marți, 1 martie 2011

Osho - Oare de ce fac din tantar armasar?

Un citat din Osho, legat de felul in care tratam "problemele" din viata mi-a atras atentia zilele acestea. Iar fraza care mi-a produs o experienta de tip "Aha !" este: Eul exista numai in conflict - Eul nu e o entitate, este o tensiune.

Recunosc ca sunt un tip cu mult Eu sau Ego in unele momente si ma recunosc in cugetarea lui Osho, dar stiu ca sunt un om obisnuit si suspus la aceleasi "tentatii/pacate/greseli/placeri/tensiuni/probleme/etc" ca oricine altcineva. Si in mine sunt multe tensiuni pe care, in ultima vreme, le privesc curios. Tensiunile le simt in trup: gheara din stomac la frica, nelinistea din piept la ingrijorare, golul din plex la experientele neplacute din trecut, congestia fetei si incordarea din ceafa la nervi, etc. Majoritatea lor apar atunci cand in minte apare "problema". Idiferent de experienta care este cauza, ea este "tradusa" de mintea mea ca "problema". Atunci eul meu se manifesta si vrea sa o rezolve. O spune asta discursul meu, o arata limbajul trupului si o simt ca tensiune asa cum am descris-o mai sus.

In ultima vreme fac un exercitiu: tratez "problemele" ca lucruri care vin in mod normal, incerc sa le vad pe unele ca lectii in care invat cum sa merg mai departe, pe altele le scad importanta in mintea mea si ma concentrez sa ma bucur de viata mai mult. Pe unele le iau ca oportunitati si pe altele ca provocari, iar in general incerc sa elimin semnificatia de "problema".

Rezultatul: tensiunea descrisa de Osho dispare sau se diminueaza si creste valoarea vietii pe care o experimentez.

Iata si articoul lui Osho:

Oare de ce fac din tantar armasar?
Pentru ca Eul nu se simte bine, in largul lui, cu tantarul, el vrea armasarul.
Oamenii creaza intotdeauna probleme mari din nimic.
Toate problemele sunt imaginare - le creezi pentru ca, fara probleme, te simti gol pe dinauntru.

Fara probleme nu ai ce sa faci, nu ai cu ce sa te lupti, nu ai unde sa te duci.
Oamenii se duc de la un guru la altul, de la un maestru la altul, de la un psihanalist la altul, de la o terapie de grup la alta, pentru ca daca nu se duc se simt goi si, dintr-o data, simt ca viata nu are sens.
Creaza probleme ca sa poata sa simta ca viata e o mare lucrare si ca ei trebuie sa munceasca din greu, sa se zbata.

Eul poate sa existe numai atunci cand se zbate, ia aminte - numai atunci cand se lupta.
Si cu cat e mai mare problema, cu cat e mai mare provocarea, cu atat mai mult creste Eul.

Nu iti crea necazuri inutile. Esti un mare creator de probleme - e suficient sa intelegi asta si, dintr-o data, problemele dispar.
Esti construit perfect; te-ai nascut perfect; perfectiunea este natura ta cea mai intima. Trebuie doar sa o traiesti.
Hotaraste-te si traieste-o.
Daca nu te-ai saturat inca de joc, poti sa continui, dar nu intreba de ce. Stii. De ce-ul e simplu. Eul nu poate exista in pustietate, ii trebuie ceva cu care sa se lupte.
Eul exista numai in conflict - Eul nu e o entitate, este o tensiune.
Daca intelegi acest lucru, insasi intelegerea face ca armasarii sa redevina tantari, iar apoi dispar si tantarii.
Dintr-o data se face pustiu.
Asta inseamna iluminare - intelegerea profunda a faptului ca nu exista probleme.
Si atunci, fara nici o problema de rezolvat, ce faci?
Incepi imediat sa TRAIESTI.
Incepe sa traiesti din acest moment si vei vedea ca pe masura ce traiesti mai mult, problemele se imputineaze.
Pentru ca acum pustiul din tine infloreste si traieste.
Cand nu traiesti, aceeasi energie devine stearpa. Aceeasi energie care ar fi devenit o floare, este blocata. Si, nelasata sa infloreasca, devine un spin in inima. Este aceeasi energie.

Daca oamenii ar dansa putin mai mult, ar canta putin mai mult, ar fi putin mai nebuni, energia lor ar curge mai mult si, incetul cu incetul, problemele lor ar disparea.
De aceea insist atat de mult asupra dansului.
Danseaza pana la orgasm; lasa intreaga ta energie sa devina dans si atunci, dintr-o data, vei vedea ca nu mai ai cap - energia blocata in cap se misca in toate directiile, creand modele, imagini, miscari frumoase.
Iar cand dansezi, vine o clipa cand corpul tau nu mai e un lucru rigid, devine flexibil, curgator.
Cand dansezi, vine o clipa cand granita fiintei tale nu mai este atat de clara; te topesti si te contopesti cu Cosmosul.

Traieste, danseaza, mananca, dormi, fa lucrurile cat mai total cu putinta.Si tine minte: ori de cate ori te surprinzi creand o problema, iesi din ea imediat.
OSHO

Niciun comentariu: