marți, 6 mai 2008

Samanul si leadershipul

O poveste de la tribul Sioux, preluata si in unele filme mai noi.

"Intr-un trib de indieni Sioux, Samanul lor era pe moarte. El era bucuros ca va plati ultima datorie a vietii la urma anilor sai multi. Mai inainte sa treaca pragul si-a chemat fata, care invatase toate tainele celor doua lumi, sa ii dea amuletele spirite ce deschid usa dintre aceste lumi, asa cum era traditia lor si sa o sfatuiasca cum sa vada cine va fi urmatorul Mare Sef. Acel Mare Sef ce va salva tribul Sioux de plaga Omului Alb.
Fata lui a venit in Cortul Initierii, a primit amuletele sacre si l-a intrebat pe tatal ei Marele Saman:
- Spune-mi tata, cum am sa il vad pe cel de care imi vorbesti, cum sa il descopar pe acela ce va duce tribul acolo unde va putea sa traiasca peste anii acestia multi?
Iar samanul i-a raspuns:
- Fata mea, iata ce spune Marele Spirit: sunt unii oameni ce arata un cerc in jurul lor si in acel cerc ei sunt in stare sa se ingrijeasca pe ei, sa isi aduca foc sa se incalzeasca, sa vaneze ca sa manance, sa isi creasca calul si sa-si deschida inima ca sa se bucure de Marele Spirit. Sunt alti oameni care arata cercul acela mai mare, astfel incat in el intra toata familia sa. Ei sunt in stare sa incalzeasca toata familia, sa vaneze pentru ea, sa ridice cortul lor si impreuna sa isi deschida inima si sa se bucure. Dar fata mea, tu sa il cauti pe acela care poate arata cercul mult mai mare, in cercul acela sa incapa intregul trib si poate chiar mai mult. Pe acela, ai sa il recunosti dupa viziunea lui, dupa cum iti arata el cu ochii mintii cum are grija de tot tribul si cum gandul lui merge inainte in ani si vede copii si nepotii copiilor din trib cum se bucura chiar daca lumea va fi a Omului Alb. Sa te uiti atent sa vezi daca viziunea traieste in el si este vie, daca creste, daca o poate arata tribului si tribul va crede in ea. Asta o vezi pe chipul si trupul lui, o auzi din glasul lui si o simti in inima ta. Acela este omul pe care il cauti, omul care va putea sa bage tot tribul in cercul lui sacru si sa il mentina in anii multi ce vin!

Fata i-a multumit si a fost sigura ca o sa il gaseasca pe viitorul Mare Sef. Samanul a murit cu zambetul pe buze, avea doua motive: primul era impacat si multumit cu el ca a lasat soarta tribului pe maini bune, al doi-lea era faptul ca stia ca nu trece decat un prag catre lumea ce des o aducea in tribul sau."

Metafora, in fapt o poveste veche a indienilor din America de Nord, oglindeste foarte bine calitatiile leaderului si ce inseamna puterea viziunii in leadership. Dar mai oglindeste si notiunea de spatiu sacru, cercul lumii noastre si faptul ca in centrul acesteia suntem tot noi, cei care trasam acest cerc. Totul depinde de cat de mare si flexibil il facem, de cati incap in el si de cat de puternica este viziunea nostra, viziune ce da putere acestui cerc.

Leonardo da Vinci spunea: "Toata cunoasterea noastra isi are originea in perceptia noastra!"

Cercul tau cum este ? Viziunea ta cat de clara si vie este ?
Ce faci ca sa iti cresti viziunea ?

3 comentarii:

Mihaela spunea...

Pe mine m-a speriat un pic cartea lui Castaneda "Calatorie la Ixtlan" Mai bine zis cele doua lumi descrise acolo.

Costi Balan spunea...

Nu am citit cartea Ella, dar daca o recomanzi, sa sti ca o caut !

Costi Balan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.