vineri, 24 iunie 2011

Revelatii Post-Decembriste

In ultima vreme am o senzatie de intoarcere in timp, in anii post-decembristi unde toata "floarea cea vestita" a politicii romane, aidcalea tot romanul era revolutionar si dorea sa schimbe totul.

Pe vremurile alea era usor sa etichetezi pe cineva "comunist" sau "securist" si ii faceai praf viata, circul televizat si cel din presa era la "cele mai inalte culmi ale progresului" si scandalul mediatic era placerea nevinovata a fiecarui romanas. Nu ca s-ar fi schimbat multe de atunci, dar istoria se repeta.

Atunci se striga in gura mare ca Ceasca nebunu' in megalomania lui si-a batut joc de Bucuresti si a trantit cel mai monstruos "palat comunist" zis si casa poporului pe deal, acum nu-i mai scoate nimeni de acolo pe alesii nostrii si este o gaura negara de bani publici.

Se tipa sus si tare de descentralizare, ca destul ne-au centralizat comunistii, acum pe bani seriosi se doreste o noua centralizare ce poarta numele de "regionalizare", cati bani se vor cheltui aici si ce impact negativ va avea asta in viata noastra nimeni nu vrea sa spuna.

Tot pe vremurile post-decembriste se facea mare tam-tam de dezastrul din sistemul national de sanatate, comunistii isi batusera joc de el-asa spunea lumea, acum daca ai norocul sa mai fie un spital in apropierea ta trebuie sa vi de acasa cu medicamente, truse de anestezie, fasa si pansamnet steril, etc.

In aceleasi vremuri de "profunde schimbari sociale"-citez din limba de lemn iliesciana, sistemul de invatatant era blamat si facut necompetitiv, chiar daca nivelul de educatie era unul ridicat pentru Europa, acum ultimul raport al UE arata ca noi suntem la coada Europei la tot ce inseamna invatamant si formare profesionala, facultatea se face pe bani grei si pe favoruri sexuale, dai cu tunul si nu mai gasesti meseriasi formati intr-o meserie (zidari, sudori, tinichigii, mecanici, electricieni, instalatori, etc) ci gasesti numai "meseriasi" care au furat ceva meserie de la unul si altul fiecare cum a avut posibilitatea, priceperea si inteligenta.

Tot dupa revolutie au scos repede pedeapsa capitala, ca nu era civilizat si nu corespundea drepturilor omului (sa nu fie lovit prea tare ala care fura ca in codru) acum vor sa o reintroduca ca de, s-a furat destul si nu mai au loc si altii sa fure. Vorba unui prieten: troaca a ramas aceeasi, ba chiar mai mica, da acum sunt mai multi porci care vor sa manance din ea.

Dupa revolutie eram agitati ca ungurii vor sa ne fure tara, se pare ca nu au reusit (pentru ca lumea normala nu doreste asta) acum scot pe tapet aceeasi balacareala, de parca locuitorii din Covasna, Harghita si Mures vor avea un trai mai bun intr-o regiune independenta a secuilor.

Regele era vazut ca salvatorul Romaniei, se pare ca el nu si-a salvat decat averile, dar tot mai este un bun subiect de discutie pentru "marina comerciala" si batraneii care inca ii mai asteapta pe americani sa ii salveze. Apropo de americani, au venit si ei, au pus o baza, doua si ceva "umbrele" NATO, iar noi suntem cu o armata de amatori cu iz de profesionisti pe care o poate spulbera si un regiment de afgani mai pusi pe rele.

In anii '90 se tragea tare pe schimbarea constitutiei si garanatrea proprietatii private, ilicitul era scos in afara legii, acum ne intoarcem inapoi ca da bine la campania electorala. Chiar daca nu a fost arestat si judecat nici unul din marii mafioti pana acum, nu a fost confiscata nici o avere ilicita, tot se doreste a se schimba ceva numai ca da bine la popor.

Dupa "revolutie" a fost epurata armata si militia de "comunisti si securisti" cu promisiunea ca vom avea ceva modern si profesionist, acum este epurata de "elementele reactionare" care au tupeul sa faca greve si demonstratii, iar epurarea se face prin scaderea nivelului de trai si concedieri. Noi avem pretentii ca Politia sa ne pazeasca iar Politia abia mai are dupa ce sa traiasca, o parte-majoritatea, ca alta parte traieste regeste din banii mafiei care se scurg din strada pana in guvern, trecand prin parlament.

Atunci erau platite datoriile externe si aveam rezerva 3 miliarde de USD, acum am ajuns cu datoria externa la 30% din PIB si stam mai bine ca Grecii doar pentru ca nu am fost datori in '89. Banii din fonduri UE nu sunt folositi integral si mai genereaza si scandaluri, Polonia ne da lectii pe care nimeni nu le ia in seama.

Ar mai fi multe, foarte multe de spus, dar cred ca le stie tot romanul informat care are peste 35 de ani in ziua de azi. Imi doresc sa nu mai fac comentarii politice pe blog, nu asta a fost intentia pentru care am inceput sa postez. Nu promit ca ma voi infrana sa mai comentez politica dar voi face tot posibilul sa imi respect intentia initiala: sa scriu despre dezvoltare personala, despre experiente frumoase si alte lucruri care ne pot fi de folos. In rest mai avem dreptul la un vot in care sa ne exprimam alegerile.

3 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

..ok, dar deciziile politice pot si schimba vietile.

Costi Balan spunea...

Salut Ioana !

Asa este dar teama imi este ca nu ajunge doar un singur vot. Toata societatea are nevoie de schimbari adanci, complexe, in structura de profunzime. Cancerul asta este malign acum, nu mai poate fi scos doar printr-o operatie. Avem nevoie de o transformare.

Dan Gheorghe spunea...

salutari!


iata cateva impresii in plus despre plajele de la Dunare :

apa e destul de curata. atat cat poate fi Dunarea de curata, normal. ca doar vine cu mizeriile din intreaga Europa. eu am facut efectiv baie doar la Giurgiu, la piciorul podului prieteniei. nisipul e fin, iar cand intri in apa te poti duce cativa metri in larg fara probleme, apa e putin adanca. drumul pana acolo e cat de cat bun, adica asfaltat. e drumul spre vama. dar nu se intra efectiv in vama. e la un moment dat o cale secundara. dar in momentul cand ajungi la piciorul podului intri pe un drum de caruta. insa distanta pana la apa e mica. curatenie - ca la romani. multe gunoaie pe plaja, din pacate, lasate de cei care au trecut pe acolo. fiind o plaja a nimanui, e clar ca nimeni nu vine sa faca curatenie. insa cea mai frumoasa plaja din judetul Giurgiu e in comuna Gostinu, la 15 kilometri de capitala judetului. n-am facut insa baie acolo. doar am fost si am vazut. era o zi ploioasa cand am vizitat Gostinu. acolo plaja e mult mai mare. din cate mi-a zis primarul localitatii, apa e mica la cativa metri de mal. insa asta m-a fascinat cel mai mult - si la Giurgiu, si la Gostinu - nisipul. e atat de fin, cum nici pe litoral nu gasesti.