vineri, 16 decembrie 2011

Dezvoltare personala - valori si credinte

Salutare dragi prieteni,

Timpul trece si ochii care nu se vad, se uita - zice un proverb romanesc. Cu postarea de azi voi redeschide acest canal de comunicare cu cei curiosi, care cauta si mai ales intreaba!

Am inceput un proiect personal legat de dezvoltarea personala, prosperitate, vocatie, etc. Proiect de ale carui rezultate sa beneficiati si voi cei care treceti cu privirea pe aceste randuri. In etapele acestui proiect am trecut prin multe experiente interesante, am acumulat multa informatie, am inceput sa practic anumite abilitati si sa exersez anumite schimbari pe care le doresc in viata mea. Un lucru interesant a fost momentul in care schimbarea dorita de mine s-a lovit de sistemul meu intern de credinte si valori. De atunci studiez si lucrez mai indeaproape la asta.

Ca sa intelegeti, am sa va dau un exemplu- daca una din valorile tale interne este Etica, explicata ar insemna pentru cineva ceva de genul (lucrurile pot fi foarte diferite de la o persoana la alta): apreciz oamenii cinstiti, am incredere in oamenii pe care ii cred cinstiti, eu sunt un om onest si etic, imi este greu sa pacalesc oamenii, nu imi place sa mint, nu imi place sa insel oamenii, ma simt foarte prost cand cineva ma minte sau ma inseala, nu suport sa fiu pacalit, etc.

Pentru o persoana de acest fel un job sau un business propriu in care va fi nevoita sa minta/sa pacaleasca/ sa ascunda adevarul/ sa arate numai partea frumoasa/etc., sa lucreze in echipa cu oameni care l-au mintit/pacalit/etc., sa aiba un sef care l-a mintit/pacalit/ascuns adevarul/i-a aratat numai partile bune cu intentia de a profita/etc. va fi un chin. Aceasta persoana, pe langa faptul ca se chinuie enorm, nu va avea nici succes in ceea ce face, se poate imbolnavi, isi poate strica relatiile cu cei din jur, va pierde bani, timp si sanatate pentru ca face ceva impotriva unei valori interne puternice. Aceasta valoare daca este importanta (pe unul din primele 3 locuri in ordinea importantei) il va impiedica mereu in jobul sau businessul descris mai sus.

Care este concluzia: mai inainte de a te apuca de ceva (o slujba noua, un business nou, o activitate noua) este bine sa sti care iti sunt valorile, care este ordinea importantei lor si ce inseamna ele pentru tine. Aceste valori pot fi acceleratorul prosperitatii tale, ale vietii tale frumoase, ale implinirii tale daca te folosesti de ele si nu lucrezi impotriva lor.

Pentru mine valorile sunt diferite de credinte. Sa va dau un exemplu: Etica este o valoare in sensul celei descrise mai sus si declaratia "Eu cred ca este mai bine sa fi sarac dar cinstit decat bogat si mincinos!" - poate veni din credinta: Oamenii bogati sunt mincinosi/Cei cinstiti trebuie sa fie saraci/Nu poti fi bogat decat daca esti necinstit/Toti oamenii bogati sunt necinstiti.
Credinta se bazeaza pe o valoare dar este diferita, iata cum:
 • una este ca tie sa nu iti placa sa minti sau sa fi mintit si alta este sa crezi ca toti oamenii bogati sunt mincinosi.
 • una este ca tu sa faci afaceri etice si sa faci si bani din asta si alta este sa nu te apuci sa faci afaceri/bani pentru ca, datorita credintei tale, va trebui sa minti sau sa fi necinstit.
 • una este sa nu iti mearga/sa nu ai succes intr-o actiune datorita faptului ca actiunea respectiva este impotriva valorilor tale si alta este ca sa nu actionezi deloc datorita unei credinte care generalizeaza prea mult (echivaleaza experienta unora cu anumite persoane, cu toate posibilele experiente ale tale cu alte persoane).

Cred ca am intrat prea mult in limbaj NLP si am sa ma opresc aici cu diferentele dintre valori si credinte. Aceste 2 concepte sunt strans legate intre ele dar diferite in acelasi timp.

De o vreme incoace, urmaresc cu interes un nou site/blog, cel al lui Pera Novacovici. El are un curs interesant legat de vocatie. Ce mi-a placut este ca a inceput acest curs virtual cu lamurirea si ierarhizarea valorilor interne. Are un exercitiu interesant despre cum sa iti faci ierarhia valorilor aici.

La sectiunea de comentarii am vazut multe raspunsuri ale celor ce au facut exercitiul si am facut o statistica a raspunsurilor de pe site. Cu toate ca multi dintre cei care au raspuns sunt tineri, a iesit ceva interesant. Pera a provocat cititorul sa isi faca ierarhia valorilor interne si a folosit ca exemplu 7 valori: Libertate, Sanatate, Banii, Iubirea, Adevarul, Familia si Prietenii. Am facut o statistica a raspunsurilor si rezultatul m-a surprins un pic, iata valorile in ordinea importantei:

 1. Sanatatea - 50% din respondenti
 2. Libertatea - 43.5% din respondenti
 3. Iubirea - 24% din respondenti
 4. Familia - 11% din respondenti
 5. Banii - 28,3% din respondenti
 6. Adevarul - 11% din respondenti
 7. Prietenii - 17,5% din respondenti

Adunate nu fac 100%, ci este o statistica evaluata, aici m-am ajutat si de urmatorul clasament: din 100% respondenti 50% au pus Sanatatea pe locul 1 - din acestia, pe locul 2 au pus Libertatea (32.6% din 100%), pe locul 3 au pus Iubirea (15,21% din 100%) si pe locul 4 Familia (11% din 100%).

Interesant cum multi oameni au pus Banii pe ultimele locuri, contra obiceiurilor si societatii in care traim. Pentru mai mult de jumatate dintre ei este mai importanta Sanatatea, Libertatea si Iubirea!

Ca sa vedeti orientarea esantionului, la valoarea Bani, clasamentul este urmatorul:

 • au pus pe locul 1 Banii doar 2,17% din respondenti;
 • pe locul 2 - 4,34% din respondenti;
 • pe locul 3 - 10, 86% din respondenti;
 • pe locul 4 - 13,04% din respondenti;
 • pe locul 5 - 28,26% din respondenti;
 • pe locul 6 - 13,04% din respondenti;
 • etc.

Pentru mine este incantator sa vad ca sunt multi oameni cu valori orientate catre principii general valabile: poti sa ai o multime de bani dar ii ai degeaba daca nu ai sanatate si libertate ca sa te bucuri de ei; poti sa ai o multime de bani dar nu vei fi intreg daca nu ai parte de iubire adevarata si de o familie care sa te implineasca.

Alta latura este ca majoritatea ar minti pentru bani (Adevarul este in urma Banilor) si aici ma intorc la exemplele anterioare si pot spune ca daca valoarea Bani este mai importanta si mai tare decat Adevarul/Etica poti functiona si avea rezultate in situatiile descrise. Intrebarea este: Cum influenteaza acest lucru oamenii din jurul tau dar mai ales cum interactioneaza asta cu valorile mai importante pentru tine?

Stiu ca cei care i-au raspuns lui Pera sunt doar o mica parte a celor din jurul nostru, nu toata lumea ii citeste site-ul si nu toata lumea este interesata de dezvoltare personala, dar este o statistica de care m-am folosit.

Pe tine te intereseaza dezvoltarea personala ?

Niciun comentariu: