marți, 29 aprilie 2008

Unde au ascuns zeii secretul !

Iata o metafora care mie mi-a placut, metafora povestita de fata mea:

" Se spune ca dupa ce Dumnezeu a creat lumea si omul, a tinut sfat cu ceilalti zei (sau ingeri) legat de cum sa pazeasca mai bine MARELE SECRET: secretul despre cum a facut lumea si cum a fost creat omul.

Au stat ei la sfat si zeul marii spuse: Sa il ascundem pe fundul oceanului, acolo omul nu o sa il gasesca! S-au gandit si s-au sfatuit, dar Dumnezeu le-a spus: Nu cred ca este bine, il cunosc pe om, doar este dupa chipul si asemanarea mea, cu firea lui curioasa va scotocii toate ungherele marilor si oceanelor si va da de el !

Atunci zeita pamant a spus: Sa il ascundem adanc sub pamant, il voi ingropa in cea mai adanca tainita a muntilor mei si omul nu o sa il gaseasca! S-au gandit si s-au sfatuit, dar Dumnezeu le-a spus: Nu cred ca este bine, omul cu perseverenta lui va scormoni tot pamantul si va da de el, trebuie sa il ascundem in alta parte!

A venit repede copilul zeu al cerurilor si vazduhului si a spus: Sa il ascundem sus in nori, sau printre lucitoarele stele, acolo omul sigur nu o sa il gaseasca ! S-au gandit si s-au sfatuit, dar Dumnezeu le-a spus: Nu cred ca este bine, omul cu nevoia lui de cunoastere isi va ridica ochii catre ceruri si va trimite soli catre stele pana o sa il gaseasca, cred ca trebuie ascuns in alta parte, dar unde ?

Si cum sta Dumnezeu asa si cauta raspuns, a venit zeita inimii si a dragostei si a spus: Eu zic sa ascundem SECRETUL in inima omului, el nu prea cauta acolo. Se uita numai in afara lui si cauta in lumea ce i-a fost data in stapanire, dar uita sa caute chiar in inima lui!

Atunci Dumneazeu s-a bucurat si a spus: Adevar este in ceea ce spui, omul de multe ori nu cauta in inima sa, de asta nu mai este cu noi acum! El va cauta mult in lumea ce o stapaneste, dar numai in interiorul lui nu va cauta! Acolo o sa ascundem SECRETUL !

Toti zeii s-au bucurat ca au gasit cel mai bun loc in care sa ascunda SECRETUL de om, chiar in inima acestuia. Dupa ce l-au ascuns bine acolo, s-au intors la un ultim sfat. Acolo, mica zeitate a recunostintei spuse: Dar daca, Doamne, omul va cauta si va gasi SECRETUL in inima lui, ce vom face atunci ?

La care Dumnezeu razand ii raspunse: O sa il lasam omului, il va merita! De aceea il ascundem, sa vedem daca intr-adevar merita sa fie ca noi, el este dupa chipul si asemanarea nostra. Daca il gaseste, merita sa stie ca SECRETUL este in el, nu in alta parte. Pana la urma, nu asta este SECRETUL !?"

Niciun comentariu: