luni, 21 aprilie 2008

Calculatorul din capul meu-partea II

Este Luni seara si atractia calculatorului de pe birou asupra calculatorului din capul meu este mare. Cel din cap a cuplat pe modulul "nevoie de exprimare" si a inceput sa ruleze programul. Oboseala din corp ma face sa le las pe alta data, dar programul isi face datoria asa ca imi pun castile pe urechi si ascult la maxim "The Cranberries" si ceva "Red Hot Chilli Peppers". Asta face sa nu se mai auda strigatul de lene din corp si sa mobilizeze "masina" sa lege idei, sa scrie, sa ruleze programul.

Daca iti aduci aminte din partea I, vorbeam de presupozitiile NLP, de analogia dintre creier si calculator, cate ceva de simturi (VAKOG) si de faptul ca suntem unici si diferiti in anumite feluri/ in particular si asemanatori in general. Nu prea am spus multe despre perceptie.
Cuvant mare PERCEPTIA si important, foarte important....... face diferenta dintre anormal si normal (sau ce credem noi ca este normal); ne arata cum vedem noi lucrurile din jur, cum ne vedem pe noi; ne spune ce se aude in jur si in capul nostru, ne face sa ne simtim tari si sa murim de frica; daca nu esti atent iti da acru in gura si miros de sange pe limba; iti plimba un iz de paine coapta pana in adancul matelor; te face sa ai orgasm numai daca te gandesti la ea/el intr-un anume fel; iti arata visele dar te poate adanci in cosmar!
Ufff cam periculoasa perceptia asta, daca pune cineva mana pe ia si ne joaca cum vrem !? Oho, stai sa vezi cand pune laba pe ea un programel din capul tau si te joaca cum vrea el!

Dar hai sa ne intoarcem la oitele noastre si sa spunem alta prezupozitie NLP: Percepem lumea din exterior/din jurul nostru printr-o Harta mentala personala. Practic "perifericele" noastre preiau informatia (VAKOG) din realitatea imediat inconjuratoare, o trimite in "unitatea centrala"-dragutul nostru creieras si acesta, cu ajutorul programului PERCEPTIE, incepe sa o aranjeze, sa o clasifice (la viteze extraordinari de mari), sa o imparta si sa o aseze intr-o Harta mentala care nu este decat felul si modul in care intelegem noi lumea. Daca ceva din informatie lipseste sau este "atenuata" programul "PERCEPTIA" are grija sa il inlocuiasca cu ceva cunoscut sau asemanator.
Cred ca doresti un exemplu, mai exemplu, asa ca sa inteleaga si Gigel, hai sa vedem daca asta merge: daca cineva te leaga la ochi si vrei sa joci ceva de genul Baba-oarba dar cu mai multe lucruri si substante pe langa tine; te leaga la ochi si te duce intr-o camera in care nu ai mai fost; in camera sunt diferite lucruri de care habar nu ai; te lasa sa pipai lucrurile, sa le mirosi, sa le asculti, sa bagi mana in diferite chestii (vase cu apa, lapte, cosuri cu frunze, surcele si pietre), sa atingi diferite obiecte (pene, fulgi, piele de animal, serpi de jucarie, etc) dar sa nu le vezi. Atunci mintea ta va incepe sa "construiasca" si sa identifice obiectele si mediul inconjurator (ceea ce este in camera) conform a ceea ce are in "baza de date" programul PERCEPTIA. Poti pune mana pe frunzele amestecate cu surcele, pietre si pamant si sa o retragi de frica imediat, sau poti confunda sarpele de jucarie cu altceva periculos, laptele s-ar putea sa iti dea senzatii naspa la pipait, depinde ce "vede" mintea noastra si de cum aceasta aseaza informatia in Harta mentala a realitatii pe care o stie ea. Mintea noastra cu ajutorul perceptiei functioneaza precum calculatorul politiei care identifica criminalul cautand amprenta acestuia in baza de date. Acesta ia amprenta si o compara cu alte amprente din baza lui de date; cand mai multe puncte se potrivesc el ia o decizie si afiseaza amprentele cu cea mai mare asemanare. Asa functioneaza si mintea nostra, numai ca ea aseaza "amprenta" intr-un loc din realitatea pe care o stie ea. Daca aceste exemple nu merg si Gigel pricepe cam greu (nu este cazul tau, cel ce ai citit pana aici), poti exerimenta ceva simplu. Daca poti, fa intuneric total la tine in camera. Cand este total intuneric, inchide ochii si invarta-te de cateva ori. Te opresti, pipaie lucrurile din jur si sa vezi cum in mintea ta se formeaza imaginea camerei tale, punctele de reper, chiar daca esti un pic ametit, dupa 10-15 min incepi chiar sa nu te mai lovesti de mobile si sa te descurci binisor (doar este camera ta). Uite asa functionezi cu ajutorul hartii mentale. Daca nici asta nu merge, iata altceva: este imposibil sa nu fi primit mail-uri sau texte in care eau mancate litere sau inverste si tu sa nu le fi citit fara nici o prolbema, si sa nu fi intesles semnifiactia cuvitelor (ca aici de exemplu). Mintea ta, cu ajutorul perceptiei le pune in ordinea recunoscuta de harta ta.
Mai fa ceva haios impreuna cu prietenii tai. Este bine sa fie mai multi de 4-5. Roaga-i sa inchida ochii si sa se concentreze pe ce vad in mintea lor atunci cand tu le spui cate un cuvant. Incepe cu ceva de genul: motor, titirez, pom, acasa, etc. Dupa cate un cuvant, fiecare sa descrie cat mai in amanunt ce a vazut in mintea lui legat de acel cuvant. O sa vezi atunci ca suntem unici si diferiti si ca fiecare atribuim, in mintea noastra, anumite imagini, sunete, sentimente acelor cuvinte, conform felului in care le "vedem" in Harta realitatii personale.
Cam atat pentru azi, data viitoare o sa vorbim despre alte lucruri, tot din NLP si tot presupozitii, de genul: Harta nu este teritoriul, Mintea si trupul fac parte din acelasi sistem si se influenteaza reciproc. Pana atunci poate faceti rost si vizionati filmul What the BLEEP do we know-foarte sugestiv si explicativ referitor la PERCEPTIE si nu numai !(http://www.whatthebleep.com/)


Pentru data viitoare: cautati, fiti curiosi, intrebati !

Niciun comentariu: