marți, 27 martie 2012

Despre siguranta si unde poti sa o cauti

Zilele trecute stateam de vorba cu o cunostinta, "vorba" care a alunecat incet, incet in sedinta de coaching. Am ajuns sa exploram impreuna siguranta. Nu siguranta asta generala ci SIGURANTA, acel sentiment profund, adanc ingropat in carnea muschilor si oaselor si atat de mult exprimat de inima. Persoana respectiva vorbea de siguranta, se uita in jos si toate gesturile ei aratau inima.

  Daca am vorbi de prea multa siguranta (un pleonasm) ar fi bine, dar vorbeam despre lipsa ei si de o combinatie letala: NESIGURANTA si sentimentul SINGURATATII. Persoana sau P, asa ii vom spune, nu este singura, are o familie frumoasa pe care o iubeste si de care este iubita, are prieteni multi si colegi OK, are obiective si este un om de succes. Dar este teribil cand sentimentul de nesiguranta iti da o "certitudine" ca in fata lui esti SINGUR. Da singur, sau cum vrei sa o iei, doar tu cu tine si cu acel sentiment nebun de nesiguranta, in care daca te intreaba cineva unde il simti, duci automat mainile la inima si cand il explici neaparat apare cuvantul GOL, simti un GOL.

Iar P imi tot vorbea de faptul ca nicio slujba nu mai este sigura, ca sanatatea este ceva ce iti poate fi luat oricand, ca altii pot dispune de libertatea ta, samd.......si ca pana la urma nimic nu este sigur.

Am citit un articol interesant, al Deliei, aici. Dupa cum ii spune si titlul-Nimieni nu traieste, simte sau actioneaza in locul tau. Asta a legat discutia mea cu P si cu ce spune Delia in post. Cu P a fost o discutie-interventie mai mult, ramane sa mai lucram, dar atunci dupa prima discutie mi-am adus aminte de Richard Bandler si interventiile lui, in care de multe ori incepe: "Asa cum este sigur ca soarele va rasari maine dimineata....." El incepe in primul rand cu o cladire a sigurantei in cei cu care lucreaza si asta este foarte important.

La sfrasitul discutiei P, m-a luat prin surprindere intrebandu-ma: Costi, tu pe ce esti sigur?
Am inceput sa turui: "Pe dragostea familiei mele si pe iubirea mea pentru ei, pe ceea ce stiu pana acum, pe ceea ce am realizat pana acum, pe credinta mea, pe.......
Dar P a continuat: "Si pe ce ti-ai cladii siguranta daca ai realiza ca esti singur in fata acestei lipse?"
Raspunsul meu spontan, fara sa imi aduc aminte pe moment de Bandler a fost: "Pe faptul ca maine dimineata soarele va rasari, indiferent de ceea ce se intampla pe acest pamant si cu oamenii de pe el!"
Cred ca este un bun inceput si poti construi ceva pe el.

Azi, in drum spre Sibiu, m-am oprit pe valea Oltului la o cafea si admiram frumusetea Dumnezeiasca a peisajului si un sentiment de siguranta a crescut in mine. Muntii o sa fie aici si dupa ce nu o sa mai fiu eu, dar clipa a fost minunat de sigura si minunat de traita, ceea ce pentru mine in acel moment a fost SIGUR. Asa mi-am amintit de P si de golul din inima sa.

Daca simti ca "iti fuge pamantul de sub picioare", intotdeauna va fi ceva cu care poti incepe sa-ti cladesti siguranta in tine, iar clipa prezenta este o ocazie nemaipomenita.

Dupa cum spunea Peter Schultz, profesorul meu de la NLP, un om de la care am invatat multe si pe care il port in suflet: "Primul pas al unui coach este sa cladesca siguranta in clientul sau, daca nu face acest lucru este ca si cum ai planta un brad inalt in nisip: prima pala de vant mai serioasa il culca la pamant.

luni, 26 martie 2012

Curs Parenting - Trusa cu Instrumente pentru Părinţi

Cineva foarte intersat de articolele publicate cu titlul Trusa cu Instrumente pentru Părinţi m-a întrebat cum poate afla mai multe despre acest subiect şi dacă este vorba de un curs să iî dau ceva detalii. Pe urmă am mai primit întrebri pe aceeaşi temă. Poate sunt şi alţi curioşi, iată despre ce este vorba:

O asociaţie creată de profesionişti în training şi comunicare din dragoste pentru copii, pentru a aduce un plus de valoare comunităţii în care trăiesc.

 La îceput am legat cele două pasiuni: copii/familia cu sportul/dezvoltarea. Am studiat mult şi am experimentat mult, mai ales că avem copii de diferite vârste (cel mai mic 2 ani şi cel mai mare 17 ani) şi toţi ne dorim ca ei să se dezvolte intelectual, emoţional şi fizic în armonie cu mediul în care trăiesc, să se adapteze provocărilor viitorului şi să fie oameni minunaţi într-o comunitate de valoare.

Motorul principal şi cel care a venit cu ideea, dar a şi pus-o în practică, este prietenul meu Daniel Lixandru. Maratonist, părinte si leader în comunitate el a reuşit să combine pasiunea pentru sport cu pasiunea pentru copii la un Maraton în Noua Zeelandă, de unde a pornit tot proiectul ce a avut ca finalitate licenţa Toolbox de la ParentsInc

  Programul Toolbox sau Trusa cu Instrumente pentru Părinţi este un program complet de Parenting împărţit pe 3 segmente de vârstă: 0-6 ani, 6-12 ani, peste 12 ani. Program pe care ParentsInc l-a conceput cu cei mai buni secialişti în domeniu din Noua Zeelandă, Australia, Anglia, etc. şi l-au livrat de mai mulţi ani, dovedindu-şi astfel valoarea. Unul din crezurile lor este şi crezul Corporeanima şi efectiv unul din crezurile noastre ca parinţi, traineri şi coach-i:

Great kids need great parents and with the right tools anyone can be a great parent!

Cam despre asta aste vorba şi oricine poate "googălii" un pic dacă doreşte mai multe informaţii despre programul Neo Zeelandez.

Corporeanima va lansa acest program în proiectele pe care le derulează deja în comunităţiile din jurul a 2 şcoli. În viitorul apropiat acest proiect se va materializa printr-un curs de Parenting uşor accesibil pentru cei care doresc sa devină părinţi minunaţi. Legat de asta voi publica pe acest blog informaţii noi.

Până atunci vă punem la dispoziţie informaţie dintr-un curs de parenting gratuit. Cu speranţa că cei care se bucură de ea şi o folosesc să o recomande şi altora!

Nu în ultimul rând, mulţi dintre voi ştiu ce înseamnă proiecte şi oricât voluntariat ai face, la un moment dat te loveşti de problema banilor şi a unor minime investiţii. Corporeanima este deschisă donaţiilor directe sau cei 2% din impozit cu formularul 230/200. Pentru asta, copii din proiectele noastre vor planta un zâmbet udat cu un strop de fericire!

sâmbătă, 24 martie 2012

Proiectul Kara-demo Quantic Dream

Sunt un impatimit SF si un fan al celor de la Kreative Monkeyz, in diminetile de weekend le urmaresc cu placere posturile la o cafea. Pe ultimul lor MiEZ am vazut un proiect de animatie al celor de la Quantic Dream, un film scurt care i-ar face inima lui Asimov sa cresca de 100 de ori.

Enjoy si sa imi spui daca tu ai fi fost in locul operatorului ce ai fi facut, demontai androidul?

vineri, 23 martie 2012

Fii antrenor pentru copii tăi, din dragoste pentru ei-Trusa cu instrumente 4

Antrenor pentru copilul tău.

 Am să îţi spun acum despre o unealtă/instrument, evident din Trusa de Instrumente pentru Părinţi, folosită de părintele Antrenor. Unealta se numeşte VSC, evident termen tehnic-ultimul răcnet :-) Mai bine spus sistemul VSC este un sistem care te ajută într-un mod practic la construirea stimei de sine a copilului tău, mai ales dacă el este trecut de faza bebe şi te înţelege (cam peste 2-3 anişori).

 Sistemul VSC (descrie ce Vezi - descrie ce Simţi - Concluzionează) este o aptitudine extrem de utilă pentru părintele Antrenor în pasinea sa de construire a stimei de sine la copii mici.
Aşadar, pune-ţi şapca de antrenor şi fi atent/ă!

 Instrumentul VSC îl ajută pe copil să ştie exact ce comprtament sau aptitudine a lui îţi place şi ai vrea să se repete. El poate fi folosit şi pentru a aborda zonele cu probleme.

 Un instrument util: În loc de a evalua - descrie
 1. Descrie ce Vezi:
"Văd un băieţel care şi-pus singur ghetuţele în picioare."
2. Descrie ce Simţi:
"Îmi place când te încalţi singur."
3. Trage Concluzia referitoare la Comportamentul dorit al copilului într-un singur cuvânt:
"Te descurci bine la îmbrăcat!"

SAU

 1. Descrie ce Vezi:
"Văd că este curat pe jos, jucăriile sunt la locul lor în cutie şi cărticelele puse pe raftul tău."
2. Descrie ce Simţi:
"Este o plăcere să intru în camera asta."
3. Trage Concluzia referitoare la Comportamentul dorit al copilului într-un singur cuvânt:
"Ai făcut curat la tine în cameră. Asta da organizare!"

Un Antrenor bun ar spune imediat că nu este îndeajuns. Dar tu cum eşti un adevărat antrenor pentru copilul tău poţi să-i raspunzi imediat: "Aşa este, mai avem nevoie de un ton al vocii adecvat, de atenţie focusată pe copil când spunem asta şi de gesturile aferente!"

"Mi-aduc aminte cănd am încercat prima oară să pun în practică acest sistem. Copilul meu de 4 ani a venit de la grădiniţă, mi-a băgat o măzgălitură sub nas şi m-a întrebat: E bine?

Prima mea reacţie a fost să spun automat Foarte bine! apoi mi-am adus aminte. Nu, trebuie să descriu. M-am întrebat: Cum poţi să descrii o mâzgălitură?

Am spus: Păi, văd că ai făcut cerc, cerc, cerc....linie în zigzag, zigzag, zigzag....punct, punct, punct, punct, punct şi bară, bară.


Da! a dat el din cap, plin de entuziasm.

Am spus: Cum te-ai gândit să faci asta?

El s-a gândit puţin. Pentru că sunt un artist, a spus apoi.

M-am gândit: E un proces remarcabil. Adultul descrie, iar copilul se laudă singur!"

Fragment din cursul Trusa cu Instrumente pentru Părinţi ce va fi lansat de Corporeanima sub licenta Parents Inc. - New Zealand

miercuri, 21 martie 2012

Fii antrenor pentru copii tăi, din dragoste pentru ei-Trusa cu instrumente 3

Antrenor pentru copilul tău.

Pentru copii mai mici (de exemplu cei cu vârsta până în 6 ani) lumea este destul de limitată la casă, dar ulterior vor evolua şi în alte spaţii, şi trebuie să ştie cum să aibă încredere şi cum să se poarte adecvat. Prin urmare, rolul părintelui este de ANTRENOR. Îi antrenăm să achiziţioneze aptitudini, de exemplu cum să coopereze cu oamenii, cum să ceară lucruri în mod adecvat, cum să fie asertivi, cum să stabilească limite astfel încât ceilalţi să nu profite de ei şi cum să respecte limitele altora, astfel încât să nu fie agresivi. Trebuie să ştie cum să recunoască sentimentele altei persoane în legătură cu anumite lucruri, astfel încât să fie sensibili - iar ei fac toate aceste lucruri uitându-se la voi în diferite situaţii sociale.
Fragment din cursul Trusa cu Instrumente pentru părinţi ce va fi lansat de Corporeanima sub licenta Parents Inc. - New Zealand

Copii sunt ca un burete şi absorb totul fără discernământ, iar noi părinţii suntem cel mai aproape de ei (sau bunicii, sau bona, sau cine stă mult cu copilul). Aşa, chiar dacă vrem sau nu, devenim sursa principală de informaţii pentru copilul nostru. Practic devenim modelul lor, chiar "zei" până la vârsta de 6 ani şi ei iau de bun tot ceea ce văd/aud/simt de la noi. Un model care este şi "antrenor" este combinaţia ideală pentru copilul ce va creşte cu potenţial maxim.

marți, 20 martie 2012

Citate a la BECALI

Am primit de la cineva "citate" a la Becali, m-am amuzat teribil şi vreau să împărtăşesc cu voi
Va rămâne şi el în istorie, dar în cea orală, asemănator lui Bulă.


Citate a la Becali :

Nici nu stiti ce sensibilitate am eu in suflet, dar nu stiu sa ma exprim.
Daca as sti, as vorbi mai frumos decat Liiceanu si Plesu.
Am citit Manualul razboinicului luminii cu doua markere. Cu galben am
subliniat pasajele care mi-au placut si unde m-am identificat cu eroul
cartii, iar cu verde pe cele care nu mi-au placut si nu le-am citit.

Daca ma respecti o data, te respect si eu tot o data. Daca nu ma respecti o
data, eu nu te respect de cinci ori.

Stiti cat de mult scuip eu televizorul la mine acasa? Cum vad un nenorocit
care vorbeste de binele public, cum ii trag un scuipat.

Dupa ce-am vazut filmul Mihai Viteazul, mi-am zis ca vreau sa fac si eu
pentru   Romania  ce-a facut Mihai Viteazul sau macar Amza Pellea.

Ma sperie atractia acestui partid care o are la populatie.

Am vorbit cu varu-meu Giovanni si cu Victor sa facem un partid care sa fim
mai tari ca fratii Kennedy. Am fi condus   Romania  . Dar n-au vrut,
fraierii.

Partidul Noua Generatie are o orientare de centru, cand la stanga, cand la
dreapta, de la caz la caz.

Partidul Noua Generatie va fi biserica politicii romanesti, iar eu voi fi
Sfantul Petru.

Eu sunt presedintele presedintilor presedintilor.

Am promis ca pe tradatorul asta de Dan Voiculescu o sa-l distrug pana cand
o sa-l nenorocesc.

Tariceanu, VIP? Va spun eu ce VIP e, Very Inportant Papagal. Auzi la el, ce
tupeu obraznic!

Eu am ajuns aici pe labele mele de urs si pe sabia mea.

Eu cu viata mea, in fiecare dimineata de cand ma dau jos din pat, fac
istorie.

M-am lasat de fumat fiindca daca fumam insemna ca tigara era mai puternica
decat mine, si-atunci cum mai puteam eu sa conduc tara  ?

M-am certat si cu Mitica Dragomir, dar fara jigniri. El m-a facut
oligofren, eu l-am facut zdreanta, dar nu ne-am insultat. In schimb, Marian
Iancu e obraznic si umbla cu tot felul de jargoane care nu e bine sa le dai
la presa.

La botezul copilului lui Dica am baut sampanie si dupa aia am spart paharul
fiindca asa sunt eu: sunt un om care am sentimente care traiesc.

Steaua va purta zimbrul lui RAFO pe piept pentru un milion de euro. Asta
inseamna ca Steaua nu-si murdareste tricourile decat pentru sume care
merita.

Doua ore si jumatate eu n-a existat nici o secunda in care sa nu fiu
campion.

Daca marcam un gol la inceput, pe urma putem si sa jucam si la 0-0.

N-are cum sa ma bata Copos pe mine in postul Pastelui. El e utecist, eu
sunt crestin. Pai credeti ca Dumnezeu nu vede?

Middlesbrough s-a calificat in fata lui Basel  fiindca mi-a facut mie
Dumnezeu placerea sa jucam cu ei si sa-mi iau camasi din   Anglia .

Meritul pentru titlul castigat de Steaua e 50% al lui Olaroiu si 50% al lui
Protasov, dar cel mai mare merit e al meu.

Daca tot pupa icoanele de dimineata pana seara, Iordanescu trebuia sa se
inscrie intr-un partid crestin-democrat, nu social-democrat.

Atunci cand sunt suparat, ma retrag intre oile mele si ma linistesc.

Pe tata nu putea sa-l atinga nici o femeie, ca-i zicea: "Ia mana de pe
mine, ca-mi moare o oaie"

luni, 19 martie 2012

Fii antrenor pentru copii tăi, din dragoste pentru ei-Trusa cu instrumente 2

Ochi de împrumut.

O altă metodă de a împrumuta copiilor ochii noştri este să le dăm etichete pozitive pe care le pot utiliza în legătură cu ei înşişi. "Mulţumesc că mi-ai adus asta - eşti foarte generos.", "Mi-a plăcut că l-ai ajutat pe fratele tău azi după-amiază, eşti o persoană foarte bună." Aşa vor şti cum să se eticheteze singuri. Ei îşi descoperă propria identitate, iar acesta este un lucru pozitiv.
Fragment din cursul Trusa cu Instrumente pentru părinţi ce va fi lansat de Corporeanima sub licenta Parents Inc. - New Zealand

 Etichetele pe care le dăm ca părinţi copiilor noştri sunt baza credinţelor viitoare care se clădesc în ei. Dacă tot timpul îi repeţi copilului anumite etichete, el are tendinţa să le creadă si atunci când nu este cazul. Copilul le va îngloba în sistemul său despre lume şi despre el însuşi şi aceste etichete îl vor influenţa foarte mult în viaţa de adult. Am observat, de exemplu, o bunică care era cu nepoţelul de vre-o 5 anişori la plimbare. Pe lângă faptul că a vorbit destul de mult la mobil şi ţipa la copil să fie cumnte şi să stea "la un loc", arunca cu tot felul de etichete în el, unele destul de "periculoase". Copilul, ca orice copil, avea energie care trebuiea consumată, alerga pe lânga bunica, dar aceasta nu dorea să fie prea "deranjată" când vorbea la telefon, cu toate că a ieşit cu nepoţelul la plimbare. La un moment dat, bunica a terminat de vorbit la telefon şi s-a apucat să-i facă o morală de parca copilul avea 25 de ani şi înţelegea toate sensurile vieţii. L-a făcut rău şi obraznic (sincer mi-e mi-a lăsat impresia unui copil plictisit şi la locul lui - iar eu am 2 copii şi pot face diferenţa dintre unul "obraznic" şi unul plictisit), i-a ţinut morală cam 10 minute. Mă uitam cum copilul lăsa încet umerii în jos, se gârbovea şi se întrista, practic corporaliza etichetele negative ale bunicii. După ceva timp, copilul i-a cerut bunicii pizza. Bunica a reacţionat imediat şi i-a zis că nu-i ia pizza deoarece "Nu merită!". Copilul a întrebat "De ce?", iar răspunsul a fost: "Pentru că ai fost obraznic!". Copilul nu înţelegea şi a tot insistat. In următoarele 5 minute, bunica i-a spus de 18 ori (am numărat) că "nu merită". După stilul interacţiunii in cele 20 min. de observaţie, este foarte probabil ca bunica să îşi eticheteze nepotul aşa cam tot timpul. Dacă o să o facă suficient timp şi în mod repetat, va reuşi în cele din urmă să sădesca o ditamai credinţa limitativă în nepotul ei, aceea că "NU MERITĂ". Când va fi adult, copilulul în cauză, probabil că îşi va irosi potenţialul şi va rata destule ocazii să fie împlinit si sigur pe el, deorece eticheta pe care el o crede este aceea că nu merită. Aşa poate să ajungă să creadă că nu merită o soţie aşa cum işi doreşte, ca nu merită o plată mai bună, că nu merită o viaţă mai bună, că nu merită să fie lăudat, etc, asta fără să aibă habar de unde vine. De la o bunică care neintenţionat l-a etichetat aşa mult timp când era mic. Ce putea face bunica, simplu daca realiza asta atunci, să-i spună nepoţelului motivul real pentru care nu îi ia pizza şi atât. Ea l-a spus la un moment dat (că trebuie să mănânce cu toată familia cina şi sunt aşteptaţi acasă), dar cred că doar eu l-am auzit, bunica a plecat cu copilul de mâna ciondănindu-se, el întrebând De ce?, iar ea răspunzând invariabil că Nu meriţi!

ATENŢIE LA ETICHETE !
Doar îţi iubeşti copilul şi îţi doreşti ce este mai bun pentru el - şi tu şi el meritaţi o viaţă frumoasă, împlinita! Etichetele pozitive şi creşterea încrederii în sine sunt cele mai bune căramizi cu care poţi clădi asta în copii tăi.

marți, 13 martie 2012

Fii antrenor pentru copii tăi, din dragoste pentru ei-Trusa cu instrumente 1

Ochi de împrumut.

Când erau mici copii mei, încercau mereu să-mi fure ochelarii ca să se joace cu ei - şi câteodată îi îndoiau foarte rău. Poate că nu toţi copii vor să fure ochelarii părinţilor, dar cu siguranţă vor să le imprumute ochii. Vedeţi voi, copii încearcă să se privească prin ochii părinţilor. Ei vor să vadă cum îi vedem noi - aşa îşi dau seama cum sunt. Ei ne privesc tot timpul şi încearcă să găsească indicii. Vor să ştie ce credem despre ei. De exemplu, atunci când le oferim copiilor încredere, când le încredinţăm sarcini, când îi lăsăm să manevreze obiecte preţioase, asta le spune: "Cred că eşti capabil. Cred că eşti demn de încrederea mea."
Fragment din cursul Trusa cu Instrumente pentru părinţi ce va fi lansat de Corporeanima sub licenta Parents Inc. - New Zealand

Dragă părinte, tu cum îţi vezi copii? Cu ce ochi te uiţi la ei? Cum ai vrea sa crească copilul tău?

Lasă un comentariu cu părerea ta si îţi voi răspunde, iar in plus am să îţi mai scriu şi despre alte sfaturi utile, despre cum sa capeţi abilităţi şi să obţii resursele de care ai nevoie pentru a creşte copii minunaţi.

joi, 8 martie 2012

Femeia, eterna balanta si echilibru al vietii

Era un cantec frumos, cantat la Cenaclu, dar des cantat la focul de tabara de cate un "menestrel" pasionat de muzica folk. Era cantata o poezie de dragoste de Omar Khayam, poezie care imi vine in suflet de 8 Martie, ziua in care femeia este zeita recunoscuta a vietii si balanta frumosului.

Ma inclin in fata femeii si o onorez! Pentru ea, femeia din viata noastra, soata, mama, sora, iubita, colega sau prietena:

Ulciorul

 

Ramai sa mai ciocnim o cupa
La hanul vechi de pe coclauri
Caci pentr-un vin si pentru tine
Mai am in san trei pungi cu aur
Ramai sa ne-alungam tristetea
Si setea fara de-alinare
Cu vinul negru de la hanul
Din valea umbrelor fugare

Stii tu, frumoaso, ca ulciorul
Din care bei infrigurata
E faurit din taina sfanta
Din taina unui trup de fata
L-a faurit candva olarul
Cel inspirat de duhul rau
Din taina unui trup de fata
Frumos si cald ca trupul tau

Inmiresmeaza-te frumoaso
Ca pe-un altar de mirodenii
Cand zarea-i plina de albastru
Cand lumea-i plina de vedenii
Si-atat cat darurile noastre
Mai au pe margini bucurii
Caci maine in zadar vei bate
La porti de suflete pustii

Ca maine-om putrezi-n morminte
Uitati nepomeniti de nimeni
Caci maine vor veni olarii
Sa fure lut din tintirime
Si trupul tau care mi-e astazi
Cel mai iubit dintre limanuri
Va fi un biet ulcior din care
Vor bea drumetii pe la hanuri