la schimbări horomonale în creierul nostru care ne fac să fim mai încrezători, mai hotărâţi şi mai în largul nostru, mai ales în situaţii de stres.
  • Practică activităţile tale preferate – acordă-ţi timp să te gândeşti care sunt acele activitţi care îţi pun în valoare punctele forte, fiecare are un talent special şi se pricepe mai bine la ceva. De fiecare dată când ne folosim un talent, oricare ar fi el, trăim o intensificare a fericirii. Dacă ai nevoie de un impuls, foloseşte-ţi un talent pe care nu l-ai utilizat în ultima vreme. Acesta este unul din motivele pentru care nu mă opun atunci când soţia mea doreşte să facă o prajitură sau ceva bun de mâncare oricât de obosită ar fi. Se pricepe foarte bine şi când termină este mai fericită chiar dacă tot obosită. Nu mai spun cât de fericiţi suntem noi, cei din casă, pentru că ne bucurăm de ceva bun J.
Pe măsură ce integrezi aceste exerciţii, te vei simţi mai bine, vei începe să observi cum gândirea pozitivă te face mai efcient, mai sigur pe tine, mai liber şi ve fi mai în control cu viaţa ta.
La mine a avut un efect puternic, benefic pe toate planurile, după numai 30 de zile de practică.

sâmbătă, 16 aprilie 2016

Ce fel de Profet eşti în ţara ta ?

Dragă Leader, iată o întrebare pentru tine: 
Ce fel de Profet eşti în Ţara ta? sau Ce propovăduieşti în echipa ta?

Pun această întrebare ca să vedem cum „stă treaba” cu teoriile motivaţionale pe care toată lumea încearcă să le aplice în ziua de azi şi mai ales managerii generaţiei x. Constrângerile mediului actual de business şi aşa zisele „probleme” caracteristice generaţiilor de tineri noi angajati (generaţiile y şi z)  îi fac pe mulţi manageri să dea din colţ în colţ. Pe lângă sistemele de credinţă diferite, tiparele de viaţă diferite şi mai ales felul în care s-au dezvoltat ca adulţi în contexte social-economice diferite, apar inerent moduri diferite de comportament şi motivaţii diferite.

Dacă întrebi managerii din generaţia x care sunt teoriile motivaţionale preferate, majoritatea se vor polariza pe două tipuri:
Îmi cunosc oamenii şi ştiu cum să îi motivez. Eu cred că oamenii muncesc pentru că sunt plătiţi şi ,dacă nu sunt supravegheaţi, vor înceta să muncească.
sau
Eu cred că oamenii muncesc din motive proprii, cred că muncesc mai bine şi mai intens când nu li se dau ordine şi că o fac datorită satisfacţiei obţinute dintr-o muncă de calitate.

În funcţie de aceste convingeri putem spune ce fel de profet eşti în echipa ta, dragă leader. Sunt mulţi leaderi adepti ai celei de a doua convingere doar la nivelul declarativ, dar la nivel practic, în România, peste 60% sunt adepţii primei convingeri.

Aici intervine ceva ce mulţi manageri nu iau în considerare deorece nu au avut cum să observe şi să experimenteze. Acest ceva este felul în care sistemul de convingeri al managerului se reflectă în comportamentele lui şi în mod subtil, dar foarte puternic, în modul în care el comunică cu oamenii din echipă.

Nu vorbim de feedback şi coaching, care sunt instrumente aplicate pe un proces ci practic de modul în care convingerile managerului influenţează faptic, concret comportamentul angajatului din subordine.

Studiile începute în anii 1960 (ex.Douglas McGregor de la MIT) şi continuate pe lungi perioade de timp arată că managerii care sunt adepţi ai primului set de convingeri au angajaţi care necesită supraveghere continuă, în timp ce managerii care sunt adepţi ai celuilalt set de convingeri au angajaţi care muncesc şi cu „inima”. Indiferent de motivaţiile pe care le-ar fi avut oamenii înainte de a muncii cu aceşti manageri, angajaţii se adaptează şi sfârşesc prin a deveni ceea ce aşteaptă managerul de la ei.
Asta văd şi eu în fiecare zi la managerii cu care colaborez, la prieteni şi în relaţiile familiale (mai ales ce crezi tu ca părinte despre capabilităţile copilului tău).

Convingerile noastre influenţează comportamentul celor din jur prin cel mai puternic mijloc de comunicare – limbajul nonverbal.
Sunt exemple clare de profeţii care se autoîmplinesc. Oamenii acţioneză aşa cum ne aşteptăm să acţioneze. Voit sau inconştient prin limbajul nostru nonverbal le transmitem ceea ce credem despre ei. Iar ceea ce credem despre ei vine din convingerile noastre. Convingerile unui leader despre ce crede el că motivează angajaţii sfârşesc, de cele mai multe ori, prin a deveni realitate.
 
O gândire pozitivă despre oameni şi despre capabilităţile lor vor crea o realitate diferită, mai ales dacă eşti în postura de a influenţa pe cei din jur prin diferite „investituri”: manager, tată/mamă, bunic/bunică, soţ/soţie, etc.

Dacă eu cred că copilul/angajatul/prietenul/soţia mea este: 
limitat, iresponsabil, fără speranţă, nu are nimic bun, etc....... oare în ce se vor transforma dacă eu le spun asta destul de des şi destul de mult timp? Nu numai că le-o spun, dar fiecare gest, ton al vocii, poziţie corporală, comportament al meu le-o spune mult mai „tare” şi direct în mintea şi inima lor.

Aşa cum spune Shawn Achor, în cartea lui Avantajul fericirii, poate ar fi bine, dragă Leader, ca în fiecare Luni dimineaţa să îţi pui trei întrebări:
  1. Cred cu adevărat că inteligenţa şi priceperea angajaţilor mei poate fi îmbunătăţită prin efort şi nu este ceva fix şi limitat?
  2. Cred eu că angajaţii vor să facă acel efort după cum vor să găsească sens şi împlinire în munca lor?
  3. Cum transmit eu aceste convingeri prin acţiunile şi comportamentele mele de zi cu zi.
Eu, personal, adaug o recomandare: 
Vineri seara stai de vorbă cu tine un pic şi vezi dacă ai facut cu adevărat asta sau doar ai declarat că o vei face.


În rest, despre motivaţie poţi studia Piramida motivaţiei de aici, sau oricare alt instrument. Vei reuşi pe oricare din el îl aplici. De ce? Pentru că vei crede în ele şi în oamenii tăi.

vineri, 8 aprilie 2016

Cele trei circuite ale inimii

Un dialog interesant pe teme anatomice şi nu numai.

-Va să zică ai venit pentru fericirea veşnică? - întrebă Judecătorul.
-Da.
- îi răspunse spiritul proaspăt dezîncarnat.
-Ai greşit adresa.
- continuă Judecătorul, cu un zâmbet ambiguu în jurul gurii.
-Staţi… nu-i aici raiul?
- întrebă omul nostru, proaspăt trecut prin graniţa morţii.
-Ba da.
- îi răspunse Judecătorul.
-Jos, pe Pământ mi s-a promis că aici, în Rai, voi primi în dar, fericirea veşnică.
-Ne pare rău, ai fost informat greşit.
-Am fost informat gresit?! Dar, preotul mi-a spus că dacă mă rog regulat, dacă respect cele zece porunci, voi ajunge în rai şi voi fi fericit veşnic!
-Eşti în rai, eşti binevenit, dar trebuie să mănânci din merindele tale: să trăieşti fericirea pe care ai adus-o de pe Pământ!
-Nu este corect: pe Pământ n-aş putea spune că am fost fericit…
-Îmi pare rău…
-Şi nu se poate să primesc aici fericirea?
-Îmi pare rău: Nu.
-De ce Nu?
-Fiindcă aşa e regula.
-Care regulă?
-Cea instituită de la începuturile timpului.
-Cum aşa?
-Există următoarea regulă: fiecare trebuie să-şi construiască propria sa fericire.
-Cum adică?
-Simplu: aşa cum un culturist îşi clădeşte muşchii, tot aşa cel care caută fericirea, trebuie s-o construiască singur.
-Nu mi se pare corect!
-Treaba ta.
-Totuşi, ce pot face acum?
-Poţi să te duci înapoi, deoarece corpul tău se află încă în stadiul morţii clinice.
-Bine, şi ce fac dacă merg înapoi!?
-Exersezi fericirea.
-Exersez fericirea? Şi cum fac asta?
-Trebuie să găseşti propriile tale metode. Cei mai mulţi încearcă prin iubire. Poţi să-ţi îndrepţi iubirea spre ceruri. Sau spre o fiinţă dragă ţie. Dar poţi să exersezi şi iubirea de sine.
-Iubirea de sine… n-am înţeles-o niciodată…
-Îţi pot explica prin funcţionarea inimii biologice. Îţi aminteşti probabil că inima pompează sânge în trei direcţii: are un circuit care alimentează partea corpului care se află mai jos de inimă, un alt circuit care irigă tot ce se află mai sus decât inima, şi un al treilea circuit prin care trimite sânge în propriile sale ţesuturi.
Vezi, funcţionarea inimii este simbolul modului în care este indicat să-ţi administrezi energia şi iubirea. Circuitul de jos nu este altceva decât iubirea direcţionată spre oameni. Circuitul de sus este simbolul iubirii prin care poţi comunica cu fiinţele mai evoluate decât tine, incluzand Spiritele Celeste. Iar cel de-al treilea circuit, cel prin care inima asigură energia necesară propriei sale funcţionări, este iubirea de sine.
Când ajungi să conştientizezi razele iubirii care ies din inima ta, poţi să redirecţionezi o parte din ele spre tine însuţi.
Este indicat să păstrezi proporţiile definite de inima ta biologică. Prin circuitul mare, cel care porneşte spre partea de jos a corpului, trimiţi energie şi iubire spre toţi ceilalţi. Prin circuitul mic, cel care porneşte în sus, comunici cu fiinţele mai evoluate decât tine. Fii sigur ca vei primi de la ei mai mult decât reuşeşti să le oferi tu lor. Şi ai dreptul şi la cel de-al treilea circuit, ca să poţi funcţiona şi tu…
-Oh, ce simplu e!
-Da, e simplu ca bună ziua!
-Şi ce-mi mai recomandaţi să fac când ajung jos?
-Identifică ce anume îţi produce bucurii reale. Lărgeşte această listă. Bine, îţi recomand să te ţii în limita bunului simţ. Dacă o treci, rişti să-ţi strici fericirea. Şi exersează cele trei tipuri de iubire, cele trei circuite ale inimii.
A..era să uit...încă un lucru: să zici “Te iubesc” cât mai des, dar întotdeauna din toată inima.
-Deja mă simt fericit!
-Mă bucur pentru tine! Însă totuşi m-aş bucura mai mult dacă te-ai duce înapoi şi ai exersa acolo jos, ca să te întorci fortificat aici sus, când îţi vine rândul.
-Mulţumesc - mă simt atât de fericit!
-Fericirea ta este şi fericirea mea şi îţi mulţumesc pentru că mi-o dai
- incheiase Judecatorul.
Spiritul dezîncarnat se umple de încredere în viitor şi plonjă înapoi în corpul său aflat pe cearşaful alb al clinicii de reanimare.
Aparatele electrice conectate la corpul său începuseră să semnalizeze reapariţia vieţii. Încet, se auzi un oftat, ca o adiere de vânt. Tiptil-tiptil, inima începea să bată. Electrocardiograma desena o curbă tot mai armonioasă. Ochii pacientului încă nu se deschiseseră, dar pe faţa lui se aşternu o linişte divină.
Doctorii răsuflaseră uşuraţi. Se gândeau la marea minune: viaţa. Un pacient reîntors din înalt valora pentru ei cât un nou-născut.
-Tipul ăsta, mai mult ca sigur a învăţat ceva, acolo Sus!
- zise unul dintre doctori.
-Păi da… nu cred că s-a întors datorită electroşocului, la un moment dat îmi pierdusem încrederea în el.
- adaugă un alt halat alb.


 De multe ori vrem să oferim apă celor însetaţi, dorim să ostoim setea de iubire prin iubirea noastră. Dar uităm să verificăm dacă inima noastră are rezerve. Cum poţi să potoleşti setea cuiva dacă ciubărul tău este gol şi secătuit!? Antrenează circuitul intern ca să ai apă de dat!

miercuri, 6 aprilie 2016

Marioneta - Gabriel Garcia Marquez

Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar fi uitat că eu sunt o marionetă din cârpe şi dacă mi-ar fi dat un pic de viaţă, probabil că nu aş spune tot ceea ce gândesc dar aş gândi tot ceea ce spun. Aş da valoare lucrurilor, nu pentru ceea ce valorează dar pentru ceea ce înseamnă. Aş dormi un pic, aş visa mai mult, înţelegând că pentru fiecare clipă în care ţinem ochii închişi pierdem 60 de secunde de lumină. Aş pleca când toţi se distrează, aş sta treaz când cei mai mulţi dorm. Aş asculta când cei mai mulţi vorbesc, şi cum aş gusta o îngheţată bună de ciocolată.

Dacă Dumnezeu mi-ar fi dat cadou un pic de viaţă, m-aş îmbrăca subţire, m-aş întinde la soare lasându-mi neacoperit nu numai corpul dar şi sufletul.

Dumnezeul meu, dacă aş avea o inimă, mi-aş însemna ura în gheaţă şi aş aştepta venirea soarelui. Aş picta un poem de Benedetti pe stele cu un vis de-al lui Van Gogh, şi un cântec de-al lui Serrat ar fi serenada pe care aş oferi-o lunii. Aş uda cu lacrimile mele trandafirii pentru a simţi durerea spinilor şi sărutul încarnat al petalelor lor.

Dumnezeul meu, dacă aş avea un pic de viaţă....N-aş lăsa să treacă nici o zi fară să spun oamenilor că iubesc, că îi iubesc. Aş convinge orice femeie şi bărbat că sunt favoriţii mei şi aş trăi îndrăgostit de dragoste. Oamenilor le-aş demonstra cât de mult greşesc dacă cred că nu te mai îndrăgosteşti când îmbătrâneşti, fară să ştie, că de fapt îmbătrâneşti când nu mai iubeşti. Unui copil i-aş da aripi dar l-aş lăsa să înveţe singur să zboare. Pe cei în vârstă i-aş învăţa că moartea nu vine odată cu îmbătrânirea, ci odată cu uitarea.

Atâtea lucruri am învăţat de la voi oamenii... am învăţat că toată lumea vrea să trăiască pe culmi de munte, fară a şti că adevărata fericire constă în felul în care urci povârnişul. Am învăţat că atunci când un nou născut apucă pentru prima dată cu pumnul său mic degetul tatălui îi va prinde sufletul pentru totdeauna. Am învăţat că un om are dreptul să-l priveasca pe altul de sus doar cand trebuie să-l ajute să se ridice. Sunt atât de multe lucruri pe care le-am putut învăţa de la voi, dar într-un final nu-mi vor servi prea mult pentru că atunci când mă vor repune în aceasta valiză, eu voi muri...pentru că nu sunt decât o marionetă.


Gabriel Garcia Marquez a fost un scriitor columbian de excepţie, la noi este cunoscut în special pentru romanul Dragostea în vremea holerei, Aceste rânduri sunt scrise în ultimele zile de  luciditate înainte să îl doboare un necruţător cancer limfatic.....