joi, 24 mai 2012

De ce să il votez pe Nicuşor Dan ?

Iată că ne apropiem cu paşi repezi de alegerile pentru primăria Capitalei/primarii de sector şi cum nu pot sta prea mult departe de politică (deşi mi-am jurat în barbă şi pe un post mai vechi :-)) m-am întrebat ca un personaj al lui Nenea Iancu:
"Da eu, EU, cu cine votez ?!?"

M-am uitat pe eşicherul politic al campaniei şi m-am crucit un pic de ce am văzut. Sunt obişnuit să trăiesc un continuu caragialism al vieţii în târgul Bucureştilor cu vis de capitală Europeană şi iz de rahat fanariot, dar acum mă duc la vot şi vreau să mă informez. Văd tot felul de figuri caricaturale construite din mucava slinoasă pe post de candidaţi la primărie, ca de exemplu:
  • Piedone-pseudomafiotul care trăgea televiziunile după el prin pieţe când era la sectorul 6 acum ceva ani. Din disperare de imagine răvăşea tot indiferent dacă unii comercianţi erau OK sau nu, tot ce conta era imaginea, în rest submediocru la realizări;
  • "Baronii" şi "Bufonii" din fotbal se cred ctitori de oraşe după ce au ctitorit ceva aşezăminte creştine. Aici discutăm despre Gigi şi Iordănescu care au "demonstrat" atâta simţ civic şi implicare in societatea civilă a oraşului încât sigur o să ia ceva voturi (plătite urătorilor de la palat)-no comment că ne ia greaţa;
  • "Micul gigant" cu porecla de Virinel, care încă mai crede că virilitatea mai ţine de banii tăticului şi doreşte să se salveze de la faliment prin ciolanul de primar.
  • Prigoană, Oprescu şi restul găştilor de coloratură diferită dar de aceeaşi "frăţie", juraţi toţi pe acelaşi sânge albastru al banului;
Printre ei răsare cu un nout tip de campanie şi un nou profil de candidat - Nicuşor Dan.
Mediatizat pe on line (reţele sociale, blogosferă, etc) şi real life prin voluntari şi fluturaşi răspândiţi prin tot oraşul. Figură nouă care are o campanie de marketing bine pusă la punct pe segementul ţintă al votanţilor din mediu virtual. Am stat şi am citit despre el: Manafu îl promovează, facebookul urlă despre el, Cristoiu îl votează şi a semnat în direct lista de adeziune, Madame Blogary nu îi acordă încredere dar scrie despre el, puştimea se distrează şi gustă iarbă la concertul pentru adeziuni, etc.

Da, a reuşit să agite un pic spiritele, să atragă atenţia şi să se facă remarcat. Omul a mai fost prin politică, aripa tânără a ţărăniştilor după cum spune chiar el, s-a implicat activ în multe proiecte civice şi are ceva merite la activ - inclusiv medalia de la olimiada de matematică :-)

Declaraţiile lui politice sunt asemănătoare cu declaraţiile din campaniile multor altor candidaţi.
Ce nu am văzut încă: un plan de proiect prin care să ne comunice cum va realiza ceea ce promite (nu că aş fi văzut la alţi candidaţi) dar m-ar fi ajutat un pic. Să îmi explice şi mie, un simplu inginer cu o mare dorinţă de structură, cu ce resurse, echipă, plan şi obiective va face ceea ce promite.
 Dacă cineva ştie îl rog să îmi explice şi mie prin comentarii, chiar sunt curios şi chiar ar fi o oţiune pentru ştampila votului meu în acest caz !

Aşadar, va rog şi vă rog mult să îmi răspundeţi la întrebarea:

De ce să îl votez pe Nicuşor Dan ?

4 comentarii:

Razvan B spunea...

o intrebare cu prea multe raspunsuri: 'de ce sa il votez pe nicusor dan?' - este din afara sistemului politic/afacerist - a reusit sa blocheze mari rechini imobiliari cu resursele omului de rand - este un iubitor al bucurestiului (ce a ramas din el) - este interesat de urbanism, oras si oameni - stie ce inseamna o societate civilizata (a trait ani multi in franta). mai mult ?

Costi Balan spunea...

Salut Razvan B şi mulţumesc pentru răspunsul tău, asta am văzut şi de pe site-ul lui şi ştiam isprăvile lui din presă. Sunt sincer interesat de această opţiune de vot. Eu sunt la bază inginer şi am o structură mai aplicată. Mă gândesc cu ce echipă va face el ceea ce ce promite, care sunt resursele pe care le are şi care sunt cele pe care nu le are dar le-a identificat şi măcar un plan cu ceva obiective mai concrete (SMART). Şi ca să răspund la întrebarea ta, da aş vrea ceva mai mult, sau mai bine zis ceva mai specific/concret, pentru că am studiat şi eu site-ul oficial.

Razvan B spunea...

salut,

intr-adevar raspunsul meu era mai curind la intrebarea 'de ce sa il votez pe nicusor dan?' iar indoielilor legate de echipa si resursele concrete nu cred ca le pot raspunde (si nu stiu daca se poate raspunde). totusi as incerca. propulsarea unui astfel de om la primarie ar putea reda demnitatea posturilor publice importante (gen arhitect sef) si atrage romanii cu studii in strainatate. lucru dealtfel asumat chiar de Nicusor Dan.

Costi Balan spunea...

Salut Razvan,

Ai dreptate, este o optiune, de aceea am si lansat intrebarea. Cred ca o sa ii scriu lui direct, sa vad ce raspuns primesc.
Toate cele bune!