sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Discutie cu un adolescent

Cu ochii mari si plini de sete, de curaj si curiozitate, fata, adolescenta, intreaba:
-Si unde este puterea ta ca om in aceasta viata, tata?
Tatal, trase adanc in piept fumul tigarii si inima lui incepe sa vorbeasca:
-Acolo unde iti pui controlul, fata mea!
-Cum adica, acolo unde imi pun controlul? -ridica ochii mirati adolescenta.
-Da acolo unde iti pui controlul! Unde sunt lucrurile pe care le pretuiesti?
Fata, sta, se uita in sufletul sau si ochii ii lucesc a cunoastere.
-Daca in gasca mea de prieteni, unora le place ceva si mie nu. Iar ei ma ocolesc din cauza asta si ma exclud din gasca. Atunci daca eu ma las si accept sa imi placa lucrurile care le plac si lor, ca sa ma primeasca inapoi, cum este?
Prin fumul tigarii tatal isi priveste fata si intreaba:
-Cine are controlul atunci, tu sau gasca?
-Pai, gasca ... cred.-spune fata cu privirea inainte. Daca faci ceva, doar ca ei sa te accepte, inseamna ca ei au controlul.
-Ei, vezi si cine are controlul are puterea! -spune tatal.
-Atunci insemna ca cei care au bani, masini, sunt sefi si au multi subordonati, prieteni, etc inseamna ca au multa putere!- spune fata cu un suras jucaus in coltul gurii.
-Ce se intampla daca ei pierd acesti bani, masini, posturi, etc? intreaba tatal. Daca vine o criza peste ei, sau un razboi, sau cine stie si pierd totul ?
-Pai..., din ce am vazut, raman si fara prieteni si sunt cam singuri! Nu prea mai au multa putere !
-Da.- spune tatal. Pentru ca ei si-au pus puterea in acele lucruri, sau le-a fost data de altcineva prin bani, masini, etc. Si toate aceste lucruri ajung sa ii controleze pe ei !
-Cum, tata, cum ajung sa ii controleze ?
-Ei ajung sa puna multa valoare in acele lucruri si incet, incet ele capata din ce in ce mai mult pret pentru ei. Sunt din ce in ce mai valorosi banii, masinile, viata care o duc. Pentru ca asta le da iluzia puterii asupra oamenilor de langa ei: familie, prieteni, subordonati. Cand pui valoare din sufletul tau, in afara acestuia, in bani, masini, lux si iluzie, cand aceasta valoare creste si tu ti cont din ce in ce mai mult de ea, sufletul tau scade in valoare. Cand tu iti faci viata dupa lucrurile din exterior, atunci ai multa valoare in ele si, fara sa sti, controlul deja a trecut de la tine la ele. Acele lucruri te controleaza! De multe ori in spatele acelor lucrui sunt si alte persoane, care au controlul acelor lucruri si se poate intampla sa te controleze nu numai acele lucruri, dar si alte persoane.
-Stai, stai, am inteles! Puterea este acolo unde ai controlul si mai ales acolo unde ai valoarea!
-Da, asa este, daca tot ce are valoare pentru tine este in afara ta, iti pierzi controlul si puterea din viata ta!
-Dar cum ramane tata cu prietenia, cu dragostea, cu bucuria de a ajuta pe cineva, cu fericirea de a trai in aceasta lume minunata printre oameni?
-Unde sunt toate astea fata mea, in sufletul tau sau in afara lui?

Si atunci fata, adolescenta, cu ochii mari si plini de sete, de curaj si curiozitate, il lua in brate pe tatal sau si il saruta cu dragoste pe obraz.

Tatal, cu o lacrima in coltul ochiului stang, se intoarse multumit si mai trase un ultim fum din tigara mentolata. O stinse si isi spune in gand: -Iata cum cresc puiului aripi ! Un gand, totusi, ii fuge pe langa ureche:-Ar fi bine sa lasi tigara ! Cata valoare are ea pentru tine ?..........

2 comentarii:

Calin spunea...

Hai ca asta mi-a placut. Esti cumva tu tatal din poveste?

Calin

Costi Balan spunea...

Ai ghicit Calin.
Premiu: dedicatie pentru urmatoarea metafoara !