vineri, 4 februarie 2011

Toti tampitii fac manifestatie, pardon, scepticii

Iacata ca s-au trezit din sparcaiala cufurista a unor anonime societati de prin vest sa apara si pe la noi niste asociatii de tampiti, pardon iara, de sceptici si scularisti-umanisti ce vor sa demonstreze maine pe 5 Februarie contra homeopatiei. Initial nu citisem bine si credeam ca vor sa iasa in strada contra homopatiei dar se pare ca nu este asa. Impreuna cu imensa masa de popor din vest (vre-o 400 de scepo-scularisti dupa cum ei declara) vor sa pupe'n poponet industria de medicamente si sa demonstreze ei ca homeopatia este apa de ploaie. La asta a bagat botu' si ziarul Capital, care se vede ca s-a transformat sa nu zic in ce hartie si unde este folosita.

Nu dam explicatii tampitilor de ce este homeopatia si de rezultatele ei ca nu are rost. Pentru ca am amestecat aceasta ramura a medicinei complementare care are o vechime si recunoastere mondiala de mai mult timp de cand maimuta tifoida a devenit stramosul scepto-scularului si am folosit un vocabular bine meritat pentru manifestatia de maine (care nu stiu daca va avea loc), voi reda mai jos comunicatul de presa al Societatii Romane de Homeopatie legat de aceasta manifestatie si de acest curent de opinii periculos pentru sanatatea noastra generat de industria farma:

COMUNICAT DE PRESA

Societatea Romana de Homeopatie, alaturi de celelalte asociatii ale medicilor homeopati din Romania, a luat nota, in urma unui articol aparut in ziarul Capital pe 19 ianuarie, de faptul ca , in Bucuresti, pe data de 5 februarie a.c., se anunta un protest al organizatiei Scepticilor din Romania si al Asociatiei Secularist –Umaniste ASUR, impotriva terapiei homeopate, prin ingerarea unor “sticle intregi” de medicamente homeopate.


In legatura cu acest eveniment, pozitia noastra pleaca de la urmatoarele constatari:

1. In tara noastra, homeopatia este o competenta medicala practicata in mod legal, numai de catre medici;
2. Homeopatia este recunoscuta si reglementata pe plan national de catre Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Agentia Nationala a Medicamentului;
3. Pe plan international, este recunoscuta de OMS, ca al doilea mare sistem medical din lume, dupa cel clasic/conventional;
4. Productia de medicamente homeopatice este reglementata de principalele farmacopei existente: franceza, germana, europeana, americana, alaturi de medicamentele clasice;
5. In Romania, se comercializeaza prin reteaua farmaceutica – medicamente homeopate de cea mai inalta calitate, provenind in principal din doua surse: 1.de la un producator intern avizat de Ministerul Sanatatii, Plantextrakt (Radaia-Cluj), care respecta farmacopeea europeana si regulile generale de buna practica farmaceutica; 2. produse homeopate din import, in principal ale firmei Boiron, Franta, produsele fiind de asemenea avizate de catre Ministerul Sanatatii;
6. Medicamentele homeopate sunt autorizate pentru punerea pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului si recunoscute la nivelul Agentiei Europene a Medicamentului;
7. In fiecare an, farmacopeele se actualizeaza cu noi informatii despre medicamentele homeopate, prin efortul permanent al Comitetului European pentru Homeopatie, la care Societatea Romana de Homeopatie este afiliata;
8. Invatamantul homeopat din Romania se desfasoara, incepand cu anul 1980 si pana in prezent, sub egida Ministerului Sanatatii, in cadrul cursurilor postuniversitare de doi ani, pentru medici si farmacisti, organizate de Scoala Nationala de Sanatate Publica Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti prin Centrul National de Educatie Continua a Medicilor, Medicilor Dentisti si Farmacistilor, Bucuresti.
9. In Romania, exista o institutie de profil, Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa INMCA - Prof. Dr. Florin Bratila, unde pe langa acordarea asistentei medicale, in ambulator, se desfasoara in paralel programe de cercetare stiintifica fundamentala in domeniul acupuncturii, al homeopatiei si fitoterapiei; cu aceasta ocazie, ne exprimam ingrijorarea cu privire la faptul ca INMCA se confrunta cu probleme financiare care au dus la preluarea sa recenta de catre o alta institutie medicala, ceea ce ar putea echivala dupa data de 7 februarie cu desfiintarea sa.

In ceea ce priveste protestul propriu-zis, dorim sa precizam ca:

1. Protestul este organizat de persoane care nu au pregatire in domeniu, nefiind medici/farmacisti si nici nu isi revendica o pregatire stiintifica speciala; ei ne informeaza ca protesteaza ca activisti pentru drepturile consumatorilor, dar nu fac parte nici din Asociatia pentru protectia consumatorilor;
2. Protestul este unul de tip experiment: se administreaza asa –zise supradoze de medicament homeopat, urmand a se constata rezultatele, pe care protestatarii considera ca le cunosc aprioric, ca fiind nule.
In aceasta situatie, ar fi fost necesar ca ei sa ceara indrumare metodologica de specialitate, referitoare la testarea medicamentelor homeopate pe voluntari sanatosi. Se stie din literatura de specialitate ca efectele medicamentelor homeopate nu depind de doza, ci de numarul de administrari, mai ales in cazul in care nu se respecta principiul individualizarii tratamentului.
Ii invitam pe activistii respectivi sa faca un demers onest si sa constate care ar fi rezultatele administrarii medicamentelor homeopate administrate timp de 20-30 zile consecutive; dupa un numar suficient de administrari repetate, incep sa apara simptomele medicamentului testat.
3. Ne exprimam mirarea in fata faptului ca protestul nu pleaca propriu-zis de la consumatorii romani nemultumiti de rezultatele aplicarii tratamentelor homeopate, fiind vorba de un protest organizat si coordonat din strainatate, in 10 tari simultan (23 de orase, printre care si Bucuresti) si fiind mai mult un protest de principiu impotriva unor principii.
4. Activistii contesta in principal mecanismul de actiune al medicamentelor homeopate, care contin doze subponderale de substanta, pe care ei le considera prin urmare inactive si avand un efect de placebo.
5. Ei afirma ,de asemenea, ca nu exista studii stiintifice care sa ateste eficienta medicamentelor homeopate.

Noi combatem aceste acuzatii ale contestatarilor (punctele 4 si 5), cu o contraafirmatie: exista numeroase studii stiintifice care aduc argumente in favoarea homeopatiei, dar pe care organizatorii protestului le ignora (a se vedea linkurile pe care vi le punem la dispozitie pentru studiu, majoritatea fiind rodul cautarilor in domeniu al colegilor nostri, medici homeopati, de la Facultatea Regala de Homeopatie din Londra:
http://www.britishhomeopathic.org/research/the_evidence_for_homeopathy.html , http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/45/09112511.htm , http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/45/45we21.htm
http://avilian.co.uk/2008/08/scientific-research-and-homeopathy-overview/
http://knol.google.com/k/dr-nancy-malik-bhms/scientific-research-in-homeopathy/pocy7w49ru14/2#
http://www.extraordinarymedicine.org/2011/01/14/extraordinary-evidence-homeopathys-best-research/
http://chestjournal.chestpubs.org/content/127/3/936.full
http://www.nationalcenterforhomeopathy.org/articles-research)

In acest sens, merita amintit in mod special studiul publicat in 2009 de catre o personalitate marcanta a lumii stiintifice medicale mondiale, profesorul Luc Montagnier, virusolog francez, laureat al premiului Nobel pentru medicina, in 2008 (co-descoperitor al virusului HIV- SIDA), referitor la dilutii apoase inalte de secvente de ADN bacterian, care s-a constatat ca emit unde electromagnetice de joasa frecventa ce pot fi masurate prin mijloacele stiintifice moderne. S-a specificat ca aceste semnale se pot inregistra numai in cazul in care solutiile au fost agitate viguros inainte de efectuarea masuratorilor (conditie absolut necesara); este evidenta legatura directa cu modul de preparare al medicamentelor homeopate (articolul poate fi gasit pe internet
http://www.huffingtonpost.com/dana-ullman/luc-montagnier-homeopathy-taken-seriously_b_814619.html , http://www.homeopathyeurope.org/nobel-prize-winner-reports-effects-of-homeopathic-dilutions).

Concluzie: In fata tuturor acestor evidente, consideram ca protestul din 5 februarie este lipsit de obiect si ca nu are nimic de demonstrat.
Ne exprimam convingerea ca el va fi primit de publicul din Romania cu multe rezerve si cu foarte mult scepticism.

7 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

....si iti pare rau ?! Vor sa inghita odata 1 tub de medicamente homeopate sa demonstreze ca nu li se intimpla nimic..si tocmai acum pe criza asta de ambulante...Am intra in Cartea Recordurilor-la prostie/nebunie.

Costi Balan spunea...

Ohoo, in cartea recordurilor suntem cu multe la capitolul descris de tine. Dar la atata lipsa de discernamant din partea unor oameni asa zisi "care nu cred si cerceteaza", sincer, nu ma asteptam. La ziarele noastre ma astept ca orice rahat care cred ei ca le face vanzare sa le puta pe pagini. Nu o sa pateasca mare lucru de la o supradoza de homeopatice, as fi fost curios si chiar le recomand sa faca o manifestatie in care sa zica ca drogurile sunt apa de ploaie si sa ia o supradoza. Aici nu m-as fi opus deloc !

Anonim spunea...

Tampit esti tu, ma gunoi oligofren care injuri oameni pe care nu-i cunosti. Asa ai invatat sa te comporti in gura de canal unde te-o fatat scroafa retardata de ma-ta?

Nici nu ma mira, dupa cum te vad imbracat in costumul tipic al clownilor mincinosi si hoti specific zilelor noastre, cu simbolul pulei atarnat de gat si specializat in talharie (unii ii zic "banking").

Costi Balan spunea...

Iata si un reprezentant de vaza al celor care au manifestat si de care vorbeam. Comentariile asupra anonimului de mai sus sunt de prisos. O sa ii las comentariul aici ca un bun exemplu pentru aceasta specie. Ii recomand sa mai faca o demonstratie si sa inghita vre-o 2 flacoane de extraveral (este din plante) ca sa ne demonstreze ineficienta lor si poate ii mai calmeaza mintea tulburata.
Pace frate, pace, ai dreptate la tine homeopatia nu va afea efect niciodata ai nevoie de ceva mult mai puternic !
:-))

Grig spunea...

Nu vad de ce trebuie sa fiti atat de virulent impotriva celor care considera homeopatia ca fiind nebazata pe o realitate stiitifica. Nu are rost sa mergem pe domeniu medicinei in discutia asta pentru ca din cate inteleg nu sunteti medic. Pe de alta aprte exista destul de multe studii care demostreaza ca homeopatia nu e mai mult decat efect placebo. Si daca merge de ce sa nu o folosim nu? Pai o folositi daca e ok sa fie doar placebo.Cealata acuzatie voalata ca daca sunt impotriva homeopatiei inseamna ca sustinem industria de medicamente e un sufism ieftin. Si cei care vand medicamente homeopate fac bani oricum. Asa ca ati putea sa fiti mai tolerant fata de opinii care nu sunt doar copiate din vest.

Costi Balan spunea...

Salut Grig si apreciez natura comentariului tau. Nu vreau sa intru in polemica pe subiect, am vazut cum reactioneaza "scepticii"-comentariul "anonimului" este graitor. In toata aceasta poveste este vorba de toleranta de care pomenesti si de mesajul transmis cand faci tam-tam cu o demonstratie (nu una antidrog, anti-corputie, etc ci una anti-homeopatie). Eu imi pun intrebarile:
Cine castiga din asta?
Care este realitatea stiintifica care certifica sau nu homeopatia?
Cate experienate am legate de subiect?
Cine copiaza din vest, pe cine ? (cand miscarea secularista este clar importata din vest si homeopatia la noi in tara este folosita de minim 50 de ani-pe atunci cand nu prea stiai ce sa copiezi din vest).
In rest este o discutie care poate continua, prin sufisme sau nu, foarte mult. Realitatea este de multe ori un pic diferita fata de cum vedem lucrurile. Se poate ca din punctul tau de vedere sau din perspectiva ta sa ai dreptate, dar ceva din ce am invatat, am trait ca experiente in viata si pot discerne cu judecata mea imi spune ca am o parere cat de cat corecta legata de acest subiect.

Unknown spunea...

Sunt surprins sa vad o asemenea aparare a homeopatiei.

Cand cinve face o afirmatie despre ceva este de datoria acelei persoane sa dovedeasca ca functioneaza. Cei care sunt impotriva homeopatiei vor doar sa arata ca nu functioneaza. Este trist cand parintii unor copii cu boli grave refuza medicina testata pentru ceva care suna frumos dar nu are nimic substantial in spate.

Nu, nu exista teste stiintifice care sa demonstreze ca homeopatia functioneaza. Sursele date de dumneavoastra nu sunt peer reviewed journals asa ca nu au valoare stiintifica.

medicamentele homeopate sustin ca daca ai probleme cu insomnia atunci poti cumpara o substanta care este 1 parte sa zicem taurina la 100000000000000 apa. Si pentru ca este atat de diluata corpul o va asimila si combate si asta te va face sa dormi. Chestia este ca la cat de diluata este acea substanta, probabilitetea ca o singura molecula din acea substanta este foarte apropiata de 0. Ei si atunci cei care fac genul asta de demonstratii vor sa arata ca populatiei ca nu se intampla absolut nimic cand folosesti acele medicamente.

Este o mare diferenta intre droguri si medicamentele homeopate. Nu pot intelege acel argument.

Daca chiar sunteti onest interesat de problema asta puteti gasi o explicatie mult mai bine argumentata pe net, gen:

http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U