sâmbătă, 21 septembrie 2013

Nu iti mai stresa copilul!

   Ai observat vreodata ca atunci cand pui presiune prea multa pe copii, acest lucru se poate intoarce impotriva ta? Un exemplu in acest sens este atunci cand copilul tau scolar se pregateste pentru teze sau lucrarile de control de la sfarsitul semestrului. Aceasta este o buna ocazie cand merita sa te gandesti la modul in care iti motivezi copilul. Ai observat exprimarea? Cum motivezi, nu cum pui presiune.

Hai sa vorbim despre cateva „desigur-uri”:
  • Desigur ca a avea rezultate bune la scoala este un lucru important.
  • Desigur ca este nevoie sa „ii impingem de la spate” altfel copii nu ar face nimic.
  • Desigur ca atunci cand „ii impingi de la spate” sau pui presiune pe ei o faci pentru ca iti iubesti copilul.
Din partea mea, nu contrazic pe nimeni in aceste puncte si nu exista nici o indoiala ca acei copii care se preocupa si actioneaza pentru a fi foarte buni la invatatura, sport, muzica sau alte activitati tind sa fie copii fericiti cu mai putine probleme in viata adulta. Deci, prin toate mijloacele, motiveaza-ti copilul sa isi faca temele, treburile si sarcinile casnice, orele de muzica, sportul preferat....toate acele lucruri care crezi ca sunt importante. Dar, ai grija la aceste lucruri:

  • Esti cicalitor/are? Poti sa nu simti ca esti, dar in cazul in care copilul iti raspunde ca si cum ai fi, atunci esti!
  • Simti ceva teama sau anxietate legata de performanta copilului? Daca da, copilul tau va prelua asta si se va lasa condus de un factor motivational bazat pe frica si nu pe dorinta de reusita.
  • Copilul tau beneficiaza indeajuns de mult de joaca, exericitii fizice, oportunitati de socializare si vacante distractive? scolarizarea este doar o parte din educatia unui copil, sunt multe de invatat si despre cum sa iti traiesti viata.
  • Folosesti des furia si amenintarile pentru a obtine ceva actiune de la copilul tau? Daca da, atunci ceva nu functioneaza...si nu este vorba despre copilul tau! Daca o tehnica de crestere a copiilor nu fuinctioneaza, foloseste alta. Fi ca un antrenor, Parinte Antrenor.


Cicaleste-ti si incurajeaza-ti copilul, dar fa-o intr-un mod care sa duca rezultate, nu intr-un mod care il
opreste si ii reduce in fapt performanta. Incurajeaza-l si modeleaza in el dragostea de invatatura, de muzica sau sport, apoi temele si antrenamentele vor capata sens pentru el si le va simiti utilitatea. Arata-i copilului tau un interes activ pentru progresul si efortul sau, nu doar pentru notele obtinute. Este o atat de mare diferenta dintre un copil care este bucuros sa isi faca parintii mandrii de el si un copil care se teme ca pierde aprobarea ta ca parinte pentru ca nu indeplineste "standardul" tau. Cand copilul stie ca este iubit de tine, va fi incantat sa iti arate cat de bine face el lucrurile. Dragostea ta, te aduce in ochii frumosi ai copilului tau ca cel mai bun parinte antrenor sau cel mai mare capitan de echipa!

Niciun comentariu: