vineri, 13 mai 2016

Cuvintele toxice – limbaj subversiv – Partea 2

Aşa cum am promis revin cu o urmare la postarea de data trecută. Atunci am aflat cât de toxic este cuvântul încerc şi ce se întâmplă dacă punem negaţia la începutul unei „comenzi”.
  Am citit undeva că este nevoie de minim 15-17 complimente pentru a repara răul făcut de o singură critică distructivă. Gândiţi-vă cât de importante sunt aceste concepte atunci când ne creştem copiii.
Întrebaţi-vă câte complimente daţi zilnic faţă de câte critici. 
Mai ştiu că stai de vorbă şi cu tine însuţi toată ziulica cât este ea de luuungă...
Cu toţii avem acel „stol de păsărele” în cap, numai că nu sunt păsărele ci sunt voci interioare.
  De câte ori vre-o „păsărică” din capul tău nu spune: Ce grasă eşti! Mi-e silă când mă uit în oglindă! sau Ai îmbătrânit, uite cum atârnă pielea pe tine şi ce riduri ai! sau Băiatul ăla este mai tare/frumos/deştept ca mine, de aia are succes la fete şi eu nu! sau Cum să se uite George la mine,când eu sunt o urâţică!?
Sună cunoscut!? Ai şi tu păsărele de genul ăsta?
Dacă da, poate ar fi cazul să le spui: Atenţie la vocabularul subversiv fetelor, eliminaţi cuvintele toxice şi critica în exces!
  Să vedeţi ce fain îi atunci când părinţii câte unui flăcău sau fetişcane îi spun chestii de genul: Nu eşti în stare! sau Împiedicat mai eşti maică/Tăntălăule! sau Eşti o proastă! sau Lasă, tu eşti mai urăţică mamă! sau Toantă mai eşti măi fată! Dacă îi spun asta destul de des, pe o perioadă destul de lungă, au imprimat in viitorul adult un ditamai „programul” de stimă de sine/capabilităţi de viaţă/etc.
Mai jos este o listă de câteva cuvinte toxice. Este interesant să le notaţi când voi sau cei din jurul vostru le folosesc.

dar                                    încerc                  dacă                        s-ar putea/posibil
aş fi avut/aş fi făcut          aş fi putut             nu ai voie/nu fă       ar fi trebuit să

Iată şi chichiţele:
  • dar – neagă orice cuvânt care a fost înaintea lui.
Ex. aşa nu: Ai făcut bine ordine, dar nu ai terminat, mai ai şi în dulap.
Ex. aşa da: Ai făcut bine ordine, felicitări. Poţi să te apuci acum şi de dulap.
  •  încerc – presupune eşecul-nu mai dau exemple că au fost destule. J
  •  dacă – presupune că tu poate nu eşti/nu ai făcut sau nu vei fi/nu vei face.
Ex.: Eşti o fetiţă cuminte, dacă faci ordine în dulap - dacă nu faci înseamnă ca nu eşti cuminte, chiar dacă în cele mai multe situaţii eşti o fetiţă cuminte J) 
  •  s-ar putea – nu lasă loc unei bune definiţii, lasă opţiuni la latitudinea ascultătorului.
Ex.: S-ar putea să câştigăm, dacă am juca mai bine. (Dacă jucăm mai bine nu castigam!? Este posibl, nu-i sigur! De ce este doar posibil, ce mai avem nevoie!?, etc).
  •  aş fi avut/aş fi făcut - timp trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu s-au întâmplat în fapt.
Ex.: Aş fi făcut o grămadă de lucruri bune pentru familia mea, dar am fost prea ocupat cu serviciul. (în fapt a neglijat familia şi nu a făcut nimic, başca că se umple de regrete şi vină sau este resemnat/ă, în ambele cazuri energia curge către problemă nu către viitor şi către soluţie).
  •  nu ai voie/nu fă - aceste cuvinte forţează ascultătorul să se concentreze exact pe opusul a ceea ce vrei. Greşeala asta o fac des părinţii şi coachii, fără să ştie cât de mult dăunează această eroare lingvistică.
Ex. aşa nu: Nu ai voie să bagi cuie în priză! (ce crezi că va face copilul cu prima ocazie, când îi va cade un cui în mână!?). Nu vărsa laptele pe jos! (comanda similară cu ai grijă să nu cazi-din exemplul de la început). Nu te gândi la un şoricel albastru! (cinstit, la ce te-ai gândit? J). Nu te mai gândi că te ceartă şeful iar! (se va gândi şi se va simţi prost L).
Ex. aşa da: Dacă bagi cuie în priză faci bubiţă maree! (cel mai bine este să protejezi prizele, adică copilul, până va înţelege). Ţine bine cutia cu lapte cu ambele mâini şi toarnă încet în pahar! (mai bine explici şi arăţi ce trebuie să facă ca să nu verse lapte pe jos). Gândeşte-te că şeful tău îţi va explica unde ai greşit iar tu vei fi atent doar la aceste explicaţii.
  •  ar fi trebuit să - timp trecut, care atrage atenţia asupra unor lucruri care nu s-au întâmplat în fapt şi implică vină.
Ex.: Ar fi trebuit să te ocupi de familia ta în loc să fi atât de ocupat cu serviciul!

 Exerciţiu doar pentru tine
Dă atenţie dialogului tău intern. Ce îţi spui în gând atunci când te cerţi, te motivezi, sau doar aşa ca chestie?
Când ai găsit cuvinte toxice şi limbaj subversiv, ia o foaie de hârtie, notează frazele toxice şi transformă-le într-unele vitalizatoare.
Încep eu cu una, ca exemplu.:-)
Frază toxică:
Dacă ştiam informaţiile din acest articol  mai acum ceva ani, eram departe!
Frazele tale:.................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Frază transformată:
Este bine că am aflat azi aceste informaţii, pot să schimb ceva de acum încolo!
.....................................................................................................................................
.....................................................................................................................................
Sunt sigur că ai şi tu câteva fraze interesante, dacă vrei le poţi împărtăşi cu mine printr-un simplu comentariu la articol. :-)
Fi curios şi alege schimbarea!

marți, 10 mai 2016

Cuvintele toxice – limbaj subversiv –Partea 1

  Îmi aduc aminte de o întâmplare de acum ceva vreme, când fata mea avea cam 5-6 ani. Era într-o perioadă în care îşi încerca forţele de mare curajoasă prin căţărarea în copaci. Fiind o zi frumoasă de vară am mers împreună în parcul Herăstrău unde sunt două locuri perfecte pentru copiii care vor să se caţere în copaci. În ambele locuri creşte un soi de copac exotic cu ramuri rotunde şi netede, dezvoltate într-un anume fel datorită multor generaţii de copii ce s-au legănat pe ele.

  Cum era şi normal, fata mea nu era singură la locul cu pricina, mai erau 2-3 copii care se căţărau în copac, se legănau pe crengi, etc. Înălţimea nu este mare şi o căzătură nu ar fi produs mari „pagube”-spun eu, tată uneori incoştient J -aşa zicea soţia mea J.
Atunci a fost prima oară când am observat experenţial, direct pe „subiecţii de studiu” J, forţa cuvintelor toxice.
  Diana, fata mea, era pe o cracă mai sus împreună cu un băieţel de vârsta ei şi se „complimentau reciproc” pentru curaj şi cucerirea crăcii de sus. Un alt băieţel, mai „împlinit” la trup şi vârstă a început cu un strigăt barbar să cucerească copacul. Pe lângă urlete de vigoare, a declanşat un întreg „cutremur” în copac. Până să caut părintele aferent lui dl.Goe, am observat că fata mea şi companionul de cracă se zgâlţîie ca la un cutremur de gradul 7. Am apucat să strig: Diana, ţine-te bine! şi ea s-a apucat strâns de cracă. În acelaşi timp am auzit un: Ooooaaaauuuu, maaamaaa... sunet scos de companion în plină cădere, dup ce mama lui tocmai ţipase: Ai grijă, să nu cazi!. Norocul băieţelului a fost că m-am nimerit sub el şi a căzut „pe moale”, cum se spune. Diana, atărna de cracă cu un rânjet de mare războinic şi striga la mine: Vezi tată cât de bine mă ţin!
  În acel moment mi-a picat şi mie fisa, ambele comenzi parentale au fost ascultate. A mea să se ţină bine şi a mamei băieţelului să cadă – creierul nu prea ştie cum să ia acel nu pus înaintea unei comenzi J.
  De atunci au mai fost momente de acest gen şi la unul era prezent şi soţia mea, care, normal, ce credeţi că a strigat la Diana!? V-aţi prins: Ai grijă, să nu cazi!, dar fata mea cred că a învăţat instinctiv lecţia, nu că ar fi deştepată şi seamănă cu  mine J, şi îi răspundea: Da mamă, mă ţin bine de creangă!
Hai să vedem care este chestia cu nu pus înaintea unei comenzi/rugăminţi/sfat/etc., mai ales în situaţii de urgenţă.
 Mintea noastră are un obicei bun, zic eu, de a vizualiza, în primul rând, atunci când ne gândim la ceva, ca de exemplu un potenţial pericol. Datorită acestui lucru, o comandă care începe cu nu sau ce să nu facă declanşează rapid nişte imagini, uneori asociate cu anumite gânduri care declanşează la rândul lor anumite reflexe. Primul lucru pe care îl face mintea este să ne transpună în situaţia descrisă, în acest caz: să ai grijă şi să cazi, să declanşeze anumite reflexe şi abia pe urmă să înceapă să caute soluţii pentru a nu se întâmpla. La oamenii care gândesc mult în imagini (cum suntem 80% dintre noi), creierul elimină practic cuvântul nu în momentul primelor rutine decizionale (durează ceva până înţelege ce să nu facă). Ia ceva timp pentru un creieraş de băieţel de 5 anişori, mai ales că trebuia să facă ceva foarte rapid, aproape instantaneu. Practic, mama respectivă, cu cele mai bune intenţii din lume, fără să ştie la ce se ajunge, i-a spus/comandat băieţelului să îşi imagineze cum este să cadă şi pe urmă să îşi forţeze creierul să nu facă ce tocmai şi-a imaginat. Până să găsească soluţia, creieraşul lui de 5 anişori, a comandat reflexe inconştiente ce au funcţionat perfect şi şi-a dat drumul la mâini, aterizând spectaculos pe chelia mea J.
  Creieraşul fetei mele a vizualizat imediat cum se ţine strâns de creangă şi nu a căzut. La fel păţesc cei care se chinuie să se lase de fumat. Se imaginează mereu fumând şi cum se chinuie să se lase (care este tot un nu). Fumătorii sunt rareori îndemnaţi să se imagineze cum respiră aer curat şi au plămânii liberi, cum au un gust bun în gură şi un suflu mai bun la sport, cum sunt sănătoşi şi liberi să facă altceva cu banii şi timpul câştigat. Limbajul în sine ajunge să fie o barieră în calea succesului
  Aceste informaţii ne sunt de mare folos atunci când ne dorim să înlocuim un obicei sau când ne setăm obiective.
  Nu te poţi vizualiza/imagina nefăcând ceva. Singurul mod în care te poţi vizualiza nefăcând ceva este să găseşti un cuvânt care să descrie ceea ce vrei să faci şi să îl foloseşti. De exemplu, în liceu am jucat rugby, eram aripă dreapta, adică cel care trebuie să prindă balonul pasat de un coechipier, să îl ţină bine în mâini, şi să alerge cu el în braţe cât mai aproape de linia de marcaj fără să fie placat sau să scape balonul din mână. Când eram la începutul antrenamentelor scăpam foarte des balonul oval din mână. Pe de-o parte datorită experienţei şi antrenamentului puţin dar şi pentru că de multe ori mă vizualizam cum îmi scapă, datorită ţipetelor lui nea Ţuţu, antrenorul. Ori de câte ori primeam o pasă şi reuşeam să ţin balonul în braţe nea Ţuţu striga: „Fugi tare şi să nu cumva să scapi balonul din mână!!!” Mi-a luat ceva timp şi efort să integrez ce trebuie să fac ca să nu scap balonul din mână, norocul meu că nea Ţuţu ştia cum să ne ia şi pe partea asta: „Deschizi palmele bine, primeşti mingea şi amotizezi un pic ca să nu sară şi să stea în braţele tale făcute căuş, uite aşa.....”
  Puteţi folosi următoarea demonstraţie pentru a vă învăţa copii sau prietenii puterea cuvintelor toxice şi a limbajului subversiv. Pe urmă este foarte important să îi faceţi atenţi la ce îşi spun în cap (dialogul intern) sau chiar la ce le iese pe gură în mod obşinuit, oare nu sunt cuvinte toxice!? Pentru demonstraţie aveţi nevoie doar de creioane.
Rugaţii să ia fiecare în mână câte un creion şi să vă urmeze indicaţiile cu foarte mare atenţie. Când fiecare are un creion în mână, spuneţi-le:
Încercaţi să scăpaţi creionul din mână! Majoritatea vor deschide mâna şi vor lăsa creionul să cadă pe jos. Voi să răspundeţi: Fiţi vă rog atenţi, am spus ÎNCERCAŢI să scăpaţi creionul din mână! Acum vă rog să faceţi aşa cum am spus!
Majoritatea vor ridica creionul de jos, prefăcându-se că ar avea o durere arzătoare în mână, vor încerca să scape creionul dar vor eşua. Quod erat demonstrandum. Dacă spui creierului tău să încerce, îi spui de fapt să eşueze.
Am reuşit să îmi impun regula „Fără Încearcă” în interacţiunile mele cu cei de acasă şi nu numai. Uneori devin agresiv la încercarea oamenilor de a mă minţii în faţă când îmi spun că încearcă. Ei cred că eu nu ştiu că îmi telegrafiază clar cuvintele care îmi spun că nu au intenţia de a face lucrul rspectiv. De exemplu, decât să spun că voi încerca să ajung la petrecere, mai bine spun că nu sunt sigur că ajung deorece am şi alte treburi şi în cazul în care ceva pică, voi ajunge, dacă nu, nu voi ajunge. Oamenii apreciază onestitatea, ca şi mine. Dacă nu am starea necesară, spun că nu am starea necesară şi gata.
Dacă spui încerc, subconştientul tău are permisiunea să nu reuşească !
Acesta este un exemplu şi ca să vezi restul poveştii şi cât de subversiv poate fi vocabularul nostru folosind cuvinte toxice, citeşte postarea viitoare.

vineri, 6 mai 2016

Managementul energiei personale - 2

Din postare anterioară ai aflat cum stai cu energia personală.
Hai să vedem împreună la ce putem umbla şi cum ne putem ridica nivelul de energie.
Unele companii din lume s-au prins de acest avantaj şi au implementat programe de creştere a efcienţei angajaţilor prin instaurarea unor ritualuri simple care să îi ajute pe aceştia să îşi reînoiască energia la intervale regulate. Au avut de câştigat cam 13 procente la rezultate şi aproape 20 de procente la eficienţă!

Cercetătorii Tony Schwartz şi Catherine McCarthy, care au publicat un articol pe această temă în Harvard Business Review-sursa mea de inspiraţie, recomandă şi ei aceste practici.

Energia fizică-necesară corpului
Energia fizică o regenerăm dacă avem grijă de corpul nostru şi de modul în care îl „hrănim” cu cele necesare. Iata câteva idei bune pentru sporirea energiei fizice:
·       îmbunătăţeşte-ţi somnul prin stabilirea unei ore de culcare cât mai devreme (undeva în jurul orei 22:00, maxim 22:30, ar fi cel mai bine) şi redu băuturile alcoolice.
·       Reduceţi stresul practicând de cel puţin trei ori pe săptămână exerciţii cardio şi cel puţin o dată pe săptămână exerciţii de stretching.
Exerciţii cardio - mişcări repetate timp de maximum o oră (de preferat), ce ridică pulsul şi îl menţin aşa pe toată durata antrenamentului, fară nici o pauză.De ex.: jogging, cycling, înot, aerobic, dans, scări, role, etc.
Exerciţii de stretching – exerciţii de întindere şi relaxare a muşchilor. Exercitiile de stretching efectuate dupa o metoda corecta au mult mai multe efecte asupra organismului, decat simpla ameliorare a flexibilitatii:
- imbunatatesc performantele fizice generale ale organismului
-amelioreaza capacitatea de invatare si efectuare a miscarilor complexe (diverse exercitii sportive)
- cresc capacitatea de relaxare fizica si mentala
- dezvolta capacitatea de constientizare a propriului corp
- reduce riscul de accidentare la nivelul articulatiilor, muschilor si tendoanelor
- reduc tensiunea si durerea musculara dupa efort
- amelioreaza mobilitatea prin stimularea producerii de lichid sinovial (in articulatii) si a elementelor ce intra in compozitia tesutului conjunctiv
- reduc severitatea durerilor menstruale (dismenoreea).
·       Serveşte mese şi gustări uşoare la fiecare 3 ore.
·       Învaţă să observi semnele de cădere de energie, inclusiv agitaţia, căscatul, foamea şi dificultăţile de concentrare.
·       Ia-ţi pauze scurte şi dese, departe de birou, la intervale de 90-120 minute pe parcursul unei zile de muncă.
·       Mănâncă cât mai sănătos şi echilibrat cu putinţă. Echilibrul alimentar şi nutriţia cât mai naturală este cheia. O mare parte din energia fizică vine sau dispare datorită obişnuinţelor noastre alimentare. Evită cât mai mult zahărul rafinat şi băuturile răcoritoare gazoase. Hidratează-te corespunzător.

Energia emoţională-necesară inimii
·       Difuzează emoţiile negative ca iritarea, nerăbdarea, anxietatea, insecuritatea cu ajutorul respiraţiei abdominale profunde.
·       Hrăneşte-te cu emoţii pozitive şi dăruieşte-le mai departe prin exprimarea recunoştinţei către cei din jurul tău. Poţi vedea mai multe în articolul de aici.
·       Priveşte situaţiile conflictuale prin lentile noi. Adoptă „lentile de inversiune” şi întreabă-te „Ce spune cealaltă persoană din conflict şi cum poate avea ea dreptate?” Foloseşte „lentile de distanţă” pentru a te întreba „Cum mi-ar place să văd această situaţie peste şase luni?” Utilizează „lentilele panoramice” şi întreabă-te „Cum mă pot dezvolta şi ce pot învăţa din această situaţie?”
·       Investeşte în contul tău emoţional- cumpără experienţe mai mult decât lucruri.
·       Petrece timp cu oamenii dragi, iartă-te şi iartă. Nu te mai învinovăţi, învaţă lecţia dacă ai greşit, cere iertare dacă este cazul şi mergi mai departe. Rupe-te de trecut dacă acesta te ţine pe loc.
·       Schimbă-ţi „povestea” din capul tău. Merită să fi atent/ă la dialogul din capul tău şi la ceea ce îţi spui în gând despre diferitele evenimente din viaţa ta. Alege să schimbi critica, învinovăţirea şi regretul cu lecţia (ce am învăţat din asta?), iertarea şi orientarea către viitor şi soluţii. Alege să îţi spui lucruri frumoase în gând despre tine, dă şanse celor din jur, crează-ţi imagini frumoase, plăcute în gând. Dă atenţie realităţii imediate mai mult decât să rămâi blocat/ă în trecut pe ceva negativ. Schimbă-ţi perspectiva internă din cea de victimă în cea de explorator/are, este mai amuzant şi mai relaxant aşa J.

Energia mentală – necesară raţiunii
·       Redu întreruperile atunci când eşti concentrat/ă pe ceva important, mai ales întreruperile cauzate de telefoane sau email-uri.
·       Răspunde la email-uri şi telefoane în perioadele de timp pe care ţi le-ai programat pentru asta.
·       Fi ordonat/ă şi disciplinat/ă-obiceiurile mici care te ajută (organizarea şi planificarea, ordinea, analiza fluxului de activităţi, etc.) îţi întăresc disciplina şi te ajută să elimini stresul mental. Cu cât eşti mai disciplinat şi organizat cu atât iei mai puţine decizii (mai ales pentru chestiunile obişnuite) şi îţi rămâne energie pentru deciziile importante.
·       Scoate-ţi lucrurile în cale şi pregăteşte-ţi ziua următaore din seara zilei de azi. La sfârşitul orelor de lucru, identifică care este cea mai provocatoare activitate pentru ziua următoare şi fă-o prioritatea numarul unu atunci când ajungi înapoi la servici.

Energia spirituală – necesară sufletului

·       Identifică activităţile care îţi hrănesc sufletul şi te umplu de energie şi mulţumire de sine-sunt acele activităţi care îţi dau sentimentul de eficienţă personală, de împlinire şi care îţi par „uşor” de îndeplinit pentru că şti bine cum să le faci şi îţi dau bucurie. Găseşte moduri prin care să faci cât mai mult din aceste activităţi.
·       Alocă timp şi energie pentru ce consideri tu că este mai important. De exemplu dacă pentru tine este importantă familia, programează-ţi ultimele 20 de minute de la muncă pentru comutarea către relaxare, aşa vei reuşi să te conectezi mai bine cu familia în momentul în care ajungi acasă. Eu îi spun să schimbi „creierul de servici” cu cel „de acasă”. Dacă traiul în natură este important pentru tine, atunci alocă-ţi timp şi energie pentru a ieşi în natură; dacă a îi ajuta pe alţii te umple de bucurie şi te face să fi împlinit, atunci înscrie-te ca voluntar la o asociaţie care îţi poate facilita astfel de activităţi.
·       Trăieşte în conformitate cu valorile tale profunde. Dacă respectul este ceva foarte important pentru tine dar tu întârzii constant la întâlniri, practică intenţionat ajunsul cu 5 minute mai devreme. Dacă nu ţi-ai identificat valorile nu îţi fă griji, poţi să o faci acum şi să te gândeşti la ele. Valorile sunt acele lucuri în care crezi şi pe care le aperi. Dacă nu şti cum să începi poţi căuta pe google, găseşti multă informaţie (este destulă şi nu are sens să aglomerăm acest articol).

Acestea sunt câteva sugestii ce pot fi aplicate de către fiecare dintre noi pentru a ne ridica nivelul de energie. Fireşte că sunt mult mai multe practici şi mult mai multe lucruri despre care se poate discuta pe marginea acestui subiect, cum ar fi împlinirea şi energia dată de dragoste în ambele sensuri (fizică şi emoţională), practicile de meditaţie şi relaxare, etc.

Aş vrea să menţionez, mai ales pentru cei care au acestă putere, că şi companiile pot face ceva în acest sens. Multe au şi făcut, dovadă că toată lumea a aflat ce fac cei de la Google. Dar şi cele mai mici „s-au prins” de avantajele acestor acţiuni şi au facut săli de recreere în sediul lor, subvenţionează abonamentele la sală pentru angajaţi, oferă cursuri interne de dezvoltare personală, subvenţionează participarea la evenimente sportive pentru angajaţi, promovează o cultură a sportului, a comunicării, organizează evenimente unde angajaţii au ocazia să se cunoască mai bine, au „revistă” internă unde sunt împărăşite valori comune, etc.

miercuri, 4 mai 2016

Managementul energiei personale - 1

Despre gestionarea timpului am vorbit destul aici si am facut o promisiune, acum trecem mai departe.
Studiile din ultimii 20 de ani arată că statul la servici peste program este o soluţie temporară şi de criză, nu este o soluţie pe termen lung. Provocările de business din zilele noastre sunt mai variate şi mai complexe decât cele de acum 20-30 de ani iar timpul este o resursă limitată, neregenerabilă. Odată consumat pentru ceva intr-o zi, el nu mai poate fi realocat pentru altceva. 
Timpul consumat rămâne consumat, indiferent pe ce l-ai consumat!
Important este ce facem cu acele intervale de timp pe care le avem la dispoziţie!?
Toată lumea îşi doreşte să fie mai efcient la servici ca să aibă mai mult timp pentru activităţile preferate (indiferent că ele sunt tot muncă, dar în alt parte şi în alt mod J).
Răspunsul pe care îl doreşte toată lumea este cel la întrebarea de mai sus. Pe lângă instrumentele şi tehnicile de gestionare a timpului (agendă, programator, obiective, to do list, disciplină, etc.) avem mare nevoie de ceva esenţial. 
Avem nevoie de ceva esenţial, dar de care mulţi uită. 
Avem de nevoie de energie! 
Avem nevoie de energie pentru a fi eficienţi şi rapizi la servici, avem nevoie de energie ca odată ajunşi acasă să facem ceva prin casă (curat, mâncare, etc.) să mergem la sală, la dans, la o bere cu prietenii sau în parc cu copii. Indiferent de vârstă, sex, pregătire, profesie sau orice vreţi voi, toţi avem nevoie de energie pentru lucrurile personale, pentru acele activităţi care ne dau putere şi motivaţie.
Vestea bună este că faţă de timp, energia este regenerabilă! Vestea şi mai bună este că dacă alocăm energie unor anumite activităţi putem produce chiar mai multă energie!

Pentru început, hai să vedem cum stai cu nivelul energiei şi pe urmă „îţi voi dezvălui câteva secreteJ” ca să îţi creşti nivelul de energie.
 
Test rapid – Eşti într-o criză de energie personală?

Bifează care din declaraţiile de mai jos sunt adevărate pentru tine.

Corp
__Nu am un somn regulat de cel putin 7-8 ore pe noapte şi de obicei mă trezesc obosit/ă dimineaţa.
__Obişnuiesc să sar peste micul dejun, ori aleg ceva care îmi potoleşte foamea rapid şi nu este nutritiv.
__Nu fac sport destul (asta însemnând antrenament cardio de 3 ori pe săptămână şi stretching cel puţin o dată pe săptămână).
__Obişnuiesc să nu îmi iau pauze regulate în timpul zilei pentru a îmi reîncărca bateriile, ori mănânc des la birou, asta dacă îmi aduc aminte să mănânc.

Emoţii
__Frecvent mă surprind la servici, că sunt iritat/ă, nerăbdător/are ori anxios/asă, în mod special atunci când am o sarcină solicitantă.
__Nu am destul timp pentru familie şi pentru cei dragi mie şi atunci când sunt cu ei, nu întotdeauna sunt cu adevarat cu ei.
__Am prea puţin timp pentru acele activităţi care îmi fac plăcere cu adevărat.
__Frecvent nu îmi acord timp pentru a îmi exprima recunoştinţa faţă de cei din jurul meu ori pentru a savura realizările şi împlinirile mele.

Minte
__Am dificultăţi în a mă concentra pe a face un singur lucru o dată şi sunt uşor de distras în timpul zilei de muncă, mai ales de email.
__Îmi petrec majoritatea timpului dintr-o zi reacţionând la situaţii de criză mai mult decât să mă concentrez pe acele activităţi care aduc valoare pe termen lung şi eficienţă ridicată.
__Nu îmi aloc destul timp pentru reflecţie, strategie şi creativitate.
__Lucrez seara după terminarea programului ori în weekend-uri şi extrem de rar mi-am luat concediu rapid, neplanificat cu ceva timp înainte.

Spirit
__Nu petrec destul timp la servici făcând ceea ce fac eu mai bine şi mă bucură cel mai mult.
__Este o diferenţă semnificantă între ceea ce spun că este mai important pentru mine în viaţă şi felul în care îmi aloc timpul şi energia în mod curent.
__Deciziile de la locul meu de muncă sunt influenţate mai mult de cauze externe decât de un sens clar şi puternic al propriului meu scop.
__Nu investesc destul timp şi energie în a mă diferenţia pozitiv de alţii sau de oameni în general.

Cum este nivelul tău de energie?
Te rog să treci câte declaraţii ai bifat ____

Interpretarea scorului general
0 – 3: Abilităţi excelente de gestionare a energiei personale;
4 – 6: Abilităţi rezonabile de gestionarea a energiei personale;
7 – 10: Deficit semnificativ în gestionarea energiei personale;
11 – 16: O criză de gestionare a energiei personale, pe deplin dezvoltată.

La ce captiol trebuie să lucrezi?
Trece numărul bifelor de la fiecare categorie.
Corp   ___
Minte  ___
Emoţii ___
Spirit   ___

Interpretarea scorului pe categorii
0: Abilităţi excelente de gestionare a energiei;
1: Abilităţi rezonabile de gestionarea a energiei;
2: Deficit semnificativ în gestionarea energiei;
3: Criză a energiei pe deplin dezvoltată.

Acum şti cum stai. Dacă vrei să aflii cum să dobândeşti mai multă energie, urmăreşte postarea viitoare.

Copii învaţă ceea ce trăiesc

Un sfat bun pentru părintele antrenor de la Dorothy Noltie:
„Dacă un copil trăieşte în critică,
El învaţă să condamne.
Dacă un copil trăieşte în ostilitate,
El învaţă să lupte.
Dacă un copil trăieşte în ridicol,
El învaţă să fie timid.
Dacă un copil trăieşte în ruşine,
El învaţă să se simtă vinovat.
Dacă un copil trăieşte în toleranţă,
El învaţă să fie răbdător.
Dacă un copil primeşte încurajări,
Învaţă să aibă încredere în el.
Dacă un copil este lăudat mereu,
Învaţă să aprecieze.
Dacă un copil trăieşte în cinste,
El învaţă dreptatea.
Dacă un copil trăieşte în siguranţă,
Învaţă să aibe credinţă.
Dacă un copil este aprobat,
Învaţă să se placă pe sine.
Dacă un copil trăieşte în acceptare şi prietenie,

Va învăţa să găsească iubirea în lume.”

Copiii nu ne aparţin, ei sunt sămânţa pe care o ajutăm să crească sau săgeata din arc trasă

Ce frumos spune Khalil Gibran în cartea lui Profetul:

Iar o femeie care purta un prunc în braţe spuse: "Vorbeşte-ne despre Copii".
Şi el glăsui.
"Copiii voştri nu sunt copiii voştri.
Ei sunt fiii şi fiicele Dorului Vieţii de ea  însăşi îndrăgostită.
Ei vin prin voi dar nu din voi,
Şi, deşi sunt cu voi, ei nu sunt ai voştri.

Puteţi să le daţi dragostea, nu însă şi gândurile voastre,
Fiindcă ei au gândurile lor.
Le puteţi găzdui trupul dar nu şi sufletul,
Fiindcă sufletele lor locuiesc în casa zilei de mâine, pe care voi n-o puteţi vizita nici chiar în vis.
Puteţi năzui să fiţi ca ei, dar nu căutaţi să-i faceţi asemenea vouă,
Pentru că viaţa nu merge înapoi, nici zăboveşte în ziua de ieri.

Voi sunteţi arcul din care copiii voştri, ca nişte săgeţi vii, sunt azvârliţi.
Pe drumul nesfârşirii Arcaşul vede ţinta şi cu puterea Lui vă încordează, astfel ca săgeţile-I să poată zbura iute şi departe.
Şi puterea voastră, prin mâna Arcaşului, să vă aducă bucurie,

Căci, precum El iubeşte săgeata călătoare, tot la fel iubeşte şi arcul cel statornic."