joi, 10 februarie 2011

Reactie normala a zilelor noastre

Ma intalnesc cu Moritz care tocmai iesise de la farmacie si varsa continutul flaconului la cosul de gunoi. Il intreb:

-Ce te-a apucat, de ce versi medicamentul la gunoi?

-Uite ce e, imi raspunde el resemnat, am fost la doctor sa-mi prescrie un medicament, trebuie sa traiasca si el, nu-i asa?
Apoi am venit la farmacie si am cumparat medicamentul- ca sa traiasca si farmacistul!
Iar acum il arunc la gunoi ca sa traiesc si eu!

Rasu-plansu, dar este din ce in ce mai reala in vremurile pe care le traim. O spun din experienta personala si din multele patanii cu copilutul din ultima vreme. Medicii si medicina generala din zilele noastre se indreapta din ce in ce mai mult catre o simpla unealta de vanzare a medicamentelor si se indeparteaza de scopul initial: Vindeca si ajuta omul sa fie sanatos. Nu mai este o centrare pe pacient ci pe profit si distributie de medicamente. Sunt putini medici in Romania care practica o medicina din punct de vedere sistemic, centrata pe om, adica: sa te asculte si sa te intrebe de istoricul afectiunii, despre stilul de viata si nutritie, despre felul in care tu ca om reactionezi la anumite medicamente, sa iti explice ce face si care sunt argumentele si mai ales variantele pentru tratamentul prescris, etc. Ca sa nu mai vorbesc de desconsiderarea pacientilor. Vizitele sunt scurte (maxim 30 min.), nu tin o evidenta a istoricului pacientului (chiar daca ai fisa la clinica privata si consultatia te iti rupe buzunarul) si cand vrei sa ii spui tu istoricul nici nu te asculta, ba mai mult te pune la punct imediat. Parca te duci la un bancomat de retete: introduci simptomul, bagi dgetul in fanta-te inteapa si iti face niste analize, selectezi niste variante si bancomatul iti scuipa diagnosticul si reteta. Dar eu ma duc la doctor, la medic nu la bancomat !

Documentarul video al celor de la hotnews.ro despre romanii care se trateaza in afara este foarte interesant (il puteti vedea aici), dar si mai interesante sunt comentariile cititorilor despre experientele personale prin care au trecut. Se pare ca nu avem numai un sistem medical bolnav datorita proastei gestionari ci el este bolnav in principal datorita oamenilor de acolo. Comunicarea si profesionalismul, centrarea pe pacient, consideratia si multe alte lucruri nu costa bani ci bun simt si omenie. Este cu atat mai dureros cu cat chestiunea a devenit cronica si pot spune ca este ca un cancer cu metastaze in tot corpul. Celulele bune nu mai fac fata, Oamenii si Profesionistii din medicina romaneasca sunt pe cale de disparitie in Romania si cei cei care nu au mai suportat duc o viata normala in strainatate. Cei care au mai ramas prin tara si pe care ii cunosc sunt din ce in ce mai frustrati si nemotivati, asta cat mai rezista si ori se integreaza sistemului ori pleaca. Acestora le multumesc si le doresc putere si perseverenta, mai avem nevoie de voi !

Am ajuns sa pun la indoiala diagnosticul unui doctor, sa mai cer 2 pareri si pana la urma tot instinctul si autoeducatia mea sa dea rezultate, pentru mine este socant! Nu sunt medic!

Prea putini fac prevenire si educatie pentru un stil de viata sanatos si prea multi fac experimente de tratament cu diferite medicamente ce la aduc comisioane. Experimente pe stomacul meu fara sa tina cont ca imi distruge ficatul, experimente pe imunitatea mea fara sa tina cont ca acele medicamente o distrug nu o ajuta, etc.

Va mai recomand urmatorul documentar, ajuta la constientizare si decizie. Click aici pentru vizualizare.

Iata si cateva pasaje din juramantul lui Hipocrat, pe care il fac toti doctorii:
  • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
  • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu avortiv.
  • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.

Si cateva citate din invatatura lui:

  • Alimentele voastre să fie medicamente şi medicamentele voastre să fie alimente (suntem ceea ce mancam);
  • Să cercetăm cele ce s-au petrecut, să cunoaştem cele prezente, să aplicăm cele învăţate.
  • Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea.

4 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

...cu alte cuvinte, ceai patit de ai treaba cu Moriz si Hipocrat ?!

Costi Balan spunea...

Mai multe, este mult de povestit si ma ingrozesc ca o sa ajungem ca la americani: ai bani-pleci in Austria/Ungaria-in cazul romanilor si te tratezi, nu ai bani si mergi pe asigurarea normala de sanatate la ai nostri medici si poti sa o patesti mai rau. Crede-ma ca am colindat pe la multi medici pediatrii cu renume din Bucuresti si am fost ingrozit. Noroc ca acum copilutul este OK, dar asta numai din grija lui Dumnezeu si a intuitiei noastre ca parinti.

Ioana Gînju spunea...

Imi pare rau, probabil ca se va schimba ceva anul asta si vor fi mai multe posibilitati. Multa sanatate.

Costi Balan spunea...

Si mie imi pare rau, dar nu vad ce o sa se schimbe, nu este vorba de sistem, care este asa cum este, de data asta este vorba de omul medic! Omul-medic care s-a format asa in ani si vor trebui tot ani sa treaca ca sa se schimbe. Aveam un mare respect pentru medici si il mai am pentru unii dintre ei, am prieteni medici si am vazut ce inseamna aceasta profesie, cata munca si cata dedicatie este acolo. Dar se pare ca si aici a patruns putregaiul societatii de consum si al zeului ban, care le-a cumparat toate valorile toata omenia si tot profesionalismul.Multa sanatate tie si celor dragi tie Ioana !