duminică, 8 noiembrie 2015

Tot pentru tine draga leader-cu motivatia cum stai?

Draga leader, cand te-ai simitit ultima oara ca un capitan in fruntea oastei, urmat de oameni loiali, inaintea unei batalii importante?
Cand ai simitit ultima oara energia data de grupul de grupul de oameni pe care ii conduci ca te ridica si te duce catre tinta pe care voi toti o doriti?
Cand ai avut ultima oara inima calda si plina de puterea data de satisfactia oamenilor tai ca au ajuns acolo si ca se bucura de victorie?
Cand ai simtit ultima oara caldura din inima oamenilor care te inconjoara si recunostinta lor ca i-ai adus acolo unde isi doreau?
Cand ai simtit ultima oara siguranta data de grupul tau, de oameni tai, de poporul tau si nu pe cea data de functie/titulatura/bani/posesiuni?

Daca  nu cunosti aceste sentimente inchide aceasta postare si fa altceva, nu este pentru tine!
Daca ai aceste sentimente acum, in muschii tai, atunci bucura-te de moment si lasa postul asta, sti deja despre ce este vorba!
Daca cunosti aceste sentimente dar iti aduci aminte vag de ele, citeste mai departe, mai ai ceva sanse!

Nu te tin de vorba foarte mult, draga leader, dar vreau sa iti aduc aminte de ceva, indiferent ca esti profesor, manager, patron, politician sau un simplu om care doreste sa faca ceva pentru cei din jurul lui. Te-ai intrebat ce ii motiveaza pe oamenii tai? Te-ai gandit ce ii face sa vina la tine si sa ramana cu tine in toate momentele grele sau de cumpana? Daca ai uitat raspunsurile, iti sugerez sa ti cont macar de "cele 7 porunci":
  1. Oamenii te urmeaza daca sunt recompensati corect pentru munca si participarea lor. Asta poate sa insemene: plata corecta, servicii de calitate, produse de calitate la un pret corect, scoli/spitale/autostrazi/profesionisti/etc.pentru cetateni, samd.
  2. Oamenii sunt motivati daca sunt implicati. Implicarea poate fi in comunitate, luarea deciziilor, informarea periodica, comunicarea clara si deschisa cu toti catre toate nivelurile. Oamenii vor sa fie bagati in seama si sa se tina cont de parerea lor, de experienta lor. Oamenii vor sa contribuie.
  3. Oamenii te urmeaza daca sunt integrati intr-o viziune, daca se vad parte a unei misiuni. Lectia Colective este relevanta, misiunea celor care au iesit in strada dupa ce tinerii au murit in club a fost foarte clara. Oamenii nu au avut un leader concret, au avut doar "ingeri cu aripile arse" care au jucat rolul de leaderi. Oamenii au nevoie sa stie si sa simta ca sunt conectati, ca fac parte si trag pentru un bine colectiv, pentru un obiectiv de grup,al grupului lor, nu pentru interese meschine, individualiste.
  4. Oamenii raman cu tine daca sunt valorizati si recunoscuti. Recunoaste valoarea oamenilor si foloseste-o ca sa creasca valoarea grupului. Creste increderea in ei, ca sa creasca increderea in grup si in leader. Arata-le ce este valoros in ei si cum ei fac ceva cu valoare. Promoveaza valorile si recompenseaza efortul. Daca tu nu imi arati ca sunt valoros si merit cum vrei sa iti arat valoare si de ce crezi ca meriti sa te investesc cu increderea mea?
  5. Oamenii te urmeaza si lupta impreuna cu tine daca ii imputernicesti sa faca asta si le acorzi increderea ta. Oamenii sunt puternici si misca muntii din loc daca sunt responsabili si imputerniciti sa isi cladesca propriul destin. Oamenii au nevoie de ocazii, de increderea acordata ca pot si de responsabilitatea faptelor lor.
  6. Oamenii au nevoie de provocari. Rutina omoara energia, provocarea o creste si le sporeste stima de sine. Antrenamentul si schimbarea data de provocare sunt cheia catre evolutie. Intotdeauna exista loc de mai bine, intotdeauna putem fi mai buni, mai eficienti, mai prosperi, mai echilibrati cu natura, mai destepti, mai experimentati, mai creatori, mai aproape de cel de langa noi, mai......buni leaderi.
  7. Cel mai bun leader este cel care creste leaderi. Cel mai bun politician este cel care pleaca relaxat de la putere pentru ca stie ca a crescut oameni politici buni. A crescut oameni care vin din urma sa faca, poate mai bine, treaba pentru care a fost ales. Incrancenarea inseamna dependenta de egoismul tau si rupere de grup, nu mai esti leader, esti altceva mult mai urat si decazut. Promoveaza oamenii care merita, nu iti vor lua locul ci te vor inalta. Fi mentor si invatator pentru oamenii pe care ii conduci, majoritatea oamenilor isi doresc sa cresca, sa evolueze, sa invete si sa devina importanti pentru semenii lor.
In incheiere draga leader, citeste asta:
 "Cea mai mare frica a nostra nu este aceea ca suntem slabi. Cea mai mare frica a nostra este ca suntem puternici peste masura. Lumina din noi, nu intunericul, ne inspaimanta cel mai tare.
Ne intrebam: Cine sunt eu ca sa fiu stralucit, maret, talentat, fabulos?
De fapt, cine esti tu, ca sa nu fi toate acestea?
Esti un copil al lui Dumnezeu. Viziunea ta mica nu serveste cu nimic lumea...In momentul in care ne eliberam de fricile noastre, automat prezenta noastra ii va elibera pe ceilalti!"
Este oare despre tine, draga leader sau despre cei care sunt cu tine?
Este oare despre cei care au murit in Colective sau despre cei care ies in strada sa protesteze?
Este oare despre noi toti, cei care am ramas si mai avem inca puterea sa schimbam ceva?


Niciun comentariu: