joi, 10 iulie 2008

Calculatorul din capul meu-partea VI

Ma uit de ceva zile la ingredientele pe care le-am aranjat in partea itermediara si nu eram hotarat sa ma apuc de ceva anume, nu se materializa in mintea mea reteta, doream sa fac o combinatie de arome, gusturi si trairi. Nu imi dadeam seama de ce nu gaseam impulsul necesar sa incep. M-am tot invartit in jurul ingredientelor ca bucatarul ce doreste sa inceapa dar nu este convins.

Deodata mi-am dat seama! Am realizat despre ce era vorba! Ceea ce doream sa fac nu era aliniat cu trairile mele interioare. Eu am nevoie de ordine si structura, de un punct de unde sa incep si de unul unde trebuie sa ajung. Daca le am pe acestea si o idee despre pasi/structura atunci ambalam motoarele si ii dau drumul catre obiectiv.

Asa ca am stat un pic sa ma gandesc unde vreau sa ajung (de unde plec stiu-de la ingredientele retetei) si ce pasi sa fac. Incet, incet se contureaza o "harta" in mintea mea, unde vad locul in care vreau sa ajung, locul unde sunt, vad traseul pe care pot merge si cateva variante, ma uit si studiez obstacolele ce pot aparea, incep sa caut resursele de care am nevoie sa merg prin harta ca sa ajung acolo unde doresc. Este ceva ca si calatoriile negustorilor care cerceteaza bine harta mai inainte sa porneasca.

Mai stau si ma gandesc cum este in locul de unde pornesc, ce ma face sa plec mai departe, ce am bun si pretios acum si pot sa iau cu mine ca sa ma ajute in calatorie.

Ma uit cu ochii mintii la locul unde vreeau sa ajung si la "bogatiile" pe care le gasesc acolo, pe urma ca si Dorothy din "Vrajitorul din Oz" stau si contemplu cu bucurie inceputul drumului, calea pana acolo si tot ceea ce am de urmat, alaturi de "resursele" mele. Ma gandesc la primul pas, la urmatorul, ma pregatesc de drum, si ma imaginez in cele mai mici detalii cum este cand voi ajunge la destinatie.

Aud un chichot infundat in spatele meu, ma intorc iritat sa vad cine rade de harta mea. Ma uit si vad programul Maimuta care rade cu mana si coada la gura. Ma incrunt la ea si ridic sprancenele a semn de intrebare!? Ea imi arata cum m-am indepartat de scopul initial al articolului si zice ca si eu sunt maimuta uneori. Bine, bine, ai dreptate hai sa ne intoarcem la reteta noastra !

Hai sa vedem: metafora am pus, cred ca si transa isi face efectul....., da, da, un pic de strategie cu vise, dar o sa mai punem un pic. Hai sa vedem cum facem sa preparam ceva cuvinte care schimba minti si nivele neurologice. Maimuta a luat deja ceva nivele si se joaca cu ele, unele se aliniaza, altele nu, ea le inavarte, le mirose, le asculta atent, le SCUTURA !!!

Nu bestie paroasa, lasa-le in pace !!! tip la ea, Nu vezi cum imprastii cu credintele si valorile mele peste tot !!! Si ce daca daca unele sunt limitative, sunt ale mele!!! Lasa-ma pe mine sa le schimb si sa le aranjez !

Uf... si Maimuta asta, ce isi baga ea nasul pe unde nu trebuie ! O sa incerc sa ii arat ceva legat de reteta mea ca sa fie atenta la un lucru si sa imi lase credintele in pace.

Ia sa vedem care-i treaba cu aceste cuvinte care schimba minti. Lucrurile stau cam asa: cuvintele chiar daca nu au in comunicare un rol foarte mare (cam 7% este participatia lor in comunicare, restul se impart in 38% limbaj paraverbal-tonul, ritmul vocii si 55% limbaj nonverbal-postura, gestica, limbajul trupului) totusi ele influenteaza mintea nostra, chiar o poate schimba. Si aici ma refer nu numai la cuvintele pe care le auzim din exterior sau le spunem cu voce tare ci si la dialogul nostru intern-la ceea ce auzim in capul nostru si la ce ne spunem in gand (nu sunt nebun, uneori auzim in capul nostru vocea cate unu miniEU ce tot ne spune niste lucruri, de genul: Un barbat este responsabil si dur! sau O fata buna este supusa si ascultatoare!), acest dilog intern este generat de diferite situatii, credinte, valori, experiente, poate fi o reactie la stimului externi (in marea majoritate a cazurilor) sau interni.

Asa ca ori de cate ori auzim cuvinte sau le spunem in gand, acestea genereaza in noi trairi si scot la suprafata cu o viteza uimitoare (de cele mai multe ori nici nu suntem constienti de asta) imagini, sunete, mirosuri, senzatii si experiente legate de semnificatia lor. Genereaza in capul nostru o serie de exercitii ale creierului, un fel de antrenament sa retraiasca semnificatia acelor cuvinte. Daca ne aducem aminte de ce am vorbit in alte articolele precedente legate de Perceptie si Harta realitatii, prin care vedem lumea si verbalizam experiente, o sa ne dam seama despre ce este vorba.

Sa va dau un exemplu:

Ca ocupatie de baza sunt trainer si imi place foarte mult asta! In training folosesc asa numitele name-tag-uri (foi de hartie sau carton indoite pe care participantii isi scriu prenumele, le lasa pe masa in dreptul lor in asa fel incat toata lumea sa vada cum ii cheama). Acestea sunt folositoare pentru mine ca sa ma pot adresa pe nume participantilor rapid si cu eforturi minime, dar si celorlalti participanti ca sa se cunoasca mai usor. Cred ca ati inteles despre ce este vorba. Pana acum 2-3 ani cand rugam participantii sa isi scrie prenumele pe name-tag le spuneam ca imi este mie mai usor si asa le voi retine numele mai repede. Si totul era OK.

Dar de vre-o 2-3 ani incoace am folosit o alta formulare, era ceva de genul: Va rog sa va scrieti prenumele pe aceste etichete de nume, ne este de folos tuturor ca sa stim cum ne apelam unii pe altii, dar mai ales mie, deorece sunteti multi si imi este greu sa retin numele tuturor! Am folosit aceasta expresie cam 2 ani la rand la fiecare curs, in forme asemanatoare condimentate cu ceva autoironie (ca sunt mai batran, etc). Si am avut foarte multe cursuri! Stiti care a fost efectul !? Incet, incet imi era din ce in ce mai greu sa retin numele cursantilor, pe urma numele persoanelor pe care le cunosteam. La un moment dat chiar puneam asta pe seama varstei. Dar, totusi, am doar 38 de ani, nu cred ca ma sclerozez asa de repede !

La un moment dat, de cand am inceput sa studiez NLP, am avut o revelatie, mi-am dat seama ca sunt cuvinte care schimba minti! Si eu am folosit astfel de cuvinte cu mine si am reusit sa imi schimb incet, ceva in mine, de imi era greu sa retin numele persoanelor pe care le intalneam. Practic ori de cate ori spuneam lucrurile respective, in inconstientul meu se declansau acele trairi, experiente cand eu uitam numele persoanelor intalnite, chestii care ajungeau in creier si scoteau de acolo strategia mea de a uita. A functionat perfect, doar faceam exercitii foarte des si creierul meu a ajuns foarte bine antrenat sa faca asta: sa ii fie greu sa retina numele persoanelor.

Acum am revenit la formula: Imi va fi mai usor sa va retin numele! si intr-adevar imi este mult mai usor sa retin numele persoanelor pe care le intalnesc. Inconstientul meu stie cum sa faca asta!

La fel se intampla si atunci cand cineva care are influenta asupra ta iti spune: Nu esti in stare sa faci asta... ! Esti un nimeni ! Nu vezi cum ceilalti fac asta.... si asta.... !?. Uite asa, daca o repeta destul de des, ajung astfel de cuvinte sa fie un bun antrenor al creierului tau si inconstientul tau le va prelua ca pe niste comenzi. El va aduce la suprafata toate acele experiente in care nu ai fost in stare, nu ai putut sa faci asta... si asta.... Atunci inconstientul tau, care stie cum sa faca sa nu fi in stare va executa comanda. IAR TU CHIAR NU VEI MAI FI IN STARE !


Poti sa cazi in mlastina vrajitoarei rele ! La fel se intampla cand parintii isi molesteaza verbal copii, cand partenerii reproseaza si critica sau cand tu iti vorbesti in capul tau si iti spui: Nu o sa iasa, este prea destept pentru mine!, sau Nu cred ca se va uita la mine, este prea frumosa si are atatea alte alegeri, nu cred ca ma va alege pe mine !, sau Of, iar mi-a iesit pisica neagra in cale, o sa am ghinion !, sau Eu sunt prea sarac sa imi pot permite vreodata asa ceva ! si multe, multe altele. Toate aceste cuvinte sunt ca niste vraji urate, ce incearca sa te traga in jos, in mlastina programelor neuro-lingvistice negative! Mai multe de atat, unele din ele ne creaza credinte puternice, care actioneaza ca niste programe puternice si carora ne supunem neconditionat uneori (vezi superstitiile, conditionarile din copilarie, conditionarile religioase, etc).

Hei, nu te intrista Maimuta bleaga! Uitasem ca Maimuta din capul meu era atenta la ce scriam! Nu toate cuvintele schimba mintea in ceva ce nu dorim. Doar sti si tu ca sunt multe altele care schimba minti in bine ! Acelea sunt cele care te imping sa fi vesel, curios, multumit, in siguranta, fericit !

Putem sa fim noi vrajitorii cei buni si sa folosim cat mai des acele cuvinte care ne schimba, in sensul in care dorim sa ne schimbam si care ne programeaza neuro-lingvistic cat mai bine pentru a ne atinge scopurile noastre. Doar fiecare este animat de un scop in viata, numai ca se intampla ca uneori sa nu il zarim foarte clar.
Putem sa fim atenti la ce vorbim, sa fim selectivi la ce auzim si mai ales sa ne alegem cu grija cuvintele si intelesul lor pentru noi, in dialogul nostru intern. In loc sa spunem: O ce nasol este azi ! putem spune Azi cred ca este o zi misto si provocatoare !, sau Cred ca o sa imi iasa acum ! in loc de Nu mai am nici o speranta !, etc. Ne putem programa singuri ca sa gasim fericirea, mintea noastra stie cum sa o faca, numai sa o lasam sa o faca !


Data viitoare vom lasa Maimuta sa se joace un pic cu nivelele neurologice, mai ales cu cel de Credinte/Valori. Va iesi o prajitura buna pana la sfarsit, o sa vedeti !

Dar pana atunci, hai sa fim ca Dorothy si impreuna cu ce ne este drag noua, sa ne uitam la frumosul drum ce se asterne in fata noastra, drum ce duce la telul pe care il dorim acolo in adancul minunatei noastre fiinte.

Niciun comentariu: