duminică, 3 ianuarie 2016

Despre voluntariat si oamenii minunati de la Centrul Generatii


Cineva spunea „Voluntarii reprezintă IUBIREA în mişcare!” şi aşa este. Iubirea este un cuvânt puternic  şi frumos, dar total inutil dacă nu se manifestă.
Iar spritul voluntariatului este viu şi trăieşte prin iubirea de de aproape, iubirea pentru cel singur sau pentru cel aflat la nevoie, iubirea pentru viaţă şi pentru frumos.

Pe 5 Decembrie 2015, de Ziua Internationala a Voluntariatului si celebrarea a 25 de ani de existenta a Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, am avut placerea sa-i cunosc pe voluntarii Centrului Comunitar Generatii, cum se poate vedea si aici.

Familia “Generatii” are in componenta 50 de copii si 25 de tineri din familii monoparentale, cu situatie financiara dificila sau din centre de plasament, dar si 25 de varstnici singuri, care vin la Centru in calitate de voluntari. Alaturi de ei, vin saptamanal la Centru si alti aproximativ 50 de voluntari care se implica benevol, trup si suflet, in activitatile organizate.

Am vazut oameni superbi, organizatori priceputi, varstnici si tineri voluntari. Am fost incantat sa vad tineri care participa si se implica mult in aceasta activitate si despre voluntariat am sa vorbesc un pic.

Când vorbim despre voluntariat, vorbim şi vedem parctic implicare, responsabilitate şi curaj! Când vorbim despre voluntariat, vorbim despre:

  • Omenie vs Profit 
  • Iubire vs Egoism 
  • Dezvoltare vs. Stagnare 
  • Cunoaştere vs Ignoranţă
În principal vorbim despre speranţă!

Speranţa este motorul şi sămânţa cultivată de voluntari în sufletele celor pe care îi ajută. Din aceast sămânţă creşte copacul la umbra căruia se vor odihnii şi alte generaţii.

Voluntariatul are multe beneficii şi printre ele, 3 sunt cele mai importante:

  1. Bucuria sau sentimentul împlinirii – acel sentiment că sunt lucruri mai presus de tine, că şi tu eşti o parte a celor lucruri şi că îţi aduci contribuţia la un bine mai mare. 
  2. Aprecierea sau căldura sufletească pe care o aveţi fiecare dintre dumneavoastră atunci când vedeţi ochii copilului, ai bătrânului sau al mamei plini de recunoştinţă pentru faptele tale bune. 
  3. Prietenia sau Comunitatea – acest sentiment este împreună cu bucuria că îţi aduci contribuţia la ceva mai mare ca tine şi apare deorece simţi că esti parte a acestui bine mai mare, eşti legat sufleteşte de cei pe care îi ajuţi.

La Centrul Comunitar Generaţii acest lucru se vede prin faptul că oameni de vârste şi experienţe diferite învaţă, se dezvoltă şi se sprijină recriproc.
Voluntarul dă, dar şi primişte iar recunoştinţa celui ajutat nu are preţ!

Va indemn sa gustati din aceasta licoare minunata care se numeste voluntariat. Sa faceti fapte bune, gratuit, pentru acei oameni mai putin norocosi ca voi. 
Nu este implinire mai mare si cale mai usoara de dezvoltare sufleteasca!
Ne lipseste asta si implicarea in comunitate, dar este ceva ce putem dezvolta la fiecare din noi. 

Daca ei pot atunci poti si tu!

Este un pas bun de inceput de 2016!

Niciun comentariu: