marți, 25 ianuarie 2011

Claude Karnoouh-francezul care ne da lectii

Am citit un articol foarte interesant pe HotNews.ro, un interviu luat lui Claude Karnoouh. Articolul il puteti savura aici, felicitari Cristina Bobe pentru interviu !

Antropologul francez, asta este profesia dumnelui, ne da o frumoasa lectie de istorie, completata de o imagine clara si veridica a societatii romanesti. Chestii interesante despre dizidenti, comunism, capitalism si tigani.

Cel mai mult mi-a placut comparatiile si definitiile comunismului si capitalismului, iata un mic extras:

Rep: Credeti ca a reusit “religia” lui Lenin sa converteasca sufletele oamenilor la ideologia comunista?
Claude Karnoouh: Cred ca intr-o anumita masura implementarea “bisericii lui Lenin” a reusit. Numai ca seful lor a propavaduit raiul pe pamant, iar asta nu le-a reusit si, prin urmare, oamenii au fost foarte dezamagiti. In acelasi timp biserica crestina traditionala propavaduieste raiul, insa nu pe pamant. Trebuie sa avem nadejde ca cea de-a doua parte a vietii noastre, dincolo, va fi mai buna. Insa nimeni nu s-a intors de acolo sa ne spuna daca viata este mai buna. Aceasta este enigma adanca a sufletului si a mintii umane.
Rep: Faptul ca astazi intalnim putini oameni cu credinta adevarata in Dumnezeu este o consecinta a acestei ideologizari comuniste?
Claude Karnoouh: Faptul ca astazi intalnim putini oameni care mai pastreaza o credinta autentica este o urmare a modernitatii, fie comunista, fie capitalista. In Europa de Vest este acelasi lucru. Biserica este in cadere. Capitalismul propune si el o religie care are ca element central consumul. Prin consum este implinit raiul pe pamant. Pana cand va tine aceasta credinta, nu stiu! Pana cand vom crapa. Numai ca acest consum al unora implica o mare saracie pentru altii.

Interesant ar fi fost sa ne spuna si parerea lui legata de valorile unei societati sanatoase. Mie personal imi sunt foarte aproape de suflet cele exprimate de Stephen R.Covey in "Etica liderului eficient sau Conducerea bazata pe principii". Daca guvernantii si alesii poporului ar citi si aplica macar 50% din aceasta carte, atunci putem avea raiul pe pamant si bucuros as adera acestei "religii".

Cei care stiu istorie, cunosc faptul ca adevarata opresiune comunista a fost de la alungarea lui Mihai de la tron, trecand prin Dej si oprindu-se oarecum pe la Ceasca cel plumbuit-perioada cominternista, aia cu tata lui Petre Roman calare pe tancurile sovietice "eliberatoare".

Nenea Claude Karnoouh le da un pic de sapuneala asa zisilor dizidenti de factura noua. Ce ma mira este o stire auzita aseara la TeVeu: Gelu Voican Voiculescu "Teroristul" vrea si el ceva bani din buzunarul nostru (al contribuabilului la bugetul de stat) ca drept compensare pentru "chinurile" la care a fost supus de comunisti. Gelutu' se crede de talia lui Diaconescu sau altora care au facut ani grei de canal si nu ii mai ajunge cat de grasut si rotofei este de cand l-a plumbuit pe Ceasca. Probabil, ca si beizadeaua de 2 ori Ion a lui Tiriac, vrea sa fie legal recunoscut ca dizident si sa se spele de pacatele impuscate si furate de la lovitura de stat din decembrie 1989. Numai ca al' mic a lui Tiriac a tras pe nas la liniute si nu a atentata decat la viata lui de beizadea, da nea Gelu' a fost cu mult mai periculos el a atentat la viata multora cu dezinformarea din 1989. De unde stiu? Pai simplu, am fost acolo atunci si nici nu am cerut certificat de revolutionar! Sic !

Un comentariu:

Ioana Gînju spunea...

...crestinul nici n-a evoluat, nici n-a involuat...e sau nu e. La fel si cultura, esti un tip educat sau nu esti. Nu poti fi mai putin crestin si mai putin educat-cum ar veni, nici prost nici destept. Eu zic ca mai avem in tara multi romani care ar da lectii frantuzului, insa , dupa cum am zis, e vorba de educatie si de anumite principii morale, pe care ori le ai, ori nu.