joi, 12 aprilie 2012

Drumul, pacea şi pavăza - discuţii otrodoxe

În Joia Mare am momente în care sufletul meu este cuprins de amintiri frumoase de pe muntele Athos: flash-uri de imagini şi sunete, mirosuri şi simţăminte pline de pace şi semnificaţie. A trecut ceva vreme de când am fost acolo şi parcă în inimă îmi creşte un dor către pacea locurilor şi a călugărilor români din schiturile de pe Munte.

Pe lânga drumul în Munte de la un schit la altul, slujbele ţinute după ritul vechi parcă de când lumea, am avut şi discuţii initeresante, de suflet cu preoţii călugări. Căteodată, un duh al tristeţii îşi mai face simţită prezenţa în inima mea. Atunci parcă o pavăză căpătată pe Munte se activează şi îmi răsună în urechi vorbele unui înţelept şi bătrân călugăr de la schitul Prodromu:
"Pavăză să pui tu la sufletul tău, după cum spune chiar Domnul nostru Isus Christos. Sufletul este ca o casă, trebuie îngrijit şi curăţat, dereticat şi aranjat ca să faci loc Domnului în el. Să faci loc acelei dragoste pe care el o cere de la tine. Dar degeaba faci cuart şi deretici dacă nu păzeşti uşa să nu intre orice in casa curată şi aranjată. Locul este liber şi frumos dar dacă laşi pe oricine să intre în casă fără să fi atent la cine îi trece pragul, te poţi trezi că te pregăteşti şi te munceşti şi cănd dragostea Domnului îţi bate la uşă, tu deschizi, dar nu mai are loc unde să intre şi să se aşeze deorece casa sufletului tău s-a umplut deja. Toate amăgirile şi deşertăciunea stau la uşă şi abia aşteaptă să se însoţească cu tristeţea, furia, invidia, deznădejdea, răutatea, delăsarea şi alte duhuri viclene să intre în casa sufletului tău, bucuroase să o vadă primenită şi pregatită de musafiri. Dumnezeu trimite îngerul său cu daruri şi Domnul nostru Isus Christos îţi bate des la uşă, aşa că fi harnic şi fă curat dar şi vigilent să păzeşti uşa ca ei să aibă loc unde să intre şi să se bucure în sufletul tău."

Joia Mare sau Joia Patimilor din Săptămâna Patimilor marcheaza 4 evenimente mari:
  1. Spălarea picioarelor ucenicilor de către măntuitor - pilda de smerenie.
  2. Cina cea de taină - aşezarea Sfintei Cuminecături, taina împărtăşaniei.
  3. Rugăciunea cea mai presus de fire, în grădina Ghetsimani.
  4. Trădarea Domnului de către Iuda
Azi se vopsesc ouăle în roşu şi la Biserică se citesc cele 12 Evanghelii.

Lumină şi pace în suflet vă doresc, pavăză la suflet să puneţi şi pe Christos cel viu să îl primiţi !

Niciun comentariu: