Intr-o seara frumoasa de primavara, stateau la o sueta in pavilionul cel nou din curte. Discutau si sorbeau pe indelete din vinul rozaliu cu gust dulceag si parfum de struguri copti. Din cand in cand Toma cadea pe ganduri, ochii lui se miscau de la stanga la drepata privind in sus si coborau pe urma in jos in stanga si dreapta. Toma ofta si nu era atent la conversatie. Taietorul de lemne a observat asta si l-a intrebat pe Toma: "Ce te munceste Toma, ce iti este greu sa faci?". Toma a zambit si i-a spus: "Hei Antrenorule, chiar asa de usor pot fi citit ?!" Taietorul a zambit si el si i-a raspuns: "Ei Toma, hai spune-mi ce se intampla, ce vrei sa faci ?"
Asa a inceput Toma sa ii povesteasca despre decizia pe care o avea de luat si nu putea sa se hotareasca. Parca era vorba de ceva legat de o slujba noua, de cumparat ceva pentru el, de un cadou, de o investitie, de ceva important legat de viata lui, nu mai conteaza-important era ca nu reusea sa se decida si nu stia cum sa faca sa treaca peste acest obstacol !
Atunci taietorul de lemne i-a povestit o intamplare auzita de el la o intalnire a taietorilor de lemne. Iata despre ce era vorba:
Langa Padurea Neagra, unde toata lumea stie ca este cea mai buna scoala de taietori de lemne, era un sat care avea o pasune. Pe aceasta pasune, un biet magarus statea lihnit de foame in fata a doua capite de fan. Ambele erau atat de apetisante si frumoase si ambele la discretia magarusului. Dar el, sarmanul, statea priponit in fata lor si se uita cand la una, cand la alta, ii era greu sa se decida din care sa manance. Isi facea tot felul de ganduri in cap: daca una este mai buna decat cealalta, daca face o alegere care nu o sa ii convina, daca se intampla ca alta data si gresea, etc. Magarusului ii era teama , foame dar tot nu se putea decide.
Din intamplare, pe acolo a trecut un grup de taietori de lemne veniti la scoala impreuna cu Maestrul Taietor, profesorul lor. L-au vazut pe magarus si au observat situatia. Atunci maestrul i-a intrebat pe discipoli: "Ce ar trebui sa faca magarul in situatia data? Ce sfat ii putem da, daca el ne-ar cere ajutorul?"
Atunci discipolii, ca niste buni si scoliti taietori de lemne ce erau, au inceput sa analizeze, sa aplice tot felul de tehnici invatate si sa scoata la iveala recomandari. Unii spuneau ca dupa culoarea si mirosul fanului ar trebui ca magarul sa guste din capita din stanga. Altii spuneau ca dupa orientarea copacilor din zona si miscarile lunii, ar trebui ca magarusul sa manance din cea din dreapta. Altii au facut o analiza a starii magarusului si o masuratoare a aurei energetice si i-ar recomanda magarusului sa manance din cea care se simte cel mai atras. Asa au tot vorbit, au argumentat, chiar s-au aprins un pic-deh, erau taietori de lemne cu experienta. Chestia este ca nu au ajuns la o concluzie comuna. Singurul lucru cu care au cazut toti de acord a fos ca magarusul trebuia sa se decida, altfel lesina de foame si asta trebuia sa o faca in urmatoarele 2 ore si 37 de minute - conform observatiilor.
Maestrul a zambit si le-a spus ce sfat i-ar da el magarusului: "L-as sfatui pe sarmanul magarus sa ia o gura de fan din prima capita. Sa o mestece incet, sa o rumege si sa se bucure de ea. Pe urma sa ia o gura de fan din cealalta capita, sa o mestece, sa o rumege si sa se bucure de ea. Dupa asta va sti cu siguranta din care va dori sa manance, care ii va place mai mult!"
Discipolii au mai invatat o lectie si cand au terminat scoala au primit toti cate o sapca de antrenor.
Asa s-a terminat povestea Taietorului de lemne.
Toma a ramas relaxat pe scaun si gandul lui era la decizia pe care dorea sa o ia.
Ochii lui se miscau la fel, chiar daca nu in aceeasi ordine, dar respira mai profund si vorbea cu un alt ton. Trupul ii era relaxat si avea o senzatie de bine in zona pieptului.
Unii din voi s-ar putea intreba cum a facut Toma de s-a decis?
Pai, a gustat si el (chiar daca uneori a facut-o imaginar), s-a bucurat de fiecare optiune si s-a decis catre cea pe care a asociat-o unui semtiment de bine si placere.
Alti carcotasi ar intreba: "Si daca avea de ales intre ceva care nu ii prea facea placere?"
Este acelasi raspuns: ar gusta si ar alege-o pe cea asociata cu un sentiment mai confortabil decat cealalta.
Totul este sa gusti din fiecare: sa te asociezi ca si cum ai fi luat deja decizia, sa te "imbarci" in situatia respectiva, sa vezi ce vezi acolo, sa auzi ce auzi acolo, poate sa dai atentie la mirosuri si temperatura. Atunci poti sa simti, ce simti si poti lua o decizie mai usor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu