marți, 19 iunie 2012

Moşion Gheorghe sau puterea unei convingeri


„Am aflat că resursele de care avem nevoie pentru a ne transforma visele în realitate sunt chiar în noi, aşteptând ziua în care ne hotărâm să ne trezim cu adevărat şi să ne cerem dreptul la strălucire!”
Anthony Robbins-Descoperă forţa din tine

Am promis după Maratonul Regal să scriu câteva vorbe despre Moşion Gheorghe, arădeanul care la 79 de ani aleargă semimartonul cu timpi destul de buni şi pentru cineva care are 30-40 de ani. Îmi place să mă ţin de promisiuni şi am creionat un articol.

Moşion este un om din Arad, modest în purtare dar puternic şi frumos în suflet. Am avut onoarea să alerg împreună cu el la Maratonul Regal din 10 Mai 2012 şi să stăm de vorbă după dineul oficial la care am fost invitaţi de Casa Regală. Are în el ceva care care te duce cu mintea şi inima la bunicii din poveste, o aură de pace şi linişte care te cuprinde imediat ce te apropii de el. Pentru orientalişti ar fi ca un discipol budist ce a aflat echilibrul şi pacea, pentru mine a fost aceea imagine vie a bătrânului împăcat cu sine şi cu cei din jur, sincer şi poate inocent, cu ochii vii şi inima caldă a celui care îi iubeşte pe toţi.

După cursă, cei care nu îl cunoscusem personal dar auzisem de el am tăbărât ca liota de copii pe cel ce împarte acadele. Moşion, modest şi ruşinat un pic de năvala noastră, ne-a ascultat pe toţi, ne-a strâns mâinile şi ne-a zâmbit tuturor, copleşit de atâtea laude, cu ochii umezi de emoţie nu a apucat să zică decât: „Numai cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit. Dacă El vrea, mai alerg şi mai trag şi pe alţii după mine, că tare bine e să fi sănătos!”

Mai târziu, pe înserat, după dineu, am avut ceva timp la dispoziţie numai noi doi şi am avut ocazia să îl descos un pic. Povestea lui pe scurt este cea a unui copil simplu, bolnav la plămâni care a trăit cu frica morţii până a avut o revelaţie la vârsta când alţii aveau deja familie şi copii. Nu s-a însurat deorece, spunea el, nu avea rost să împovăreze şi alt suflet cu boala lui şi lipsa de speranţă. Când era în armată, a fost o perioadă internat într-un sanatoriu TBC. „Acolo, spunea Moşion, am văzut tristeţea oamenilor internaţi. Era un santoriu frumos, la munte, ca în povestea cu un picior de plai, pe-o gură de rai, dar îţi plângea sufletul cand vedeai bolnavii ce nu mai aveau viaţă în ochi şi speranţă în suflet. Atunci mi-am zis că nu vreau să ajung ca ei, morţi vii!” Aşa s-a apucat Moşion de alergat şi a alergat de pe la 40 de ani până când la 52 de ani s-a produs miracolul: boala de plămâni a dispărut ca prin farmec, fără doctori, fără medicamente, fără operaţii. Doar credinţa şi ambiţia unei speranţe de a fi sănătos. Acum, la aproape 80 de ani, Moşion este un exemplu de învingător, care participă la majoritatea evenimentelor sportive din ţară (Maratonul Cluj, Maratonul Regal, Maratonul Internaţional Bucureşti, Maratonul Apusenilor, etc). Poartă după el căteva file dintr-o agendă veche, pe care a scris cu mâna lui vorbe de îndemn la sănătate. Celor curioşi le dă câte o filă, scosă cu grijă din rucsacul de alergător în care Moşion îşi poartă echipamentul. Am primit şi eu una, pe care cu drag o împărtăşesc cu tine, cel ce citeşti aceste rânduri. Iată ce scrie Moşion:

„Vrei să fi sănătos? Umblă şi alergă pe jos!
Vrei să ai bună sănătate? Aleargă mult chiar şi departe!
Nu-ţi fie teamă că te vei rătăci, că tot pe aici ve fi!
De la 12 ani cu un plămân cu sechele până la 52 de ani. Viaţă în saramura iadului, cu transpiraţii şi oboseli nonstop! La 52 de ani stratul la alergări = TRATAMENT. Tratament pentru reducerea kilogramelor peste barem care mă torturau nonstop datorită plămânului bolnav. De la un start la altul tratamentele se prelungeau în kilometrii cu oboseli, transpiraţii dar şi cu kilograme mai puţine. Acum sunt curat şi alerg sănătos să dau dovadă şi altora!
Ghiţu Moşion 78 de ani şi 6 luni, Arad.”

Să trăieşti Moşioane şi să te vadă cât mai multă lume. Lume care să facă sport şi să fie sănătosă după exemplul tău!
Moşion este un exemplu viu de cum poţi face minuni folosind resursele din tine, indiferent de vârstă, de condiţie materială sau de starea sănătăţii. Sportul, alergatul în particular, te ajută să fi sănătos, să ai energie, chiar şi să îţi realizezi speranţele sau visul. Dacă încă nu crezi, întreabă-l pe Moşion Ion, va alerga la Maratonul Apusenilor!

Niciun comentariu: