sâmbătă, 19 septembrie 2015

Pentru tine drag „Leader”- alune, măgari şi leadership



Ce ar putea avea în comun aceste 3 lucruri sau care ar fi coordonatele lor comune?
Păi cam au, ar zice nea Mărin şi nu trebuie să facem o cercetare filozofică.
Dacă ne uităm în majoritatea companiilor de pe piaţă este un puternic vid de leadership. Nu mai zic de politică şi crizele din Comunitate. Leul se aşteaptă ca puii de lup să fie lupi dar se poartă cu ei ca un măgar, iar atunci apare problema.

Poza alăturată este grăitoare, dar nu asta ar fi problema cea mai mare, că le dai alune şi primeşti maimuţe. Asta este o rezultantă naturală pe dulcele nostru plai mioritic. Romanul indura multe.
Din fericire maimuţa poate fi dresată şi pentru alunele tale să presteze la un nivel comod pentru tine sau pentru conducerea companiei. Problema apare atunci când te apuci să zbieri ca măgarul, să dai din copite, în stânga şi dreapta, să faci multă balegă pe toţi cei care sunt sub coada ta şi să te aştepţi ca maimuţa să facă ca lupul. Şocul mare este că nu vei auzi un lup mârâind la concurenţă şi vânând clienţii in haită si nici realizandu-si sarcinile cu responsabilitate. Vei primi răgete răguşite de frică, nasuri aburinde pe lângă coada ta şi multă balegă în loc de profit. Başca că unii lupişori nu mai suportă mirosul şi pleacă la alta haită, iar maimuţele rămân la tine şi se transformă încet, încet în măgăruşi.

Povestea, tristă, este la nivel naţional, nu numai într-o amărâtă de companie. Transcende gardul firmei şi graniţele tării şi se plimbă prin Europa. Este năucitor să vezi că acum, după minim 50 de ani de studii şi cercetări, descoperiri şi modele de business, metoda biciul şi morcovul este încă cea mai des folosită. Am observat ca discret si cu multe justificari de eficientizare costuri/criza morcovul dipare, dar biciul nu. Este năucitor şi dezastruos pentru un mediu de business fragil ce se desfasoara într-un mediu politico-economic schimbător. Năucitor este că şi numărul profesioniştilor scade vertiginos. Te loveşti de acest lucru la frizer, la service-ul auto, la medici şi în spitale, în şcoli şi grădiniţe şi în multe companii de stat sau private. Un prieten haios spunea că poate au facut ruşii un virus să elimine profesioniştii din ţară! Partea proastă este că îi elimină şi prin alte părţi. Este îndeajuns să te uiţi la ştiri şi să vezi la ce se pretează primarul capitalei, prim-ministrul şi o întregă haită flămândă de politicieni, angajaţi ai statului si mai ales oameni de aşa zise afaceri. Ce mă îngrozeşte pe mine este că nu mai ai speranţă nici in ţările europeene pe care le credeai cu capul pe umeri. Vestul nu mai este în stare să facă faţă crizelor: economice, greceşti, politice, cu migranţii, etc. Este bătaie pe o învăţătoare bună, abia găsesti un medic bun, abia mai gasesti o tara normala in care sa muncesti cinstit si sa te bucuri de asta. Profesioniştii devin rara avis.

Cum o vorbă românească spune ca: „Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii!”, mă uit mai aproape în grădina noastră şi le spun „leaderilor”:
„Dacă o persoană merge într-o direcţie şi, după o vreme, se uită în spatele lui şi acolo sunt oameni, atunci este un leader! Dacă nu este nimeni, atunci a făcut o plimbare...” Daca un politician crede ca poate fura fara ca nimeni sa il vada, se inseala. La fel de mult se inseala daca crede ca romanul este vesnic prost si nepasator.

Un leader are viziune, responsabilitate şi este ca lupul alfa ce are grijă de toată haita. Trăim vremuri interesante şi mai sunt oameni buni, înca se pot creşte leaderi din ei. Lucrurile se mişcă cand de jos încep să se mişte.
  Ar fi frumos să avem un cap luminat şi leader charismatic în acelasi timp, dar nu îl vad eu acum, sper să apară.
Până atunci hai să mai lăsăm biciul şi să ne uitam la lupişorii din haită, sunt lupi sau măgăruşi?
Dacă sunt măgăruşi, oare leaderul rage sau mârâie?

Niciun comentariu: