vineri, 23 decembrie 2011

Il cunosti pe Mugur ?

Eu il cunosc si de multe ori il caut in perioada asta prin cotloane de suflet si amintiri frumoase.
Era un baiat inalt cu ochii ca marea si o coama de par blond zburlit si aricit.
Era un baiat frumos si cald, multe fete din liceul Caragiale si fostul 32 oftau dupa el.
Aveam cu totii 16 ani cand ne-am cunoscut si am fost un grup de zbanghii si visatori adolescenti.
Iubeam lumea, iubeam viata, ne iubeam prietenii si sufeream din dragoste dupa fete frumoase.
Am facut 18 ani, am terminat liceul, am chefuit si am invatat pe rupte ca sa dam admiterea la facultate. Am fost cu totii si ne-am inscris la facultatea de Constructii si am dat examen cu 4 candidati pe 1 loc.
Era anul 1989.
Anul in care la facultatile tehnice s-au dat subiectele de la Balcaniada.
Anul in care toti baietii din gasca au picat admiterea cu note de 6.
Anul in care ne-au luat in armata.
Anul in care cu totii faceam 18 ani.
Anul in care a fost "Revolutia Romana"
Anul in care Mugur a fost impuscat in cap in fata aeroportului Otopeni, impreuna cu multi alti colegi, militari in termen la o unitate MI.
Despre Mugur si toate visele lui, dspre viata lui frumoasa care putea fi, despre niste parinti care au albit intr-o noapte si care nu mai sunt sa isi planga copilul in continuare, despre.... nu mai gasesti decat o urma firava in cimitirul Eroilor si pe ici pe colo, de genul:
"NĂNESCU Victor-Mugurel, născut în 23 ianuarie 1970, slt. p.m., a fost împuşcat la Bucureşti în 23 decembrie 1989."
Despre ce a fost atunci si cine este vinovat pentru atatea tinereti furate, nimic...
Despre Lovitura de stat din '89, nimic....
Despre 22 de Craciunuri fara un prieten, fara un frate, fara un tata sau fara un fiu la masa, nimic...

Eu il stiu pe Mugur, ii stiu si pe altii, tu ii cunosti ?

Daca da, atunci aprinde si pentru ei o luminare, gandeste-te la ei si la acei minunati oameni care puteau deveni !

Au trecut 22 de ani de la "Revolutia Romana", au trecut 22 de ani in care Dreptatea are tot capul spart !

6 comentarii:

Anonim spunea...

Salut, si pe mine ma cheama Nanescu, cand eram acum vreo 10 ani la scoala, o profesoara mi-a povestit despre el dupa ce mi-a vazut numele.Mi-a spus ca a fost elevul ei si ca a fost impuscat in cap.

Si ca o coincidenta ciudata, in aceeasi perioada a mai existat un Victor Nanescu care a fost general in structurile de securitate pe vremea lui Ceausescu.Nu stiu cat de mult sau cat de putin sunt ruda cu vre-unul dintre ei, dar vroiam sa te intreb daca stii cumva din ce zona era Mugurel Nanescu? eu am rude si bunici care sunt de prin zona Argesului.

Costi Balan spunea...

Salut,
Din pacate nu am detalii despre originile lui Mugur. Parintii lui lucrau in invatamant, tatal era profesor universitar.

Anonim spunea...

O cunosc pe mama sa,care sta in Bucuresti.Tatal sau a murit acum cativa ani,dar nici unul dintre parintii sai nu au lucrat in invatamant.

Costi Balan spunea...

Sunt foarte multi ani de atunci si sper sa vorbim de aceeasi persoana. Eu asa imi aduceam aminte. In cimitirul eroilor revolutiei Mugur are un bust sculptat. Stiu sigur asta de cand am fost la mormantul lui. Am "sapat" mai mult si se pare ca intr-adevar tatal lui a lucrat la Interne pe vreama lui Ceasca. Cu atat mai mult este ciudata moartea acelor copii de 18 ani impuscati in cap la Otopeni. Se pare ca timpul astupa multe inclusiv raspunsul la aceasta intrebare. Mai ciudat este ca incet, incet aceste crime sunt date sub pres si nimeni nu mai vrea sa dezgroape sobolanul putrezit, sunt prea multi bani, interese si imagini vopsite la mijloc. Cred ca voi incheia si eu subiectul, chiar daca rana din inima mea pentru prietenii din adolescenta ramane.

Anonim spunea...

Da asa este.Are un bust sculptat si este inmormantat in cimitirul eroilor din Bucuresti.Probabil vorbim de acceasi persoana,deoarece sunt prea multe coincidente.Tatal sau a fost general din cate imi aduc eu bine aminte,deoarece nu deschid prea des subiectul cu mama lui Mugurel,chiar daca ne vedem destul de des,deoarece este un subiect foarte dureros pentru ea.

Costi Balan spunea...

Atunci clar este vorba de aceeasi persoana. Din pacate nu i-am cunoscut personal parintii si eu parca asta imi aduceam aminte, dupa atatia ani se mai pot incurca. Mugur, sigur a fost in fostul liceu 32 de la Televiziune, actualul Jean Monnet, acolo ne-am cunoscut prin intermediul unei fete Claudia. Nu are rost sa scormoniti dureri vechi in mama lui. Din cate imi aduc aminte din una din ultimele discutii cu el, inainte de a ne lua in armata (el picase admiterea la ASE parca si noi ceilalti baieti din grup la Constructii) era nehotarat daca sa amane armata cu 1 an sau nu. Spunea ca mama lui a insistat sa nu piarda un an si sa faca armata. Asadar, o soarta cruda si nenorocita l-a dus in armata (probabil ca tatal sau a aranjat sa faca la Campina ca sa fie mai aproape de casa) si pe urma aceeasi soarta l-a pus in fata unui glonte ucigas. Din cate stiu multi soldati in termen care au murit atunci la Otopeni inca mai traiau si puteau fi salvati dupa incident, dar au fost lasati sa moara......