luni, 19 noiembrie 2012

Frica de a vorbi in public

Pentru un novice al vorbitului in public, primul pas facut purtand pantofii de orator este sa isi invinga tracul si sa isi stapaneasca emotiile inaintea si in timpul discursului. Cine spune ca nu are emotii inaintea unei prezentari in public este frate de esenta lemnoasa cu Pinocchio. Am vorbit cu multi public speakeri si toti, fara exceptie, au un anumit nivel emotional, o anumita teama, inaintea unei prezentari. Chiar daca au tinut acel discurs de 1.000 de ori si este un recunoscut speaker, emotiile exista. Diferenta care face diferenta este modul cum te descurci cu aceste emotii si cum le transformi din emotii limitative in emotii potentiatoare. Cei care au un bun management al emotiilor reusesc sa transforme teama si anxietatea dintr-o piedica intr-un sentiment pozitiv. Unul din prezentatorii de succes imi spunea ca se simte ca atunci cand era mic si il astepta pe Mos Craciun (emotionat, cu teama amestecata cu bucurie). Altul imi spunea ca este ca startul la primul maraton (emotie care am probat-o pe pielea mea si cu siguranta asa este): o teama amestecata cu siguranta pe care ti-o dau antrenamentele, plus o bucurie si o asteptare a provocarii.

  Ca sa nu ajungem la vorba actorului American George Jassel: "Creierul uman incepe sa functioneze din momentul in care ne nastem si nu se opreste niciodata decat in momentul in care te ridici si incepi sa vorbesti in public.", un bun exercitiu este cel de a transforma teama si emotiile negative in emotii care te ajuta si iti ridica potentialul. Poate acum multi asteapta marele sfat si uimitoarea reteta, pot sa va servesc clasica si mult uzata farza: "Inchipuie-ti ca cei din auditoriu sunt in pielea goala!". Am inercat-o si nu a mers, nu este chiar atat de simplu si universal valabila. Noi ca oameni suntem diferiti si fricile noastre sunt diferite, asa ca si tratamentul este specific, personal, pentru fiecare in parte. Puterea de vizualizare, introspectia si modul in care te observi pe tine, o strategie care merge la tine atunci cand vrei, poti si reusesti sa transformi o emotie negativa in una care te ajuta sunt unelete de folos, dar "opera de arta" este rezultatul fiecarui "artist" in parte. O sedinta de coaching ajuta, expunerea la mai multe prezentari (initial intr-un mediu protejat) ajuta, un curs si multa parctica ajuta. Totul este sa transformi "ancora" negativa intr-una pozitiva. Este ca atunci cand te pregatesti sa alergi la maraton chiar daca nu esti o fire sportiva sau un practicant al unui sport anume. Ai nevoie de tehnica, modele, schimbari in credinte si poate in stilul de viata si de multe antrenamente in care sa iti masori progresul. Dar, intram in unele zone de coaching si NLP si va fi un post prea lung.

In incheire draga viitor Public Speaker adu-ti aminte: daca cineva poate atunci si tu poti. Este o chestie de strategie, antrenament si vizualizare a succesului !
 

Niciun comentariu: