marți, 23 februarie 2016

Câteva moduri ingenioase de a câştiga timp şi libertate



  Fiecare din noi a fost la un moment dat, în situaţia de a nu mai avea timp şi energie pentru a face toate lucrurile planificate într-o anumită zi. În astfel de situaţii este bine să ne amintim că avem o multitudine de tehnici la îndemână, pe care le putem folosi ca să ne creştem productivitatea. 
  Lupta cu timpul nu este o luptă decât pentru cei care nu au obiceiuri antrenate pentru planificarea şi managementul activităţilor zilnice. Nu este nevoie să devenţi obsedaţi de planificare şi control. 
  Este îndeajuns să aplicaţi câteva tehnici simple, să le antrenaţi până devin obiceiuri şi pe urmă să vă bucuraţi de libertatea obţinută.

Iată 20 de tehnici eficiente ce pot fi aplicate şi antrenate zilnic. Alege câteva din ele, ce îţi place şi crezi că ţi se potriveşte mai bine şi foloseşte-le zilnic. Ai să vezi o îmbunătăţire clară a vieţii tale după 21 de zile de antrenament.

1.    Somnul, nutriţia şi mişcarea te pot ajuta să îţi triplezi rezultatele, pentru că ele îţi ridică nivelul de energie, de concentrare şi de automotivare. Oricât de bine te-ai planifica şi oricât de disciplinat eşti, ai nevoie de energie pentru a fi motivat şi funcţionabil. Somnul bun şi odihnitor îţi reface energia psihică. Bagă-te în pat înainte de ora 22:00, ca să prinzi somnul de refacere şi să te poţi trezi devreme în ziua următoare. Ai grijă la ce mănânci seara şi cum îţi afectează asta somnul. Evită mesele târzii şi grele. Păstreză un regim alimentar echilibrat şi mănâncă sănătos, la ore regulate. Bea lichide şi evită zahărul cât poţi. Asta iţi va da energia necesară pe tot parcursul zilei. Fă mişcare în fiecare zi şi sport regulat în timpul săptămânii. Gimnastică, alergare, streching, fitnes, bicicletă, etc, orice tip de sport  care îţi place şi îţi solicită cât mai mulţi muşchi. Mişcarea te menţine sănătos, în formă şi cu un nivel de energie ridicat. Foarte important este că aceste bune obiceiuri iţi mneţin şi o stare bună de sănătate, sunt „hrana principală” a sistemului tău imunitar.
2.    Decide ce este mai important, pentru că în următorii 5 ani, 80% din ceea ce faci astăzi nu se va transforma în ceva foarte util. Este doar muncă de rutină, fără rezultate utile.Stabilişte obiective pe termen lung, mediu şi scurt. Planifică de la coadă la cap: începe de la final şi planifică până la început. Este important ca la începutul fiecărei zi să îţi stabileşti priorităţile pentru ziua respectivă. Planificarea pe termen mediu şi lung te ajută să ţi direcţia bună.
3.    3-numărul magic: începe de dimineaţă cu cele mai importante 3 task-uri, sau aplică alternativa: Obligatoriu – Trebuie – Pot să o fac. Dimineaţa, când nivelul de energie şi concentrare este la un nivel ridicat, este cel mai indicat să lucrezi la cele mai importante 3 sctivităţi din ziua respectivă. Acest obicei antrenat te va face mai productiv, mai mulţumit de tine şi rezultatele se vor vedea vizibil.Motivarea ta va fi la cote foarte bune!
4.    Sistemul de productivitatea a lui Seinfeld-Nu rupe lanţul! Dacă vrei să devi bun la ceva, fă acel lucru în fiecare zi. Inclusiv de Paşte, Crăciun ori alte ocazii festive. Dacă vrei să ai o condiţie fizică bună, de exemplu şi faci mişcare 20-30 minute zilnic, asta o poţi face în fiecare zi chiar şi de 1 Ianuarie după noapteae de Revelion! Păstrează cadenţa şi ritmul, îţi va fi din ce în ce mai uşor şi vei deveni din ce în ce mai bun.
5.    Acţionează. Nu fi perfecţionist - cum se spune în marketing la start-up-uri: „Dacă nu îţi este ruşine cu produsul lansat, înseamnă că ai făcut lansarea prea târziu!”. Ideea de bază este să acţionezi, chiar dacă ai impresia că ar mai trebui planificat, că iţi mai trebuie ceva detalii, că nu şti chiar totul, etc. Acţionează, vezi ce merge şi ce poate fi îmbunătăţit. Este mai bine aşa decât să aloci foarte mult timp acumulării de informaţii şi analizei.
6.    Puţină presiune poate face minuni. Recompensează-te şi asigură-ţi câţiva factori de stress-ca să te împingă atunci când ai nevoie. Lenea şi comoditatea ne lovesc pe toţi uneori, iar obişnuinţa cu zona de confort poate fi letală. Câştigarea şi menţinerea unei zone de confort este un deziderat uman la nivelul de bază al nevoilor umane. Dar este o sabie cu două tăişuri-împiedică evoluţia. Ideal este să fim într-o zonă de confort dinamică, în permanentă schimbare şi evoluţie, ca o spirală. Ieşirea din zona de confort să fie o obişnuinţă, cu scopul de a câştiga o nouă zonă de confort, mai bună şi mai adaptată mediului, dorinţelor şi capabilităţilor tale.
7.    Regula celor 2 minute: Dacă poţi face ceva în 2 minute, fă-o chiar acum. Amânarea pentru altă dată, te va încărca psihic şi sigur îţi va lua mai mult de 2 minute. Este un bun obicei pentru acele lucruri mărunte care trebuiesc făcute şi nu pot fi delegate, cum ar fi: spălatul farfuriilor şi a tacâmurilor după ce ai mâncat, aranjarea patului după ce te-ai trezit şi te-ai dat jos din el, punerea rufelor la spălat în maşina de spălat, aruncarea gunoiului, ordinea rapidă în cameră, trimiterea emailului amănat de 2 zile, etc.Merge foarte bine cu tehnica no.5.
8.    5 minute sunt bune pentru obiectivele de tip „elefant”. Cel mai bun „medicament” împotriva amânării nu este acela de a-ţi propune să tragi tare până termini un task mare şi provocator, ci să lucrezi măcar 5 minute la el. Vei observa că cel mai des vei continua mai mult de 5 minute, în timp ce intri în starea de flux. Dacă ai ceva de făcut care nu îţi place şi te sperie, cele minim 5 minute în care faci lucrul respectiv te vor ajuta să „mănânci elefantul” pe bucăţele, fără să ţi se aplece. De exemplu, dacă tot amâni să faci gimnastică sau mişcare dimineaţa, din diferite motive mai mult sau mai puţin obiective, cele 5 minute te pot ajuta să îţi porneşti un obicei bun, fără să fie un efort prea mare pentru tine. Te vei surprinde plăcut după un timp, că cele 5 minute sunt minim 15 de ceva vreme.
9.    Lucrează cu obiceiuri la îndemână. Este strâns legată de tehnica „5 minute”. Te ajută să creezi rapid şi cu efort mic obiceiuri bune. Alege dezvoltarea unor obiceiuri la îndemână, care să fie uşoare pentru tine. Antrenează-le ca să capeţi experienţă şi uşurinţă în instalarea obiceiurilor. De exemplu,pentru energie şi sănătate, poţi alege să îţi instlezi obiceiul de a bea apă imediat după ce te speli pe dinţi. Este o chestiune uşoară şi la îndemână să bei un pahar de apă pe stomacul gol imediat după ce te speli pe dinţi. Poţi face asta cu acele activităţi care par mari la început: poţi face mişcare 30 minute pe zi, începând cu o serie de 5 minute de gimnastica dimineaţa, zilnic, timp de 10 zile. Îţi va fi uşor să ajungi la 30 minute zilnic în 30 de zile.
10. Cel mai puternic lucru. Întreabă-te care este cel mai puternic lucru (cu cel mai mare impact pentru tine) pe care îl poţi face acum. Apoi aplică  tehnica no.8. Este tehnica no.2 combinată cu tehnica no.5, urmat de tehnica no.8. Un 3 în 1 pentru eficienţa ta personală.Merge foarte bine când îţi dai seama că nu eşti pe direcţia dorită, că „ te-a furat peisajul” şi eşti în urmă cu ceea ce doreai să faci
11. Scrisul este sfânt. Nu te baza pe memorie, scoate-ţi tot ce ai din cap, chiar dacă eşti un geniu. Scrie tot într-un carneţel, într-un fişier sau program, pune-le în listele de to do-uri, scriele într-un app, nu contează. Este cea mai bună metodă de planificare şi de realizare a obiectivelor. Nu contează unde le scrii şi cum păstrezi evidenţa, important este să le scrii şi să păstrezi evidenţa cu ajutorul unor instrumente familiare, la îndemână. Este cu mult mai bine aşa decât să crezi că poţi ţine totul doar în cap.
12. Rutina bate instrumentele. Ai nevoie de disciplină şi pentru mine asta înseamnă două lucruri simple: îmi planific ziua încă de dimineaţă şi îmi ţin un mic jurnal a ceea ce am făcut în fiecare zi. Asta mă ajută să stau pe direcţia dorită, să îmi prioritizez bine activităţile, să scap de task-urile nefolositoare şi să fac ceea ce contează. Îmi salvează foarte mult timp.
13. Simplifică nu complica. Foloseşte instrumente cât mai simple şi mai puţine. Instrumentele sunt bune să te ajute şi să îţi simplifice lucrurile nu să îţi mănânce mai mult timp şi energie. De exemplu, dacă foloseşti google şi eşti mobil poţi folosi cu succes numai contul de google pentru calendar şi contacte sincornizat cu smartphone-ul.
14. Grupează sarcinile mici. Cum ar fi emailul, telefoanele, site-urile de socializare, etc. Programează-ţi timpul pentru sarcinile mici grupate, în intervale din zi când ai energia la un nivel mai mic. De exemplu vizitează-ţi site-urile de socializare după masa de prânz când energia ta este consumată cu digestia.
15. Dresează-ţi emailul şi telefoanele. Dacă nu este o sarcină de servici să citeşti imediat emailurile şi să răspunzi rapid la telefon atunci este cazul să aplici un mic dresaj. Citeşte emailurile doar în anumite intervale orare planificate. Când eşti concentrat pe ceva, nu răspunde la telefon, sună înapoi când ţi-ai propus să te ocupi de telefoane. Îţi poţi „dresa” prietenii, familia, colegii, subalternii sau şefii prin simpla aranajare a unei metode de „semnalizare a focului”. De exemplu, dacă este ceva urgent în familie, pe lângă telefon voi primi şi un SMS în care sunt anunţat că este ceva urgent şi important, aşa am stabilit împreună.
16. Spune NU, Ignoră, Şterge. Antrenează-te să spui nu atunci când este cazul. Nu te încărca cu sarcini doar pentru că îţi este jenă să refuzi. Ignoră mesajele, cererile neimportante şi factorii de distragere. Fă „curat” periodic în activităţile tale. Programează-ţi timp de analiză pentru a ajusta activităţile planificate, dacă eşti prea încărcat mai şterge din ele.
17. Voinţa se consumă. Ţine cont de asta şi să nu cazi în capcana faptului că în situaţii limită voinţa te va scoate întotdeauna la mal. Ia deciziile importante dimineaţa când ai mintea limpede şi energie, automat totul devine posibil peste zi. Voinţa este strâns legată de antrenament dar şi de nivelul de energie fizică şi psihică disponibil. Pe măsură ce energia scade şi nivelul de voinţă este în scădere. O vorbă veche românească spune să nu iei decizii importante atunci când eşti prea supărat sau prea vesel, eu aş adaugă şi nici atunci când eşti obosit-extremele sunt înşelătoare.
18. Programează-ţi intervale de lene. De multe ori vizionarea unui episod din Urzeala Tronurilor, serialul meu preferat, mă repune pe picioare mult mai mult decât un discurs motivaţional de pe TED. Zona ta de confort are rolul ei benefic, iar activităţile preferate la fel. Chiar şi lenea pură face bine uneori. Creierul are şi el nevoie de relaxare, este bine să ţi cont de asta şi să fi realist atunci când îţi planifici activităţile zilnice. Include şi intervale de relaxare, ele vor fi oricum, dar dacă le incluzi în planificare nu vei mai fi frustrat că nu ţi-ai îndeplinit obiectivele din cauza supraplanificării.
19. Fi atent la ritmul tău natural şi armonizează-te cu el. Fiecare are un ritm de viaţă natural, ciclic. Este mai eficient să te adaptezi ritmului tău natural decât să te opui şi să acţionezi în contratimp cu el.Cunosc foarte mulţi oameni care preferă să facă sport seara, eu unul prefer dimineaţa. Sunt unii oameni care învaţă mai bine noaptea, eu prefer ziua. Atunci când mă armonizez cu ritmul meu natural îmi este mai uşor să încep o schimbare şi consum mai puţină energie.
20.  Antrenează-ţi starea de flux. Poate este una din cele mai importante tehnici, chiar dacă este prezentată la sfârşit. Starea de flux se antrenează şi te ajută să te menţii concentrat pe ceea ce ţi-ai propus să faci. Starea de flux se obţine atunci când ai înlăturat distragerile din jurul tău şi te concentrezi numai pe ceea ce faci. Un bun antrenament este cel al porţiilor de 30 de minute. Timp de 30 de minute nu faci altceva decât ceea ce ţi-ai propus. Concentrarea va creşte în timp.

Niciun comentariu: