vineri, 13 mai 2016

Cuvintele toxice – limbaj subversiv – Partea 2

Aşa cum am promis revin cu o urmare la postarea de data trecută. Atunci am aflat cât de toxic este cuvântul încerc şi ce se întâmplă dacă punem negaţia la începutul unei „comenzi”.
  Am citit undeva că este nevoie de minim 15-17 complimente pentru a repara răul făcut de o singură critică distructivă. Gândiţi-vă cât de importante sunt aceste concepte atunci când ne creştem copiii.
Întrebaţi-vă câte complimente daţi zilnic faţă de câte critici. 
Mai ştiu că stai de vorbă şi cu tine însuţi toată ziulica cât este ea de luuungă...
Cu toţii avem acel „stol de păsărele” în cap, numai că nu sunt păsărele ci sunt voci interioare.
  De câte ori vre-o „păsărică” din capul tău nu spune: Ce grasă eşti! Mi-e silă când mă uit în oglindă! sau Ai îmbătrânit, uite cum atârnă pielea pe tine şi ce riduri ai! sau Băiatul ăla este mai tare/frumos/deştept ca mine, de aia are succes la fete şi eu nu! sau Cum să se uite George la mine,când eu sunt o urâţică!?
Sună cunoscut!? Ai şi tu păsărele de genul ăsta?
Dacă da, poate ar fi cazul să le spui: Atenţie la vocabularul subversiv fetelor, eliminaţi cuvintele toxice şi critica în exces!
  Să vedeţi ce fain îi atunci când părinţii câte unui flăcău sau fetişcane îi spun chestii de genul: Nu eşti în stare! sau Împiedicat mai eşti maică/Tăntălăule! sau Eşti o proastă! sau Lasă, tu eşti mai urăţică mamă! sau Toantă mai eşti măi fată! Dacă îi spun asta destul de des, pe o perioadă destul de lungă, au imprimat in viitorul adult un ditamai „programul” de stimă de sine/capabilităţi de viaţă/etc.
Mai jos este o listă de câteva cuvinte toxice. Este interesant să le notaţi când voi sau cei din jurul vostru le folosesc.

dar                                    încerc                  dacă                        s-ar putea/posibil
aş fi avut/aş fi făcut          aş fi putut             nu ai voie/nu fă       ar fi trebuit să

Iată şi chichiţele:
  • dar – neagă orice cuvânt care a fost înaintea lui.
Ex. aşa nu: Ai făcut bine ordine, dar nu ai terminat, mai ai şi în dulap.
Ex. aşa da: Ai făcut bine ordine, felicitări. Poţi să te apuci acum şi de dulap.
  •  încerc – presupune eşecul-nu mai dau exemple că au fost destule. J
  •  dacă – presupune că tu poate nu eşti/nu ai făcut sau nu vei fi/nu vei face.
Ex.: Eşti o fetiţă cuminte, dacă faci ordine în dulap - dacă nu faci înseamnă ca nu eşti cuminte, chiar dacă în cele mai multe situaţii eşti o fetiţă cuminte J) 
  •  s-ar putea – nu lasă loc unei bune definiţii, lasă opţiuni la latitudinea ascultătorului.
Ex.: S-ar putea să câştigăm, dacă am juca mai bine. (Dacă jucăm mai bine nu castigam!? Este posibl, nu-i sigur! De ce este doar posibil, ce mai avem nevoie!?, etc).
  •  aş fi avut/aş fi făcut - timp trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu s-au întâmplat în fapt.
Ex.: Aş fi făcut o grămadă de lucruri bune pentru familia mea, dar am fost prea ocupat cu serviciul. (în fapt a neglijat familia şi nu a făcut nimic, başca că se umple de regrete şi vină sau este resemnat/ă, în ambele cazuri energia curge către problemă nu către viitor şi către soluţie).
  •  nu ai voie/nu fă - aceste cuvinte forţează ascultătorul să se concentreze exact pe opusul a ceea ce vrei. Greşeala asta o fac des părinţii şi coachii, fără să ştie cât de mult dăunează această eroare lingvistică.
Ex. aşa nu: Nu ai voie să bagi cuie în priză! (ce crezi că va face copilul cu prima ocazie, când îi va cade un cui în mână!?). Nu vărsa laptele pe jos! (comanda similară cu ai grijă să nu cazi-din exemplul de la început). Nu te gândi la un şoricel albastru! (cinstit, la ce te-ai gândit? J). Nu te mai gândi că te ceartă şeful iar! (se va gândi şi se va simţi prost L).
Ex. aşa da: Dacă bagi cuie în priză faci bubiţă maree! (cel mai bine este să protejezi prizele, adică copilul, până va înţelege). Ţine bine cutia cu lapte cu ambele mâini şi toarnă încet în pahar! (mai bine explici şi arăţi ce trebuie să facă ca să nu verse lapte pe jos). Gândeşte-te că şeful tău îţi va explica unde ai greşit iar tu vei fi atent doar la aceste explicaţii.
  •  ar fi trebuit să - timp trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu s-au întâmplat în fapt şi implică vină.
Ex.: Ar fi trebuit să te ocupi de familia ta în loc să fi atât de ocupat cu serviciul!

 Exerciţiu doar pentru tine
Dă atenţie dialogului tău intern. Ce îţi spui în gând atunci când te cerţi, te motivezi, sau doar aşa ca chestie?
Când ai găsit cuvinte toxice şi limbaj subversiv, ia o foaie de hârtie, notează frazele toxice şi transformă-le într-unele vitalizatoare.
Încep eu cu una, ca exemplu.:-)
Frază toxică:
Dacă ştiam informaţiile din acest articol  mai acum ceva ani, eram departe!
Frazele tale:.................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Frază transformată:
Este bine că am aflat azi aceste informaţii, pot să schimb ceva de acum încolo!
.....................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Sunt sigur că ai şi tu câteva fraze interesante, dacă vrei le poţi împărtăşi cu mine printr-un simplu comentariu la articol. :-)
Fi curios şi alege schimbarea!

Niciun comentariu: